Villa K01

Studioninedots, 2013

Op het meest zuidelijk gelegen deel van IJburg, Rieteiland-Oost, met kavels voor vrijstaande woningen staat een villa van architectenbureau Studioninedots. Het is ontworpen als een totaalconcept.

Uitzicht op Diemerpark

De villa ligt op het uiterste puntje van Rieteiland-Oost, met een weids uitzicht op het water en het tegenovergelegen Diemerpark. De opdrachtgevers hadden hun vorige woning al op IJburg gebouwd en die ervaring smaakte naar meer. Voor hun villa op het puntje van Rieteiland-oost namen zij Studioninedots in de hand.
De villa heeft een langgerekte, ruitvormige plattegrond, waardoor het perspectief continu wisselt vanuit verschillende zichtpunten. Het gebouw kan afwisselend breed ogen, of gezien vanuit het uiterst puntje van de kavel een extreem scherpe hoek tonen. Langs de waterkant zijn er grote ramen, zodat water en natuur te allen tijde vanuit de woning te zien zijn.

Grote overspanning

Binnen rust de betonnen constructie op slechts één centrale pijler, waardoor de woning een grote overspanning heeft. De hal, de woonkamer, de keuken en het eetgedeelte zijn dus een ononderbroken ruimte. De glazen pui aan de waterkant kan volledig worden opengevouwen.
De centrale constructie is tevens de drager van de trap; beneden, haast onzichtbaar van buitenaf, bepaalt de getrapte vorm van het dijklichaam het volume. Langs deze ‘kuilvorm’ is de benedenruimte gemodelleerd. De bovenverdieping heeft geperforeerde luiken, die overdag binnen en ’s nachts buiten een mooi effect geven. Boven zijn de kinderkamers en een master bedroom met inloopkast en eigen badkamer gelegen. De technische snufjes en detaillering van het huis ogen strak en subtiel. Van de zwevende traptreden tot de machinerie om volautomatisch de keuken te bedienen, het totaalconcept is perfect doorgevoerd, van muur tot deurgreep.

Website by HOAX Amsterdam