Valley

MVRDV, 2021

Aan de Zuidas, pal tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Beethovenstraat, staat het woon- en kantoorgebouw Valley. Het is het eerste ontwerp op de Zuidas van architect Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. De bouw van het ontwerp uit 2015 ging in 2017 van start en is in 2021 opgeleverd.

Groene blikvanger

Valley bestaat uit drie torens, waarvan de hoogste 103 meter hoog is, en wordt gekenmerkt door de grillige vormen. Door het geïntegreerde groen en de natuurstenen afwerking beoogt de architect dat het een groene blikvanger op de Zuidas wordt. Het doel van het ontwerp is om enerzijds het gebouw te verbinden met de Zuidas en anderzijds te breken met de vele kantoorkolossen die de Zuidas domineren.

De strakke glazen spiegelwanden geven een verbinding met de andere kantoren, terwijl de grillige vormen, het gebruik van natuursteen en het groen zowel een breuk als de ambitie voor de vergroening van de Zuidas representeren. Valley is hiermee een opvallende baken in het Amsterdamse zakendistrict.

Nieuwe imago van de Zuidas

De Gemeente Amsterdam wil van de Zuidas een levendige stadswijk maken, waar wonen en werken worden gemengd met meer multifunctionele en publieke ruimtes. Valley past bij deze wens. Het 27 verdiepingen hoge gebouw is namelijk niet alleen een woon- en kantoorgebouw, maar krijgt ook openbare ruimtes, een museum en een skybar. De verdiepingen vanaf de begane grond tot en met de zevende verdieping zijn bestemd voor kantoren, winkels en horeca. Vanaf de achtste verdieping beginnen de woonlagen. De torens bieden ruimte aan 200 huurappartementen, variërend in grootte van 50 tot 700 m2.

Groen door befaamde Piet Oudolf

Voor het groenontwerp schakelde MVRDV landschapsarchitect Piet Oudolf in. Hij stelde een matrix samen om de juiste planten te selecteren voor elke groenbestemming in het gebouw. Hierbij hield Oudolf rekening met wind, onderhoud en hoogtes. Zo is er op de lagere verdiepingen ruimte voor bomen en zal het groen op bovenste verdiepingen vooral uit mediterrane kruidenplanten bestaan. Totaal zijn er ruim 200 jonge bomen en struiken en circa 13.000 planten door het team van Oudolf in de natuurstenen plantenbakken geplaatst.

Anno 2022 is het groen nog te jong om het gebouw een groen karakter te geven, deze beloofde groene oase zal pas over ongeveer vijf jaar te bewonderen zijn. Sinds Piet Oudolf betrokken is bij het project is er bewust gekozen voor jongere planten die in de komende jaren zullen groeien. Dit vergroot de overlevingskans van de planten.

De eerste fase van de Valley, de bouwtijd, is afgerond. De tweede fase, de realisatie van het groen, is dus nog in volle gang. Zodra de matrix van Oudolf en de jonge planten in de komende jaren tot ontplooiing komen, zal Valley de beloofde groene blikvanger op de Zuidas worden.

Website by HOAX Amsterdam