360 graden Arcam: Czaar Peterbuurt en Funenpark

02.03.21 Arcam

Wist je dat er op struikelafstand van Arcam heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en het verhaal achter een van de bekende wijken uit het Amsterdamse centrum.

Wandel via de Oostelijke Eilanden naar deze historische wijk en keur haar moderne jasje.

De Czaar Peterbuurt ligt ten oosten van Arcam en stond jarenlang bekend als een grauwe en armoedige buurt. Niet gek dus dat het diende als decor voor de film Ciske de Rat. Kenmerkend voor de buurt is de negentiende-eeuwse bouwstijl: smalle straten, weinig groen en kleine, ondiepe woningen. In 2003 heeft de stadsdeelraad Amsterdam Centrum het Plan van Aanpak voor de Czaar Peterbuurt vastgesteld om de buurt te transformeren naar een mooie woonwijk. Dankzij een aantal grootschalige projecten in de buurt is dat gelukt. Daarvan hebben we een mooie selectie voor je gemaakt!

Het Funen en het Funenpark

Het Funen is een van de buurten die het imago van de Czaar Peterbuurt heeft opgekrikt. Het gebied, dat nu wordt bedekt door het Funenpark, werd vroeger afgesloten door de stadsmuren en de bolwerken die hier stonden. Bekijk de restanten hiervan tijdens je wandeling.

Het Funen is een stedenbouwkundig plan van oud-rijksbouwmeester Frits van Dongen. De wijk bestaat uit het autovrije Funenpark met daarin 16 woonblokken, elk met een ander ontwerp – waarvan we een aantal uitlichten in dit artikel. De driehoekvormige nieuwbouwwijk en het park zijn dankzij een samenwerking tussen meerdere partijen nu een groen onderdeel van de Czaar Peterbuurt.

Funenhof, Blankenstraat 390

Bovenin het Funenpark vind je een modern kleinschalig wooncomplex: het Funenhof. Het bijzondere ontwerp uit 2018 van Arons en Gelauff architecten i.s.m. HOSPER landschapsarchitecten, telt acht eengezinswoningen met een fraai vormgegeven buitenruimte. De woningen hebben een houten luifel die zowel horizontaal als verticaal wordt toegepast. Hierdoor kan de gevel maximaal transparant blijven, zonder dat er al te veel inkijk ontstaat.

 

 

Melior, Funenpark 470-479

Het betonnen blok Melior van Geurst & Schulze architecten ligt midden in het Funenpark. Dankzij de vides en patio’s zijn alle verdiepingen optisch met elkaar verbonden. Om de massieve gebouwen te verbinden met de omgeving is de gevel voorzien van een raster van staaldraden waarlangs beplanting omhoog wordt geleid. Daardoor zal het blok uiteindelijk overwoekerd worden door groen.

 

Verdana, Funenpark 360-369

Gebouw Verdana is het laatst opgeleverde woonblok in Het Funen. Met zijn goudkleurige kozijnen en zijn golvende daklijn vormt Verdana een opvallende verschijning in het vooral hoekige woonmilieu. Mede daarom won het ontwerp van NL Architects in 2011 de Amsterdamse Nieuwbouwprijs.

Sporenboog, Cruquiuskade

Wandel het park uit richting het water De Nieuwe Vaart. Je volgende stop, het woongebouw Sporenburg (De Architekten Cie.), bevindt zich namelijk net buiten het Funenpark. Het pand komt je als treinreiziger vast bekend voor aangezien het aan het spoor gelegen is. De langgerekte gevel van Sporenboog dient tevens als een geluidsscherm voor de hele buurt om overlast van het treinverkeer tegen te gaan.

 

 

 

De Keyzer, Czaar Peterstraat 2-22

De Keyzer is een van de bekendste projecten uit de buurt. Ruim honderd jaar lang werd het begin van de Czaar Peter- en de Blankenstraat gekenmerkt door de zogenaamde Dubbeltjespanden. Sloop van deze panden bood ruimte voor een groot woonblok: de Keyzer. Grote raampartijen, in combinatie met diepe penanten, laten dit solide bouwwerk een transparante indruk maken. Frantzen et al architecten is verantwoordelijk voor het nieuwe ontwerp dat in 2011 de Zuiderkerkprijs verdiende.

Er valt veel moderne architectuur te bekijken in de Czaar Peterbuurt en het Funenpark. Wandel door deze getransformeerde, levendige wijk!

Website by HOAX Amsterdam