360 graden Arcam: Rokin en Spui

02.03.21 Arcam

Wist je dat er op struikelafstand van Arcam heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens een van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. 

Het historische hart van onze stad: het Rokin en het Spui! Vanaf ons paviljoentje loop je zo via de Nieuwmarkt naar dit deel van het centrum. Of pak de nieuwe Noord/Zuidlijn, winnaar van de AAP 2019, vanaf Amsterdam Centraal en stap uit midden op het Rokin.

Het Rokin en Spui zijn van oudsher al nauw verbonden. De Amstel liep dwars door de stad via het huidige Rokin en werd verbonden met de Singel via het Spui. In de 19e en 20e eeuw werden de wateren voor een groot deel gedempt en kwam er meer plek voor bebouwing. De twee plekken staan bekend om hun historische achtergrond en panden, waar nog genoeg van te zien is – zoals bijvoorbeeld café Hoppe uit 1670 op het Spui.

Veel van deze historische panden hebben tegenwoordig een compleet andere look en/of functie gekregen. Met deze wandeling maak je kennis met veel transformatieprojecten.

Rokin District, Rokin 21-49

Als je de metro uitloopt of het Rokin op wandelt, valt gelijk dit imposante gebouw op. Het nog geen dertig jaar oude Fortisgebouw was, met zijn tachtig meter lange gevel, stedenbouwkundig een rare eend in de bijt in het historische centrum van de stad. Daarom heeft Rijnboutt in 2016 de kavel opgesplitst en het kantoor getransformeerd naar retailruimte.

NRC, Rokin 65

Iets verder op het Rokin staat het volgende indrukwekkende pand. In 2012 wordt het voormalige Optiebeurs-gebouw omgetoverd naar het kantoor van NRC Media en naar een café-restaurant door Cees Dam (Dam en Partners Architecten) en Jaap Dijkman Architecten. De gesloten gevels zijn vervangen door glas in vernikkelde en antracietkleurige aluminium puien, waardoor het gebouw een toegankelijke indruk wekt.

Oudhof, Rokin 99

Het opvallendste gebouw van deze buurt is zeker het voormalige Oudhof Effectenkantoor (nu Spar HQ). Wist je dat dit gebouw het jongste monument van Amsterdam is? Het pand werd in 1990 ontworpen door ontwerper en architect Mart van Schijndel, in opdracht van effectenkantoor Oudhof, en is één van de zeldzame voorbeelden van Postmodernisme in Nederland. Het monument (sinds 2016) heeft volgens sommigen ook menselijke vormen in de gevel. Loop langs en beoordeel het zelf!

 

 

 

Allard Pierson, Oude Turfmarkt 127

Dit kolossale gebouw valt niet te missen! Aan de Oude Turfmarkt tegenover het Rokin vind je het voormalige hoofdkantoor van de Nederlandse Bank. Tegenwoordig zit er een archeologisch museum in, het Allard Pierson, maar er zijn nog steeds originele ornamenten en historische kamers te vinden in dit prachtige pand. Het museum is in 2019 begonnen aan een verbouwing en uitbreiding. Benieuwd hoe dat eruit komt te zien? Wandel dan eens naar binnen!

Via de getransformeerde Kalverpassage – door de Architekten Cie. – vervolg je de route naar de volgende stop: het Amsterdam Museum.

Amsterdam Museum, Kalverstraat 92

Een van de bekendste transformatieprojecten van Amsterdam is de herinrichting van het voormalig Burgerweeshuis. Sinds 1975 is het Amsterdam Museum gevestigd in dit historische pand. Bijzonder is de poort aan de Kalverstraat uit 1581, die de hoofdingang vormt tot het terrein.

Bungehuis, Spuistraat 210

Van het Amsterdam Museum loop je naar het Bungehuis. Dit pand dateert uit 1934 en was van oorsprong het kantoor van N.V. Bunge’s Handelmaatschappij, waar het zijn naam aan te danken heeft. Na een aantal decennia als schoolgebouw gediend te hebben, is het in 2018 omgetoverd tot een hotel door Kentie en Partners Architekten. De nieuwe vestiging van Soho House haalde heel wat krantenkoppen, zowel regionaal als internationaal.

P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134

We sluiten de route af met deze knaller. Dit iconische pand is een ontwerp van Theo Bosch en Aldo van Eyck en is maar liefst honderd meter lang! Volgens de Britse architectuurcriticus Peter Buchanan markeerde het gebouw een heuse nieuwe architectuurrichting, de ‘New Amsterdam School’. Tegenwoordig huisvest de UvA zich in het pand.

Al deze transformatieprojecten zijn mooie voorbeelden van hoe historische panden een modern jasje aangetrokken krijgen en hoe het oude behouden blijft en met het nieuwe samenkomt. Herontdek je stad met de topstukken van het Rokin en Spui!

Website by HOAX Amsterdam