360 graden Arcam

De Prins Hendrikkade

26.05.20 Arcam

Wist je dat er op struikelafstand van Arcam heel veel bijzondere architectuur te vinden is? Wandel voor of na je bezoek eens één van de vele buurten in rondom ons informatiecentrum aan de Prins Hendrikkade. Ontdek verborgen parels, transformatietopstukken, nieuwe architectuur in het bestaande straatbeeld en het verhaal achter een van de bekende wijken uit het Amsterdamse centrum.

In 360 graden ARCAM lichten we wekelijks een nieuwe buurt uit. Dit is de laatste aflevering van deze reeks. We zoomen in op de straat waar het bijzondere ARCAM-gebouw gevestigd is: de Prins Hendrikkade.

De Prins Hendrikkade is in 1879 vernoemd naar de zoon van koning Willem II en de broer van koning Willem III, namelijk Prins Hendrik, ook wel bekend als Hendrik de Zeevaarder. De straat loopt vanaf het Singel langs Centraal Station tot het Kattenburgerplein zoals te zien is op de bovenstaande historische afbeelding (tip: klik op afbeelding om details van de kaart te bekijken en voor de volledige grootte).

Station Amsterdam Centraal, Stationsplein
We beginnen de 360 graden wandeling bij het Centraal Station. Het station is gebouwd tussen 1881 en 1889 en ontworpen door architect P.J.H. Cuypers en ingenieur/architect A.L. van Gendt. De historische fragmenten zijn nog steeds te zien in de gerenoveerde Koninklijke Wachtkamer. Om het grote aantal reizigers optimaal te kunnen bedienen, wordt er sinds 1997 gewerkt aan de grootschalige metamorfose van Amsterdam CS. Zo is er een nieuw busstation aangelegd (Benthem Crouwel Architects) en worden de hallen en passages opgeknapt (IJhal en Cuyperspassage). Niet alleen bovengronds vinden er veranderingen plaats, ook ondergronds wordt het station gemoderniseerd – met bijvoorbeeld een halte voor de in 2019 opgeleverde Noord/Zuidlijn.

Art’otel, Prins Hendrikkade 33
Op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Martelaarsgracht, direct tegenover het Centraal Station vind je het Art’otel. Het monument dat in 1921 als hoofdkantoor voor de N.V. Koninklijke Hollandsche Lloyd was gebouwd, is in 2013 verbouwd tot ‘art’otel Amsterdam’ door Evert Breman / ADP architecten, i.s.m. Digital Space. Het nieuwe ontwerp herstelt enkele historische elementen in het interieur en zorgt tegelijkertijd voor een modern tintje. Bewonder het eens van dichtbij!

Grand Hotel Amrâth Amsterdam, Prins Hendrikkade 108-114
Er zitten nog veel meer bijzondere hotels gevestigd aan de Prins Hendrikkade. Neem ook eens een kijkje bij het historische Amrâth Hotel. Het hotel is gevestigd in het voormalig Scheepvaarthuis dat in 1916 door J.M. van der Mey ontworpen is. Het gebouw is in Amsterdamse Schoolstijl uit baksteen opgetrokken. Bekijk zelf de indrukwekkende details op de gevel van het gebouw, die allemaal verwijzen naar het scheepvaart verleden. Je kan ook samen met onze collega’s van Museum het Schip deze gevelbeelden bewonderen tijdens een van de rondleidingen!

De IJtunnel
Je volgende stop is een van de bekende tunnels in Amsterdam: de IJtunnel. De IJtunnel is sinds 1968 de doorgang van Amsterdam Centrum naar Amsterdam Noord. De totale lengte van de tunnel bedraagt maar liefst, inclusief op- en afritten, 1.682 meter!

NEMO Science Museum, Oosterdok 2
Het groene gebouw bovenop de tunnel zal je niet ontgaan. Daar waar de IJtunnel het water in gaat, stijgt het gebouw van NEMO Science Museum juist op uit het water als een boot. Het dak fungeert als terras en stedelijk plein en geeft prachtig uitzicht over de stad. Wist jij dat het pand, ontworpen door Renzo Piano, zijn kleur dankt aan de geoxydeerde koperplaten die het gebouw bekleden?

SWEETS Hotel, Kortjewantsbrug
Als je voorbij ARCAM loopt, kom je bij de laatste twee stops van deze wandeling uit. Naast ARCAM vind je namelijk het brugwachtershuisje dat tegenwoordig dient als hotel. Dit bijzondere transformatieproject maakt deel uit van SWEETS Hotel. In samenwerking met architectenbureau Space&Matter worden meer dan twintig leegstaande brugwachtershuisjes in de stad omgetoverd tot hotelkamers.

Oracle, Nieuwevaart 5
Schuin tegenover SWEETS Hotel vind je een groot kantoorpand. Dit moderne gebouw is sinds 2017 de nieuwe locatie van Oracle. Het kantoorpand is volledig herontwikkeld tot een duurzaam pand. De originele constructie uit 1880, bestaande uit gietijzeren kolommen met houten liggers, is op de begane grond en eerste verdieping nog zichtbaar. De façade van het oorspronkelijke pakhuis werd volledig vervangen door grote raampartijen voor optimaal lichtinval.

Arcam, Prins Hendrikkade 600
We eindigen de laatste wandeling natuurlijk in ons eigen bijzondere pand. Het gebouw aan de Prins Hendrikkade 600 is ontworpen door René van Zuuk en in 2003 opgeleverd. Het pand bestaat uit een met zink gecoate aluminiumlaag, Deze laag geeft het gebouw zijn moderne uitstraling. Aan de zijde van het Oosterdok heeft Arcam een volledig glazen gevel die uitzicht biedt over het water. Nieuwsgierig naar dat uitzicht en wat je binnen allemaal kan zien? Breng dan een bezoek aan ons!

Dit was hem dan, de laatste 360 graden Arcam! De afgelopen maanden hebben we mooie lijstjes met zowel historische als moderne architectuur voor je samengesteld. Wekelijks werd er een andere buurt uitgelicht van het Amsterdamse centrum, met Arcam als middelpunt van de 360 graden natuurlijk. 

Website by HOAX Amsterdam