Undercurrent

Attika Architekten, 2000

Drijvend tentoonstellingsgebouw met zicht op IJburg 

Het bezoekerscentrum van IJburg wordt In 2000 door prinses Beatrix geopend. Passend bij het karakter van de nieuwe stadswijk IJburg, wordt ook het bezoekerscentrum geheel door water omgeven. De configuratie van een aantal losse gebouwen vormt samen een drijvend informatiedorpje met zicht op IJburg. Het tentoonstellingsgebouw is vrij transparant met een groot raam dat zicht biedt op de stadswijk in aanbouw. Aan de buitenzijde is naast veel glas, ook een aantal horizontale schermen te zien, met houten latten ervoor. Het auditorium is een vrij gesloten gebouw, herkenbaar aan verticaal geplaatste houten latten. Voor deze gebouwen staat een simpele houten uitzichttoren, met zicht op het groeiende IJburg en de historische binnenstad van Amsterdam.  

Een complete metamorfose 
In 2014 is het gebouw in gebruik genomen als club. Naast deze grote verandering in functie heeft het gebouw ook een nieuwe locatie gekregen, en wel in Amsterdam Noord. Dit was mogelijk omdat het geheel drijft en dus makkelijk versleept kan worden. Hierdoor heeft het project bewezen dat het duurzaam is, omdat zowel herbestemming als relocatie tot de mogelijkheden behoort. De club die zich huisvest in het gebouw draagt de naam Undercurrent en is een nieuwe, hippe hot-spot in Amsterdam Noord geworden. Daarnaast verschijnt het gebouw regelmatig op televisie wegens de fotogenieke omgeving.  

Lieke Haan