Woonzorgcomplex De Miranda

Bruno Albert, 1998

Apart maar toch één geheel

Het project gesitueerd aan de De Mirandalaan bestaat uit een combinatie van woningen en een psychiatrische woonvoorziening voor het Judith van Swethuis naar ontwerp van architect Bruno Albert. Het project voldoet aan twee belangrijke eisen: Enerzijds moeten de twee woonfuncties naast elkaar bestaan zonder direct contact te maken, en daarbij dient dit in een monolithisch gebouw gerealiseerd te worden. De hoofdopzet van het gebouw is gebaseerd op een U-vorm waarvan de opening naar het zuiden is gericht. Alle woningen in het gebouw bevinden zich in de lange poten van de U op de hoger gelegen etages.

Een waterval als overkapping
Het Judith van Swethuis is in de korte, lage kant van de U gesitueerd en heeft de onderste twee verdiepingen van de lange poten in gebruik voor woningen en gemeenschappelijke ruimtes voor alle bewoners. Het complex kent appartementen met verschillende plattegronden. De robuuste, bakstenen gevels van de U omsluiten een gemeenschappelijke binnentuin die moet bijdragen aan de gezelligheid van het complex. Hier vormen de onderste twee lagen van de façades van de lange poten een basement dat wordt gekarakteriseerd door de toepassing van veel glas en cederhouten kozijnen. De gevels van de bovenste vier verdiepingen liggen achter een grote gebogen glazen overkapping die als een waterval naar beneden stort. Deze maakt van de galerijen beschutte buitenruimtes en geeft het gebouw aan de binnenkant van de U-vorm een open en sierlijke uitstraling. De beide uiteinden van de U-vorm lopen aan de zuidkant uit in een scherpe punt, als een uitnodiging voor licht en zon. Dit brengt met zich mee dat de appartementen in de zuidelijke punten een bijzondere vorm en indeling hebben gekregen.

Lieke Haan