Zaanhof

H.J.M. Walenkamp, 1916

Woonhof in Spaarndammerbuurt

Ten westen van het centrum van Amsterdam, in stadsdeel Westerpark, ligt de Spaarndammerbuurt. Deze buurt ligt – ingesloten tussen de dijk langs het IJ, het Westerkanaal (gegraven in 1875) en een spoordijk (aangelegd rond 1890) – tamelijk geïsoleerd. De entree tot de wijk wordt gevormd door het spoorwegviaduct in de Spaarndammerstraat. Het wooncomplex de Zaanhof bevindt zich in het westelijk deel van de Spaarndammerbuurt.

Twee poortgebouwen

H.J.M. Walenkamp ontwierp in opdracht van de socialistische woningbouwvereniging ‘Het Westen’ deze woonhof waarin de gebouwen als een dubbele schil om een binnenplaats zijn gelegd. Tussen de schillen bevinden zich privétuinen. De buitenste schil wordt gevormd door vier verdiepingen hoge huizen, de hofbebouwing bestaat uit kleine twee verdiepingen hoge woningbouw. De toegang tot de binnenplaats wordt gevormd door twee poortgebouwen, die onder meer door hun extra hoogte opvallen.

Hoogteverschil

De Spaarndammerdijk ligt enkele meters hoger dan het binnenplein van de Zaanhof. Het hoogteverschil dat hierdoor is onstaan, wordt door trappen in de poortgebouwen overbrugd. Deze vorm van hofbouw met gecombineerde hoog- en laagbouw heeft in Amsterdam veel navolging gevonden.

Website by HOAX Amsterdam