Woongebouw Blok 3a

Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, 2006

Drie autonome woonblokken
Op de meest westelijke punt van het Grote Rieteiland, onderdeel van IJburg, liggen drie woonblokken. Ze zijn ontworpen door drie verschillende architecten, van wie er een (Thijs Asselbergs) als supervisor optrad. Hierdoor kon een ensemble ontstaan, bestaande uit drie autonome woonblokken.

Hetzelfde maar verschillend
De blokken zijn alle drie gebaseerd op dezelfde hoofdvorm: een iets boven het maaiveld uitgetild carré van woningen met in het midden een collectieve binnentuin. Wat betreft materiaaltoepassing en kleurgebruik zijn zij zeer verschillend. In het geval van blok 3a, ontworpen door Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, zijn op een half verdiepte parkeergarage drie woonlagen gebouwd, waarin 33 grondgebonden koopwoningen zijn ondergebracht. De woningen worden via de binnenhof ontsloten en hebben zowel een eigen tuin aan de hof als een dakterras.

Opvallend hoge woonkamer

Op de begane grond bevinden zich de keuken en de opvallend hoge, aan de buitenkant van het blok gelegen woonkamer. Op de eerste en tweede verdieping zijn de badkamer en nog eens vier of vijf kamers gesitueerd. De gevels aan de binnenkant van het woonblok zijn zandkleurig, de kozijnen zijn hier van hout. De gevels aan de buitenkant zijn uitgevoerd in bruine baksteen. Hier zijn de woonkamers zichtbaar achter grote glazen puien, op sommige plekken uitgevoerd in gevelplaten van geëmailleerd glas. De verticaliteit van de gemetselde geveldelen wordt onderbroken door horizontale stalen profielen om te gelaagdheid van het blok te benadrukken.

Website by HOAX Amsterdam