10 terraswoningen van toen, nu en straks

14.04.21 Arcam

Terrassen. We kunnen niet wachten tot ze weer opengaan! Maar ook in de architectuurwereld zijn terrassen razend populair. En dan hebben we het over die typische tetris-achtige, gestapelde terraswoningen met balkons waarbij alle bewoners vrij uitzicht hebben. Dus voelden we een lijstje aankomen: tien Amsterdamse terraswoningen van toen, nu en straks.

TOEN

1. Vierwindenhuis, 1990
Piero Frassinelli

Op het schiereiland Wittenburg is aan het Windroosplein een bijzonder gebouw te vinden, met een naam die goed past bij die van het plein: het Vierwindenhuis. De vier hoeken van dit complex, dat 89 koopwoningen bevat, zijn exact georiënteerd op de windrichtingen. Elke hoek heeft een hal die functioneert als gemeenschappelijke ruimte voor alle bewoners.

Vanaf een binnentuin zijn de verschillende hallen te betreden en kunnen de bewoners, via loopbruggen, naar hun woningen op de verdiepingen. Elke verdieping naar boven wordt zeventig centimeter smaller. Dat resulteert in ongeveer tweeduizend vierkante meter zonnig gelegen terrassen op het zuidoosten en -westen.

NU

2. Smiley, 2016
Studioninedots

Studioninedots maakte in 2013 een ontwerp voor een appartementencomplex voor 364 studenten op  Zeeburgereiland. Met een totale lengte van 134 meter ligt de prominente locatie aan een drukke verkeersader, dus ontstond de vraag: hoe kunnen we in zo’n lang en smal gebouw een bloeiende, collectieve cultuur bevorderen die het leven van studentenhuisvesting is? Antwoord: door gedeelde buitenruimte.

In plaats van elk appartement te ontwerpen met een apart klein balkon, wilden Studioninedots alle 364 balkons combineren tot één grote, gedeelde buitenruimte in het midden van het dak, dat volop zon en uitzicht heeft. Vervolgens is dat midden uitgehold om verschillende, trapsgewijze terrassen te creëren – dit breekt het bouwvolume en geeft het gebouw zijn kenmerkende profiel. Door te spelen met de variatie van de vensterbreedtes en de dikte van de gemetselde pijlers, voegde dit meer speelsheid toe aan de gevel – het gebouw lacht!

3. Heroes, 2019
Arons en Gelauff architects

We blijven nog even op Zeeburgereiland want De Sportheldenbuurt is zo’n buurt waar je een zee aan terraswoningen aantreft. Arons en Gelauff architects hebben in opdracht van Synchroon en Altera Vastgoed een ensemble van drie woongebouwen met ruime balkons en dakterrassen ontworpen. De terrassen van Heroes zijn voorzien met een groenstrook aan de buitenzijde van de dakrand met glazen windschermen.

Het Parool schreef een mooie recensie: ‘Om de appartementenblokken licht te houden, hebben de gevels op verschillende plekken een setback. Superduur en plus-size wordt gecombineerd met goedkoop en klein. Het resultaat voelt geenszins geforceerd aan. Sterker nog, deze drie lichtgele torens, opgetrokken in wasserstrichsteen, laten je in een zonnige stemming achter.’

4. De Klencke, 2018
NL Architects

De bijnaam zegt het al: Terras op Zuid. De Klencke van NL Architects op de Zuidas kenmerkt zich door een opvallend getrapt profiel. De terrassen aan de zuidzijde, met zicht op de tuinwijk Buitenveldert, zijn voorzien van geïntegreerde plantenbakken. Deze plantenbakken zijn opgenomen in de vloer van de terrassen waardoor het lijkt alsof de beplanting direct uit het beton groeit.

Uitzicht vanaf Intermezzo, Zuidas
5. Intermezzo, 2017
Inbo

De Zuidas verandert in rap tempo van kantorengebied naar een gemengd stedelijk gebied met een mix van kantoren, woongebouwen en publieke functies. Een van de woontorens die er alweer wat langer staan is het elegante en exclusieve Intermezzo, aan de Gustav Mahlerlaan. Het pand heeft twee gezichten. Aan de Mahlerlaan de rijzige en voorname stadszijde met de transparante hoofdentree en afgeronde hoeken. Aan de Gershwinlaan enorm grote balkons, die Intermezzo de luxe allure geven.

6. The George
Dok Architecten

Als één van de genomineerden voor de Gouden AAP 2021, kon woontoren The George niet ontbreken in dit rijtje! Bijzonder aan het woongebouw met 47 luxe appartementen zijn de ruimte terrassen op alle 11 etages. De grootte van het terras is afhankelijk van de etage. Boven in het gebouw zijn de terrassen kleiner dan die van de onderste verdiepingen. Vanuit alle appartementen geven grote glazen schuifpuien toegang tot deze buitenruimten.

De terrassen zijn door de toepassing van groen zo ontworpen dat privacy gewaarborgd is. Regenwater wordt in het komvormige dak in een watertank opgevangen en door middel van zwaartekracht verdeeld over de terrassen. Ook de kracht van de zon wordt benut: de elektriciteit van zonnepanelen wordt gebruikt om de gedeelde ruimtes van het gebouw te voorzien van elektriciteit. Het groenontwerp in en om het gebouw is van de hand van BOOM Landscape.

STRAKS

7. Crossover, 2021
Team V Architectuur

Op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, zorgt Crossover van Team V Architectuur samen met het nhow Amsterdam RAI Hotel van OMA en het hoofdkantoor van Suitsupply door BIG voor een volgende impuls aan het oostelijk deel van Zuidas. CrossOver is een energieneutraal, multifunctionele concept in opdracht van AM / AM Real Estate Development. Het gebouw heeft aan elke zijde een ander karakter, maar vormt vanwege een doordacht gevelraster duidelijk één geheel.

De diagonaal oplopende dakterrassen zorgen voor meer daglicht en doorzicht in de woonstraat, een gezonde groene buitenruimte voor de bewoners en gebruikers én zij dienen als buffer en opslagplaats voor regenwater.

8. Sluishuis, 2021
BIG en Barcode Architects

Dé nieuwe blikvanger van IJburg en niet weg te slaan uit onze lijstjes: Sluishuis, ontworpen door het bureau van de bekende Deense architect Bjarke Ingels (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam. De luxe appartementen, terraswoningen en penthouses hebben stuk voor stuk één of meerdere buitenruimte in de vorm van een balkon of terras. Bekijk de trailer en verlekker je aan de terrassen.

9. Valley, 2021
MVRDV

Een terrassenvallei, dat wordt de mixed-use hoogbouwtoren aan de Beethovenstraat in Amsterdam Zuidas, ontworpen door MVRDV. De toren bestaat uit drie pieken, elk bekleed met beplanting en hoekige erkers die vanuit alle hoeken naar buiten steken. Tussen de pieken bevindt zich een publiek toegankelijk terrasvormig dal, vandaar de naam Valley. Met maximaal 100 meter hoogte torent Valley mooi uit boven het gras van naastgelegen Sportpark Goed Genoeg.

NIET GEBOUWD

10. School Houthavens
Moke Architecten

Ontworpen in 2011 door Moke Architecten in opdracht van Stadsdeel Amsterdam West en helaas nooit gebouwd: School Houthavens. Een rechthoekig rationeel gebouw, omkranst door golvende houten balkons. Twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang, een restaurant, een gymzaal en bedrijfsruimte komen er samen en iedereen behoudt zijn eigen identiteit.

De golvende buitenschil maken het gebouw aaibaar, maar geven ook schaduw en zorgen voor demping van geluid. Op elk niveau vinden diverse groepen hun weg. Beneden de speelplaats voor de kinderen van de basisschool en het open terras, toegankelijk voor passanten. Op de eerste verdieping hebben de gebruikers precies dat terras, balkon of uitzicht dat bij hen past. En het dak maakt het helemaal af: daar zijn een openluchttheater, daktuin, schooltuinen en zonnepanelen te vinden. Wat had dat een mooi beeld kunnen opleveren!

Wat verlangen we toch weer naar die buitenruimte! Wil je voordat de terrassen weer open mogen genieten van het groen in de stad? Bekijk dan ook ons andere top 10 lijstje:

Website by HOAX Amsterdam