10 x ADE: dit zijn de mooiste locaties om te feesten!

Amsterdam Dance Event 2022 voor architectuurliefhebbers

03.10.22 Eeke Brussee

Amsterdam are you ready? Van 19 t/m 23 oktober 2022 vindt het jaarlijkse Amsterdam Dance Event (ADE) plaats in onze hoofdstad. In dit artikel hebben we een lijstje samengesteld met toffe locaties die je niet wilt missen. Van een grote loods tot een intiem huiskamergevoel, in deze lijst kun je inspiratie opdoen in voorbereiding op je bezoek aan ADE.

Voor degene die het niet kennen, het Amsterdam Dance Event is een muziekconferentie, festival en een wereldwijd ontmoetingspunt voor de creatieve industrie gericht op elektronische muziek. Door de hele stad Amsterdam, en soms zelfs buiten de gemeentegrenzen, vinden talloze evenementen plaats.

Check vooral de website van ADE voor een complete lijst van locaties en programma’s!

1. Hollandsche Manege Amsterdam
Vondelstraat 140, Amsterdam

Een manege midden in de stad? Veel mensen zijn niet bekend met de manege op de Overtoom, ook al gaat de geschiedenis terug tot 1744 en stamt het huidige pand uit 1882. De oudste rijschool van Nederland is inmiddels gerestaureerd op initiatief van Stadsherstel en is naast rijschool nu ook een museum. Een bijzonder decor voor een housefeest tijdens ADE dus!

2. De Kromhouthal
Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam

De Kromhouthal kent een rijke historie. Dat begint al bij de naam: ‘kromhout’ is het soort kromme hout dat vroeger gebruikt werd om houten schepen van te bouwen. Sinds 2009 is het karakter van het gebied rond De Kromhouthal veranderd. Zo is de ooit drukke industriële strip langs het IJ langzaam maar zeker uitgegroeid tot de bruisende evenementenstrip die het vandaag is. De moeite waard om te checken tijdens ADE.

3. Het Sieraad
Postjesweg 1, Amsterdam

In het hart van Amsterdam bevindt zich één van de oudste rijksmonumenten van de stad, de voormalige Vakschool Edelsmeden: Het Sieraad. Het Sieraad heeft vijf karakteristieke ruimtes, in verschillende groottes en stijlen. Het middelpunt van Het Sieraad is het Atrium met zijn 16 meter hoge overweldigende glazen dak. Hier kun je tijdens ADE verwonderd worden en luisteren naar een grote verscheidenheid aan muzikale performances.

 

4. Waalse Kerk
Walenpleintje 159, Amsterdam

Dansen in de kerk? Tijdens ADE kun je terecht in de Waalse kerk, een protestants kerkgebouw langs het zuidelijke deel van de Oudezijds Achterburgwal. Het gebouw dateert uit de late 15e eeuw en is in gebruik sinds 1586. Elke zondag om 11 uur worden hier kerkdiensten in het Frans gehouden. De zaal, met een uitzonderlijk akoestiek, wordt vaak gebruikt voor concerten en muziekopnames. Perfect voor ADE!

5. Het HEM
Warmperserij 1, Zaandam

Het HEM is een jong kunstinstituut op de grens van Amsterdam en Zaandam dat in 2019 haar deuren opende. Het huis voor eigentijdse cultuur zit in een voormalige kogelfabriek, een tweehonderd meter langgerekt wit gebouw van bijna 10.000m2 uit 1956 aan de oever van het Noordzeekanaal.

De Stichting produceert een artistiek programma dat de ontwikkelingen van het Hembrugterrein nauwlettend in de gaten houdt en verbindt met sociaal-maatschappelijke bewegingen op lokaal, nationaal en internationaal gebied. Tijdens ADE kun je hier een dansoptreden zien en een tentoonstelling over ‘40 years of RAVE culture’.

 

6. Makom
Van Ostadestraat 153, Amsterdam

Een newbie gespot! Inloophuis of “walk-in House” Makom is een unieke locatie die voor het eerst wordt getransformeerd tot ADE-locatie. Sinds de jaren negentig kunnen daklozen een veilige plek vinden bij Makom dankzij vrijwilligers en kunnen zij er inmiddels elke dag van de week terecht.

Tijdens ADE wordt in Makom een speciale show gegeven en gehost door daklozen en straatmuzikanten. Een uniek optreden op een unieke locatie.

7. Concertgebouw Amsterdam
Concertgebouwplein 10, Amsterdam

Het Concertgebouw in Amsterdam dateert uit 1888 en is ontworpen door architect A.L. van Gendt. Het Concertgebouw is in de internationale neorenaissancestijl ontworpen, maar het ontwerp bevat ook invloeden van Nederlandse tradities. Tussen de zuilen hangen bustes van de beroemde componisten Beethoven, Sweelinck en Bach. Niet onbelangrijk, de Grote Zaal van het Concertgebouw staat bekend om haar akoestiek en wordt beschouwd als een van de beste concertzalen ter wereld!

Tijdens ADE vormt het onder andere het decor voor een concert van Youssou N’Dour & Super Étoile de Dakar.

 

8. NDSM Scheepsbouwloods
Tt. Neveritaweg 15, Amsterdam | NDSM-Plein 85, Amsterdam | Scheepsbouwkade 72, Amsterdam

De NDSM-werf staat bekend als een culturele en creatieve hotspot, dus ook tijdens ADE vormt deze plek het epicentrum voor houseliefhebbers. Het terrein is een samenhang van hellingen, de scheepsbouwloods, de smederij, de timmerloods en de lasloods. Samen laten de gebouwen het oorspronkelijk functioneren van de scheepswerf zien. Check alle spots op het NDSM-terrein tijdens ADE, zoals IJver Amsterdam, en de events die er plaatsvinden.

 

9. NXT Museum
Asterweg 22, Amsterdam

Volledig bedolven worden door beeld en geluid? Dat kan in het NXT Museum. NXT Museum is het eerste museum in Nederland dat zich volledig richt op mediakunst. Door middel van moderne technologieën van het heden en van de toekomst presenteren ze innovatieve kunst. Waan je in een andere realiteit tijdens ADE op deze locatie!

10. The Loft
Overhoeksplein 1, Amsterdam

Last but not least, de eventruimte The Loft. Het bevindt zich op de 16e verdieping van de A’DAM toren op Overhoeks. De ruimte is intiem en warm, met zes hoge ramen van bijna 7 meter hoog, met een uniek uitzocht op een breed stadsgezicht van Amsterdam. Als je op zoek bent naar een huiselijk gevoel tijdens ADE kun je terecht bij The Loft!

 

 

Website by HOAX Amsterdam