Valley

MVRDV, 2021

Uitkragende appartementen

Drie torens – met hun spectaculaire uitkragende appartementen – vormen tezamen de met planten bedekte Valley, een woon- en werkgebouw op de Amsterdamse Zuidas. Valley is een echte blikvanger, dankzij de gedurfde en eigenzinnige architectuur. De ligging is in Zuidas-deelgebied Ravel aan de Beethovenstraat tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO, ingeklemd tussen de Ringweg A10 Zuid, sportvelden van de Amsterdamsche Football Club en de Maurice Ravellaan.

Het nieuwe van dit gebouw is dat het kantoren, winkels, horeca, culturele voorzieningen en appartementen in één gebouw combineert. In tegenstelling tot de afgesloten gebouwen elders op de Zuidas is de groene vallei van oplopende terrassen, die op de vierde en vijfde verdieping tussen de torens kronkelt, voor iedereen toegankelijk via twee stenen buitentrappen. De kantoren, ruimte voor cultuur, winkels, horeca en de toegang tot de woontorens bevinden zich vanaf de begane grond tot en met de 7e verdieping. Vanaf de 8e verdieping beginnen de woonlagen. In totaal omvat Valley 200 woningen. De drie torens hebben een hoogte van respectievelijk 103 meter, 80 meter en 70 meter.

Verticaal dorp

Het ontwerp van Winy Maas van MVRDV heeft verschillende gezichten: aan de buitenkant een schil van glad spiegelend glas, die past in de context van de zakenwereld van de Zuidas. Binnen heeft het gebouw een veel zachtere natuurlijke kant vol natuursteen en groen.

Een groot deel van het gebouw is open voor het publiek: van het openbaar toegankelijke voetpad dat vanaf het straatniveau zigzaggend omhoog loopt naar de centrale vallei, tot de Grotto, een atrium dat een overdekte straat vormt op de eerste verdieping waar het Sapiens Lab – een kweekvijver voor jonge wetenschappers – zetelt. De grot is met de buitenkant verbonden door twee grote dakramen die dienst doen als ondiepe waterbassins in de vallei erboven. De natuurstenen vloeren, muren en plafonds – dezelfde steen die is gebruikt voor de oppervlakken van de vallei en de torens – maken duidelijk dat alle openbare ruimten van het gebouw deel uitmaken van dezelfde schijnbare geologische formatie.

Nieuwe imago van de Zuidas

Het ontwerp voor al het groen is van Piet Oudolf. In zijn ontwerp hield hij rekening met wind, onderhoud en hoogtes. De – ruim 200 – bomen en struiken staan op de lagere verdiepingen; mediterrane kruiden op de hoogste. Circa 13.000 planten staan in de natuurstenen plantenbakken. Ondanks de omvang van Valley, dragen vooral de terrassen en trappen met de bomen, planten en bloemen bij aan een sfeer van intimiteit. Opvallend genoeg is het ‘menselijke’ gebouw grotendeels door de computer ontworpen. Alle grillige vormen zijn het resultaat van modellen en simulaties.

Duurzaamheid

In Valley komen de nieuwste inzichten op het gebied van duurzaamheid, technologie en gezondheid samen. Het heeft een BREEAM-NL Excellent-certificaat gekregen voor de commerciële ruimtes en het woongedeelte scoorde een 8 op 10 op de GPR Gebouwenschaal, een Nederlands meetinstrument dat gebouwen scoort op vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

Website by HOAX Amsterdam