Villa Belzen Doucet

Paul de Ruiter Architects, 2011

Zelfbouwkavels op Rieteiland

Zoals bepaald door het stedenbouwkundig plan kent het Grote Rieteiland, onderdeel van de wijk IJburg, vooral lage bebouwing in lagere dichtheden. De zelfbouwkavels die aan particulieren zijn uitgegeven hebben voor een verscheidenheid aan architectuur gezorgd.

Kubus

Aan de Mattenbiesstraat grenzen de woningen direct aan het water en bieden in zuidelijke richting uitzicht op het water, het Kleine Rieteiland en het Diemerpark. Zo ook Villa Belzen & Doucet, ontworpen in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers die zowel het gezin als een werkplek wilden huisvesten. Het huis bestaat uit drie lagen, met op de begane grond de woonkamer en hierboven de kinderverdieping. Op de bovenste laag bevinden zich de ouderslaapkamer en een werkruimte die via een aparte ingang en dubbele draaitrap toegankelijk is.

‘Beach house’

Het huis wordt gekenmerkt door een aantal slimmigheden. Zo bestaat de basis van het kubusvormige bouwvolume uit een staalconstructie die een plan libre mogelijk maakt; een vrije indeling op elk niveau. In dit systeem is het betongebruik geminimaliseerd en hebben de wanden geen dragende functie. De houten wanden zijn eenvoudig verplaatsbaar. Een koudebron in de bodem zorgt voor een duurzame klimaatregeling. Het uiterlijk van de villa wordt gekenmerkt door de drie bouwlagen die per verdieping zijn geroteerd. Grote raampartijen van vloer tot plafond bieden optimale daglichttoetreding en maximaal uitzicht op het water. Dat de volumes optisch lijken te zweven komt onder andere door de terugliggende glazen puien en onzichtbare vloerranden. De schuifpuien in ieder vertrek maken de grens tussen binnen en buiten diffuus en geven de villa de uitstraling van een ‘beach house’.

Website by HOAX Amsterdam