Wooncomplex Blok AB

Dick van Gameren architecten, 2009

Transformatie

De transformatie die Zuidoost heeft ondergaan is min of meer voltooid. In dat kader is de Karspeldreef verlaagd tot maaiveldniveau en zijn de aangrenzende verloederde parkeergarages gesloopt. In 2008 zijn de K-torens gestript en vernieuwd en vlak naast station Kraaiennest is het nieuwe winkelcentrum De Kameleon verrezen. Blok AB is het eerste van een reeks bouwblokken die de nieuwe noordkant van de Karspeldreef hebben gevormd.

Openbare functies

Het betreft een gesloten bouwblok, bestaande uit vier delen die door poorten en tuinmuren met elkaar zijn verbonden. Direct aan de dreef staat het hoogste bouwdeel met op de begane grond ruimte voor bedrijven en winkels. De introductie van dergelijke plinten met openbare functies moet de levendigheid in de buurt stimuleren en daarmee de veiligheid bevorderen.

Leger des Heils

Op de plint liggen zes woonlagen met drie- en vierkamerwoningen. Deze woningtypen zijn ook in een lager volume aan de westzijde gerealiseerd. Al deze woningen zijn sociale huurwoningen. Een substantieel deel van het gebouw, de oostelijke kant, is bestemd voor het Leger des Heils dat hier de beschikking heeft over een opvangcentrum, eigen eenkamerwoningen en de eerste Boshardtwinkel van Nederland. Aan de noordzijde staan drie lagen hoge eengezinswoningen die zo profiteren van de groene ruimte rondom de gerenoveerde flat Kikkenstein. In het complex is een open ruimte met tuinen voor de eengezinswoningen, een buitenruimte voor het Leger des Heils, en een gemeenschappelijke groene ruimte en beperkte parkeergelegenheid.

Groene baksteen

Het gebouw is uitgevoerd in een groene baksteen. De verspringende glazen balustrades van de balkons aan de zuidzijde vallen op door hun groengele kleurschakeringen, waardoor het gebouw van ver herkenbaar is.

Website by HOAX Amsterdam