10x doen in de voorjaarsvakantie voor architectuurfanaten!

22.02.23 Eise van Houten en Femke Gerritsma

De beste uitjes komen natuurlijk van de Arcam-medewerkers zelf. Van gratis fietstochtjes tot luxe sauna’s in een rauwe omgeving, dit zijn de 10 architectuurtips voor de voorjaarsvakantie van 25 februari t/m 5 maart 2023. En ondertussen leer je ons vernieuwde team ook nog een beetje kennen!

Expo Thuis in Plan van Gool
Tip van Daphne Bouman, Programmamaker

Speciaal voor bewonderaars van post65 architectuur; in Museum Amsterdam Noord is de tentoonstelling ‘Thuis in Plan Van Gool’ te bezoeken. De groene buurt vernoemd naar architect Frans van Gool (1922-2015), bestaat uit elf portiekflats die onderling verbonden zijn met loopbruggen. In 2023 bestaat de karakteristieke wijk in Buikslotermeer 55 jaar en de buurt staat op de lijst om de status ‘beschermd stadsgezicht’ te ontvangen. De voorjaarsvakantie is de laatste week waarin de tentoonstelling (inclusief luisterwandeling) te bezoeken is. Mocht het geen ideaal wandelweer zijn, de audiofragmenten zijn zelfs te beluisteren vanuit huis.

Over Daphne: Met een achtergrond in planologie, sociale geografie en erfgoedstudies zit Daphne sinds begin deze maand op haar plek bij Arcam.. Als Programmamaker houdt ze zich voornamelijk bezig met grootstedelijke opgaven en transformaties binnen de langetermijnontwikkeling van Amsterdam, zoals het 5D ExpoLab.

Kinderworkshop Spel & Stad bij Van Eesteren Museum
Tip van Sjaan van der Tol, Programmamaker

In 2023 staat het Van Eesteren Museum in het teken van Spel & Stad. Ooit waren er ruim 700 door Aldo van Eyck ontworpen speelplaatsen verspreid over Amsterdam. Veel van deze speelplaatsen zijn verdwenen, maar in Nieuw-West zijn nog meerdere speelplaatsen te vinden. In de educatieworkshops van 2023 staan deze speelplaatsen centraal. Op woensdagmiddag 1 maart kunnen kinderen (7 t/m 12), in het teken van spel en stad, knutselen met foam, karton en andere materialen knutselen bij het van Eesteren Museum.

Over Sjaan: Sinds januari dit jaar hebben we Sjaan verwelkomt in het teams als Programmamaker. In haar functie richt ze zich voornamelijk op de  de sociale kant van de fysieke leefomgeving. Opgeleid als stadsgeograaf heeft ze oa. eerder gewerkt als placemaker.

Privésauna op het Marineterrein en in Amsterdam Noord
Tip van Indira van 't Klooster, Directeur

Het schijnt al even te bestaan, maar ik had hem helemaal gemist: Kuuma! Op dit moment in Noord en op het Marineterrein vind je zelf ontworpen en gebouwde sauna’s. ‘Voor een rauwe, simplistische en verrassende ervaring in de stad of natuur.’ Duik na je saunabezoek zo het Oosterdok in, mét uitzicht op Arcam!

Over Indira: Als directeur is Indira van ’t Klooster verantwoordelijk voor de zakelijke en inhoudelijke koers van Arcam. Ook is ze voorzitter van de stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (COLA) die werkt aan een slagkrachtiger, landelijk architectuurnetwerk.

Uiteten bij The Duchess Amsterdam in het voormalige KAS Bank-gebouw
Tip van Sawitri Chandie Shaw, Beheer & Verhuur

Alles is uniek in dit restaurant, gevestigd in het voormalige KAS Bank-gebouw in de Spuistraat. De enorme kluisdeur van de vriesruimte herinnert aan het vorige leven van het rijksmonument, dat bijna honderd jaar dienstdeed als bankgebouw.  KAS Bank verhuisde in 2013 naar het voormalig Telegraaf-gebouw, waarna het pand aan de Spuistraat in twee jaar tijd is omgetoverd tot een luxueus restaurant. In 2015 volgde de opening van W Hotel in het tegenovergelegen pand, voorheen een PTT-kantoor. Daarmee krijgt de straat tegenover het Paleis op de Dam nog meer vorstelijke allure.

Over Sawitri: Een tijdelijke kracht met veel internationale ervaring die het Arcam-team ondersteunt in het reilen en zeilen van alle kantoorwerkzaamheden!

Fietsen in Noord
Tip van Isanne Damen, Programmamaker

Met goed weer is het heerlijk om de zonzijde van het IJ te verkennen. Op de fiets langs de nieuwste architectuur op de NDSM, pik ik ook gelijk een buitenexpo van fotograaf Marwan Magroun en de tentoonstelling van Atelier André Volten in het voormalige poortgebouw van Asterdorp mee.

Over Isanne: Isanne Damen is architectuurhistoricus en sinds 2019 als Programmamaker werkzaam bij Arcam. Dit jaar organiseert ze voor de vierde keer de Amsterdamse Architectuurprijs! Daarnaast geeft ze regelmatig lezingen voor Arcam en is ze de drijvende kracht achter de Winterlezingen.

Wandeling: Amsterdam in 10.000 stappen
Tip van Natalia Bouman, Stagiair

Houd je van lezen, maar trek je er ook graag op uit? Dan is het boek 10.000 stappen in Amsterdam misschien wel wat voor jou. Het boek neemt je aan de hand van 10 verschillende wandelingen van 7 kilometer lang mee door de stadsgeschiedenis van Amsterdam. Een aanrader voor als je een dagje wilt slenteren door de stad.

Over Natalia: Natalia Bouman heeft in het afgelopen studiejaar haar bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de UvA afgerond met de specialisatie richting Planologie. Bij Arcam ondersteunt ze in de uitvoering van de Amsterdamse Architectuurprijs en social media.

Expo Indonesië en de Amsterdamse School in Het Schip
Tip van Eise van Houten, Stagiair

Bij Museum Het Schip bezoek je de tentoonstelling Indonesië en de Amsterdamse School t/m 23 augustus 2023. De tentoonstelling focust op het gebruik van verschillende soorten beeldmateriaal om de overeenkomsten en invloeden tussen de Indonesische kunsten en de Amsterdamse School te laten zien. Je ontdekt er foto’s, tekeningen en prenten van Indonesische vormen, kleuren en materialen met elementen die duidelijk in de Amsterdamse School terug te vinden zijn. Een interessante toevoeging is dat alle zaalteksten van deze tentoonstelling ook in het Indonesisch beschikbaar zijn.

Over Eise: als Stagiair Urban Sky Lab en 5D Expolab duikt Eise zowel de geschiedenis als de toekomst in. Zijn scriptie bij de Bachelor Sociale Geografie en Planologie ging over het conflict tussen fietsers en voetgangers in de binnenstad van Amsterdam, en de inrichting van de openbare ruimte.

Speelparadijs in brutalistische kerk
Femke Gerritsma, Communicatie

Een tip voor mensen met (klein)kinderen! Jij brutalistische architectuur bewonderen, terwijl zij spelen. Klinkt als een ideale combi toch? Op 14 februari was het 35 jaar geleden dat architect G.H.M. Holt is overleden, bekend van onder andere de impostante St. Josephkerk in Bos en Lommer uit 1952. Deze kerk heeft een hoge architectuurhistorische waarde vanwege het brutalistische en grensverleggende ontwerp als tegenreactie op het modernisme. Na een renovatie in 2016 is het Rijksmonument een speelparadijs voor kinderen geworden met de naam ‘Candy Castle’, een duurzame herbestemming dus!

Over Femke: sinds 2015 maakt Femke onderdeel uit van het Arcamteam als Communicatiemedewerker. Zij is opgeleid als kunsthistoricus maar sinds 2010 actief in de communicatie en marketing in de culturele sector. Hoogtepunt van de week is de nieuwsbrief samenstellen!

Film met Herman Hertzberger
Tip van Marc Peperkamp, Verhuur, Administratie & Vrijwilligerscoördinatie

Nu ik sinds kort in Apeldoorn woon, kan ik natuurlijk niet om Herman Hertzberger en zijn iconische Centraal Beheergebouw heen. Dat gebouw staat centraal in de documentaire ‘The Proof of the Pudding’ over Herman Hertzberger, die op zijn negentigste nog niet denkt aan stoppen. Wil je deze docu nog in de bioscoop zien, dan moet je naar Zaandam op 7 maart voor een speciale avond met nagesprek met Laurens Jan ten Kate, huidig architect-directeur van bureau AHH, ooit opgericht door Hertzberger.

Over Marc: Marc is het geweten en het levende archief van Arcam. Van verhuur en beheer tot administratie en vrijwilligercoördinatie, Marc vervult een verbindende rol in de organisatie.

Blader door alle tips van Arcam!
Vincent van Kekerix, Zakelijk Leider

Een blik op de Architectuurtips-pagina van Arcam leert me dat er genoeg tips zijn die altijd te bezoeken of te doen zijn! Wat denk je bijvoorbeeld van een rondje langs Post-’65 architectuur, waar veel recent aangewezen monumenten van te bezoeken zijn. Of duik de diepte in met acht Amsterdamse voorbeelden van bijzondere bouwwerken onder de grond. Daar valt sinds januari 2023 natuurlijk de nieuwe fietsenstalling onder het Stationsplein aan toe te voegen. En binnenkort de nieuwe fietsenstalling aan de IJboulevard, waar je nu al op kan flaneren!

Over Vincent: als Zakelijk Leider is Vincent vaardig in het ondersteunen van creatieve geesten in verschillende disciplines met een focus op zakelijk management en productie. Sinds april 2021 vormt hij samen met Indira van ’t Klooster het managementteam van Arcam.

Website by HOAX Amsterdam