16 tips voor een zomer vol architectuur in Amsterdam!

door vrienden van Arcam

06.07.21 Femke Gerritsma

Samen met architecten, stadsmakers, content creators en architectuurprofessionals verkennen we de zomer van 2021. Waar gaan onze favoriete architectuurpodcastmakers zelf heen deze vakantie? Waar kan je onze Architect in Residence Thijs de Zeeuw vinden? En wat doet de hoofdredacteur van De Architect het liefst in haar vrije tijd?

Dit is jouw ultieme en meest diverse zomertiplijst vol architectuur in Amsterdam en omgeving, samengesteld door vrienden van Arcam!

1. Marker Wadden

Gekozen door: Design Agency HOAX

Een natuurparadijs voor vissen en vogels, en laten we wel wezen, ook een paradijs voor mensen! De Marker Wadden is een heerlijk recreatie-eiland. En dan kan je ook nog architectuur opsnuiven met de nieuwe nederzetting, ontworpen door architectenbureau Ziegler | Branderhorst.

2. United Paintings banner

Gekozen door: Verdedig Noord

De strijders van United Paintings hebben in de Rietwijker hard gewerkt aan de officiële Verdedig Noord banner. Verdedig Noord is een groep van mensen die zich verantwoordelijk voelen voor Amsterdam-Noord en in actie komen tegen de gentrificatie van het stadsdeel. Dus hup naar Noord en aanschouw die enorme banner van United Paintings die sociale impact creëert door het gebruik van grootschalige kunstwerken in de openbare ruimte.

 

3. Bushcraft in de VINEXwijk

Gekozen door: Architect in Residence Thijs de Zeeuw/ De Natuuroptimist

Hoe kan het ook anders dan dat Thijs de Zeeuw, die vanuit zijn positie als Architect in Residence gevraagd en ongevraagd advies geeft vanuit het oogpunt van de natuur en het dier, kiest voor een natuurexpeditie in een VINEXwijk. Op 4 september kan je op ontdekkingstocht in Tuindorp Oostzaan met In Het Wilde Noorden: Bushcraft in de VINEXwijk.

Amsterdam is een natuurgebied waar ook mensen wonen.
4. Forteiland Pampus

Gekozen door: Merel Pit, hoofdredacteur De Architect:

Als je benieuwd bent hoe het is gesteld met de architectuur op Forteiland Pampus, kijk dan eerst even de vlog van Merel Pit op A-Zine en pak dan de veerdienst vanaf Muiden. Aangekomen op het eiland leer je meer over de circulaire ambities, want Pampus gaat op de schop! Met een duurzaam energiesysteem en een nieuw circulair entreegebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, wordt Pampus een proeftuin voor de nieuwe duurzaamheid.

5. Het Groene Schip

Gekozen door: Wouter Valkenier, oprichter Studio Valkenier

Spelen op een afvalberg, hoe klinkt dat? Sinds 2012 werkt Afvalzorg aan kunstwerk Het Groene Schip, gelegen in de Houtrakpolder aan het Noordzeekanaal. En wie beter dan Wouter Valkenier tipt deze zomeractiviteit. De Ceuvel, ontworpen door Studio Valkenier, is tenslotte ook op een vervuilde ondergrond gebouwd!

 

6. Fietstocht Noord en NDSM

Gekozen door: rudy uytenhaak + partners architecten

Voor professionals en particulieren, aangeraden door rudy uytenhaak + partners architecten en onder leiding van een professionele gids van Local Experts Amsterdam: de fietstocht Noord en NDSM laat je het derde leven van Noord zien. Want ooit gebruikt als Galgenveld en later veel bedrijvigheid op de scheepswerven, vind je er nu spectaculaire nieuw- en zelfbouw, industrieel erfgoed, culturele broedplaatsen en nog veel meer.

7. Fruittuin van West

Gekozen door: VenhoevenCS architecture+urbanism

Op fietsafstand van Amsterdam Centrum en midden in de Scheg van West vind je de Fruittuin van West. Bij deze pluktuin denken en werken ze binnen de verschillende bedrijfsonderdelen steeds in cirkels. Ook bij de bouw van de schuur, de Bio-winkel en het Tuincafé hebben ze vanuit een circulaire gedachte gewerkt. Zo is het dak van aarde, zijn veel wanden afgewerkt met leem en is al het hout dat ze gebruikt hebben tweedehands.

8. Iconic Houses

Gekozen door: Studioninedots

Op de zondagen van juli vindt voor het eerst de Iconic Houses Maand in Nederland plaats. Tien moderne museumwoningen en particuliere droomhuizen staan dan in de schijnwerpers, waaronder drie in Amsterdam! Op jacht naar beroemde namen en verborgen pareltjes.

9. A Funeral for Street Culture

Gekozen door: Podcast Respons

De podcastmakers van Respons, een podcast vol feministische vragen in architectuur, brengen deze zomer een bezoek aan Framer Framed waar het groepsproject A Funeral for Street Culture te zien is. Dit project probeert de effecten en rouw rondom gebeurtenissen zoals de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken.

10. NXT Museum

Gekozen door: bni Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten

Hoera, de musea hebben hun deuren weer geopend! Dus mocht je op een regenachtige dag willen schuilen, doe dat dan in het NXT Museum in Noord, het eerste museum in Nederland gewijd aan nieuwe media kunst. Bekijk grootschalige, multi-zintuiglijke tentoonstellingen die je geest openstellen en je aannames uitdagen. Psst, kleine extra tip, doe ook eens de bni biketour #outofofficeday rondom de Oostelijke Eilanden, samengesteld door onze architour partners.

11. Cochius en de architecten
Brieven van Frank Lloyd Wright, De Bazel en Berlage

Gekozen door: Podcast Landmassa

Het stond al op het zomerlijstje van de makers van Landmassa: de tentoonstelling over de bevlogen en ambitieuze fabrieksdirecteur Marijn Cochius. Als directeur van de Glasfabriek Leerdam nodigde hij tussen 1912 tot 1933 kunstenaars en architecten uit voor moderne, vernieuwende ontwerpen, zoals Karel de Bazel en H.P. Berlage, maar ook de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright.

Dit wil je zien toch??
Landmassa
12. NDSM Culture Crawl

Gekozen door: NDSM

Ok, deze tip van NDSM gaat over NDSM zelf, maar deze werf is inmiddels een ministad op zich! Kom 11 juli naar de NDSM Culture Crawl. De culturele partners van de NDSM-werf organiseren een collectieve opening van hun deuren, want we mogen weer en dat willen ze vieren! Op 11 juli kunnen bezoekers, met behulp van een nieuwe plattegrond van de werf, een culture-crawl (of cultuur-tocht) lopen langs de culturele partners en onderweg genieten van de reuring op de NDSM-werf.

13. Podcast Helden van Zuidoost

Gekozen door: Radio- en podcastmaker en tekenaar Jesper Buursink

Journalist Noraly Beyer en dichter Jörgen Gario waren in juni op pad met Jesper Buursink in Amsterdam Zuidoost om de podcast bij de kunstroute “Helden van Zuidoost” te creëren. Maar wat is een held? Zijn helden altijd zichtbaar? En als ze strijden, waar strijden ze dan voor? De route leidt langs bijzondere locaties waar kunstwerken een moment of gebeurtenis markeren. De podcast komt uit in augustus.

14. SHEBANG Amsterdam

Gekozen door: Wouter Pocornie

In juni 2021 vond een uniek initiatief het levenslicht: SHEBANG. SHEBANG is een hybride maak- en belevingsplek op de kruising van kunst, cultuur en maatschappelijke urgenties, opgericht door drie gevestigde cultuurinstellingen van Amsterdam Zuidoost, Imagine IC, CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater. Te bezoeken in Prospect 11, een mooi project van o.a. Arcam Programmaraadslid Wouter Pocornie, waar jonge ondernemers en creatives een fysieke plek hebben om aan zichzelf te kunnen werken.

15. Op pad in de Tuinstad

Gekozen door: LEVS architecten

Ga deze zomer op pad in de Tuinstad! Mocht je deze klassieker nog nooit hebben gedaan, dan raadt LEVS architecten dit uitje van harte aan. Ontdek Geuzenveld, Buitenveldert, Amsterdam Noord, Osdorp-Oost, Slotermeer-Zuid, Watergraafsmeer of Slotervaart onder leiding van een gids van het Van Eesteren Museum.

16. Fotofestival Naarden

Gekozen door: Cityloop – Architecture Tours in Amsterdam

Met de tip van Jelte van Koperen van Cityloop verlaat je Amsterdam, mocht je daar vandaan komen natuurlijk, en bezoek je Naarden. In dit vestingstadje wordt al sinds 1989 het FotoFestival Naarden georganiseerd. Toonaangevend, compleet, hoge kwaliteit en prikkelend zijn sleutelwoorden die het festival kenmerken. De foto’s vind je onder meer op de vesting zelf!

Website by HOAX Amsterdam