Van Eesteren Paviljoen

Korteknie Stuhlmacher Architecten, 2017

Tussen 1939 en 1974 krijgt het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam (AUP) vorm. Dit stedenbouwkundig plan is ontworpen door Cornelis van Eesteren (1897-1988) en zijn team van architecten. Als onderdeel hiervan tekent Van Eesteren een paviljoen in op een driehoekig kavel gelegen aan de noordoever van de Sloterplas. Een markering van daar waar het park en de plas het centrum van de Westelijke Tuinsteden vormen. Het paviljoen is echter nooit gerealiseerd. Nu in 2017 is er gehoor gegeven aan de wens van Van Eesteren en is het museumpaviljoen een feit.

Scandinavisch minimalisme 
Korteknie Stuhlmacher Architecten laten zich voor dit ontwerp inspireren door de Scandinavische paviljoenbouw uit de jaren ’50 en ’60. De architectuur uit deze periode weet het modernisme en de liefde voor de natuur te verzoenen. Deze inspiratiebron resulteert in het veelvuldig gebruik van hout en glas in het ontwerp. Door de enorme raampartijen oogt het paviljoen groot en ruimtelijk. Het karakter van het pand is sober en doelmatig, “net als veel architectuur uit de wederopbouwperiode”, verklaart het museum. De buitengevel is bekleed met donker gebeitst hout. Het onderste gedeelte wordt gedomineerd door de zware profilering van brede planken. In de zone erboven zijn smalle planken en een decoratieve belettering aangebracht. Het donkere hout zorgt voor een soort verdwijning en tegelijkertijd een subtiele aanwezigheid van het pand in de parkachtige omgeving.
Bernard Hulsman beschreef het gebouw in NRC van 21 oktober 2017 als volgt:  ‘Hoe eenvoudig en bescheiden het paviljoen ook is, met een afwisseling van open glazen delen en kloeke houten panelen is zowel het in- als exterieur een prachtige ritmische ode geworden aan het optimistische modernisme van de wederopbouwtijd.’

Veelzijdig paviljoen
Met een beperkt budget is een gebouw gerealiseerd waarin het Van Eesteren Museum meer ruimte heeft gekregen voor exposities, debat, ontmoetingen en educatieve doeleinden. De indeling van het paviljoen bestaat uit een grote open ruimte, met afwisselende breedtes en hoogtes. Naast een multifunctionele tentoonstellingsruimte bevat het gebouw tevens een  kleine museumwinkel en een café. De glazen puien bieden een weldadig uitzicht, zowel op de Sloterplas als op de directe gebouwde omgeving. Het ontwerp is transparant, minimalistisch en uitnodigend. Daarmee is, ondanks het beperkte budget, de gewenste uitstraling van een museumpaviljoen verkregen.

Bezoek
Het paviljoen is open voor betalende bezoekers: op donderdag tot en met zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. vaneesterenmuseum.nl