Van der Valk Hotel Zuidas

Wiel Arets Architects, 2021

Op een restkavel aan de Ring A10 op de Amsterdamse Zuidas is in 2020 het Van der Valk Hotel Zuidas gebouwd. De onderste verdiepingen van het gebouw hebben zich aangepast naar de driehoekige vorm van de kavel. Deze driehoek komt meer terug in het gebied: ook de RAI en het nhow-hotel aan de overkant van de Ring gebruiken deze vorm. Bovenop de driehoek die de eerste verdiepingen beslaat, laat Wiel Arets architects de driehoek meermaals terugkomen, in verschillende vorm en grootte.

Opbouw

De eerste vier etages van het Van der Valk hotel, ter hoogte van het talud van de Ringweg, functioneren als parkeergarage. Daarboven, op de vijfde etage, bevindt zich de lobby van het hotel. De hoge ligging van de lobby is met een doel gekozen: vanaf deze hoogte is het mogelijk de stad in iedere richting te bekijken. Boven op de lobby-verdieping zijn drie verschillende torens geplaatst, waarbinnen zich 240 hotelkamers, conferentie- en vergaderruimten bevinden. Binnen de torens bevinden zich inkepingen, die bedoeld zijn als deels overdekte terrassen voor bezoekers.

Licht en geluid

Het gebouw ligt pal naast de Ring A10, die voor veel geluidoverlast zorgt. Om dit te op te vangen is er een grote, groene wand naast de snelweg geplaatst. Deze muur is bedoeld als tuin met een waterkanaal. Door de gevel van het hotel volledig in glas op te trekken is overvloedig veel daglicht binnen het hele gebouw te vinden.

Inrichting

De hotelkamers zijn gedecoreerd met donker hout en marmeren meubels, om luxe en warmte uit te stralen. Niet alleen in de hotelkamers wordt veelvuldig gebruik gemaakt van marmer, maar ook in andere ruimten, zoals de lobby. Deze is tevens voorzien van een immens LED-scherm en een monumentale trap die naar de vergader- en conferentieruimten leidt.