UvA Roeterseiland

AHMM Architects, 2014

Op het Roeterseiland, in de oostelijke binnenstad van Amsterdam, werd in 1845 een diamantslijperij gevestigd. Na verval van de Amsterdamse diamantindustrie kwam dit fabriekscluster in gebruik als onderdak voor de bètastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 2012 werd het, met behoud van de oorspronkelijke gevel, geheel gerenoveerd voor de huisvesting van CREA, het cultureel studentencentrum van de UvA. Het complex is het eerste voltooide onderdeel van de grootscheepse vernieuwing van het Roeterseiland.

Studio’s, ateliers en zalen
Het nieuwe CREA-gebouw bevat een café, ateliers, workshop- en projectruimten, muziekstudio’s, een theater- en muziekzaal en kantoren. Het behoud van de kenmerkende oude gevel maakte deel uit van de opdracht verleend aan Joost Glissenaar / architecten van Mourik. Om alle onderdelen van het complex bijeen te brengen is in het interieur een atrium gerealiseerd, centraal in het complex en over de volle hoogte van de bouwdelen. Onder meer de theaterzaal, de cursuslokalen, de kantoren en het café komen samen in deze gemeenschappelijke verkeersruimte met een grote, uitnodigende trap. Doordat het atrium en de balustrades van glas zijn, ontvangt de ruimte dezelfde weelde aan daglicht als ooit de oude fabrieksruimtes.

Bruggebouw
In 2012 werd de kern zichtbaar van het stedenbouwkundig plan waarmee het Roeterseiland een nieuw campushart kreeg. De gracht die het eiland doorsnijdt werd namelijk niet langer als barrière gezien maar juist als centrale as waaraan de entrees werden gesitueerd. De ingreep met de meeste impact die AHMM Architects er deed, was het verwijderen van de onderste vier verdiepingen van het brug-gebouw (Gebouw B/C) zodat de gracht-as ook visueel en ruimtelijk werd geopend. Behalve vanaf de grond is dat te ervaren vanuit het restaurant dat op de verdieping direct boven het water een plek heeft gekregen.