Woontorens Burgemeester Stramanweg

Claus en Kaan Architecten, Van Sambeek & van Veen Architecten, 2006

Wonen op steenworp afstand van de Johan Cruijff Arena
De Burgemeester Stramanweg is de iconische verbindingsweg in Zuidoost die dwars onder de Johan Cruijff Arena doorloopt. Deze weg verbindt het entertainmentgebied rond de Johan Cruijff Boulevard met de Bijlmermeer, dat aan de andere kant van het spoor ligt. Om het woonkarakter van het gebied te vergroten zijn in opdracht van Ontwikkelingsmaatschappij Centrumgebied Amsterdam Zuidoost ten oosten van het spoor vijf woontorens gerealiseerd. In deze woontorens zijn appartementen in de koop- en vrije huursector gevestigd. De ontwikkelaar BAM Vastgoed noemt de vijf torens gezamenlijk het ArenA-park.

Parkeergarage en straatverlichting in één
De vijf woontorens zijn identiek in volume: 20 meter breed, 40 meter lang en 28 meter hoog. Deze omvang en de positie van de torens zijn eerder stedenbouwkundig bepaald. De vijf woontorens staan op een doorlopende plint. In deze plint zijn parkeerplekken aanwezig. Vanaf de verhoogde Burgermeester Stramanweg valt deze plint, bedekt met gras en kiezels, nauwelijks op. De entrees van de woontorens bevinden zich aan de Anna Blamansingel. Aan deze zijde springt de plint direct in het oog als een matglazen muur die de straat begrensd. In het donker fungeert de verlichte parkeergarage als extra straatverlichting.

Speels ingedeelde gevels
Twee van de torens zijn ontworpen door Claus en Kaan Architecten. De gevels van deze woontorens zijn opgetrokken uit rode baksteen. Er zijn verschillende raamgroottes in de gebouwen opgenomen en op een schijnbaar willekeurige wijze zijn er soms wel, soms geen balkons aangebracht. Door de plaatsing van balkons zijn de twee woontorens niet identiek aan elkaar. Het ontwerp van de andere drie torens is gemaakt door Van Sambeek en Van Veen Architecten. Deze torens hebben een horizontaal gevelpatroon dat doorloopt over alle vier de zijden. De gevels bestaan onder andere uit metselwerk in verschillende grijstinten, kleine vierkante ramen en openslaande deuren met Franse balkons. De donkergrijze woontorens en de rode woontorens staan om en om langs de Burgemeester Stramanweg.

Website by HOAX Amsterdam