Laat je meevoeren door fascinerende verhalen, diepgaande onderzoeken en schitterende fotografie die je zomerse medialijst compleet maken.
Of je nu geïnteresseerd bent in historische verhalen, maatschappelijke kwesties, inspirerende biografieën of groene stedelijke omgevingen, deze boeken en podcasts – aangedragen door onze vrienden – bieden volop inspiratie en nieuwe perspectieven, en natuurlijk altijd met een link naar de gebouwde omgeving.
BOEK: De Oosterspoorweg
Victor Lansink, Michiel ten Broek
Aangedragen door Hein Jansen
Galeriemedewerker Arcam
“In dit boek over de Oosterspoorweg, de eerste spoorlijn van Nederland, komt veel voorbij. Van het prille begin aan de tekentafel, de prachtige historische stations, tot het heden met bijbehorende innovaties. Je hoeft echt geen ‘treinengek’ te zijn om je te verdiepen in deze 150 jaar spoorweggeschiedenis.”
PODCAST: Frederique vraagt door: Illegale bouw op Bonaire
Aangedragen door: Wouter Pocornie
Architect, stedenbouwkundige en onderzoeker, 26H/Bijlmer Believers 3.0, Arcam Programmaraad
“Eén van sterkste, Nederlandstalige podcasts die ik dit jaar (pas) heb beluisterd en enorm waardeer is deze van Follow The Money over Bonaire. Het is zowel confronterend en veelzeggend om stil te staan bij de huidige situatie in Bonaire en de verstandhouding van Nederland en andere buitenlandse grootmachen met het eiland wat nog onderdeel vormt van Caribisch Nederland (BES) als ‘bijzonder gemeente’(‘openbaar lichaam’). De rapportage en onderzoeken die worden besproken in deze podcast uit 2022 van Follow the Money hebben serieuze gevolgen gehad. Luisteraars zullen zeker meer leren over Bonaire én Nederland.”
BOEK & PODCAST: In het huis van de dichter
Jan Brokken
Aangedragen door Robin Beers
Architect bij INBO & Barcam Commissielid
“In het huis van de dichter neemt je mee naar het Amsterdam van de jaren ’80 en ’90 en vertelt het verhaal van de Russische meesterpianist Youri Egorov, die op tweeëntwintigjarige leeftijd de Sovjet-Unie ontvluchtte en zich vestigde in Amsterdam. Het boek brengt muziek en beeld samen in woorden. Luister je liever, dan kan je ook de eerste aflevering van de podcast “De Klassieke Bibliotheek” luisteren, waarin het boek wordt samengevat en ondersteund met muziek die in het boek wordt besproken.”
BOEK: Seasonal Matters Rural Relations
Seasonal Neighbours
Aangedragen door Hedwig van der Linden
Oprichter ontwerp- en onderzoeksbureau Dérive, ontwerper nieuwe Arcam galerie/voormalig Architect in Residence
“Deze zomer trek je wellicht naar het Europese platteland, waar unieke samenlevingsvormen en uitdagingen te vinden zijn. Het collectief Seasonal Neighbours raakte hier gefascineerd door en onderzoekt hedendaagse landbouw en Europese arbeidsmigratie. Hun bevindingen staan in het nieuwe boek “Seasonal Matters Rural Relations”, met notities en beelden over samenleven, rituelen en seizoensritmes. Centraal staat de vraag: ‘Wat als traditionele relaties tussen mensen, planten, het weer en seizoenen verloren gaan door de race naar winst en intensievere productie?'”
FOTOBOEK: Urban Oasis
Jessica Jungbauer
Aangedragen door Maarten Nauw
Fotograaf (ook van Arcam events)
“Wanneer de deprimerende realiteit van de klimaatineenstorting me even teveel wordt, is het fijn bladeren door boeken als Urban Oasis van Jessica Jungbauer, die sprankjes hoop serveren. Verleidelijke foto’s van nieuwe groene paradijsjes in grote steden, vaak herontwikkelingen van in onbruik geraakte fabrieken en infrastructuur. Veel ervan staan op m’n bucketlist als reisbestemming – met de trein uiteraard.”
BOEK: Een Immense wereld
Ed Yong
Aangedragen door Séverine Kas |
Toegankelijkheidsexpert Accessibility, voormalig Architect in Residence
“Net zoals elk dier zitten wij opgesloten in onze eigen unieke zintuiglijke bubbel, en nemen we maar een heel klein deel waar van die immense wereld.” De mens gebruikt het meest het zintuig zien om de omgeving te ervaren. Ed Yong laat met dit luchtig geschreven wetenschappelijk boek zien dat de dierensoorten vele andere zintuigen inzetten. De waarneming op verschillende schaalniveaus geeft een rijk inzicht.”
BOEK: De stad: Het verhaal van Amsterdam van 1980 tot vandaag
Marcel van Engelen
Aangedragen door Jorn Konijn
Directeur Van Eesteren Museum
In de jaren tachtig verkeerde Amsterdam in verval met hoge werkloosheid en massale leegloop. Tien jaar later bloeide de stad op, verbeterden wijken en werd de economie sterker. Nu kampt Amsterdam met een ‘crisis van succes’ door woningnood en economische ongelijkheid veroorzaakt door overbevolking en toerisme.
In een boek vol kleurrijke personages – wethouders, architecten, activisten, wetenschappers, bewoners en café-eigenaren – vertelt hij hoe Amsterdam van wijk tot wijk veranderde, weer tot bloei kwam en voor nieuwe uitdagingen kwam te staan.
BOEK: Armoede uitgelegd aan mensen met geld
Tim S. Jongers
Aangedragen door Tess Broekmans
Stedenbouwkundige/partner Urhahn stedenbouw en strategie en bestuurslid Arcam
Dit boek biedt een scherp inzicht in de complexiteit van armoede. Jongers combineert persoonlijke verhalen en sociale analyse om te benadrukken hoe structurele ongelijkheid en vooroordelen de armoedeproblematiek verergeren. De auteur pleit voor meer empathie en fundamentele veranderingen in beleid en samenleving. Het advies dat Tess Broekmans eruit haalt is ‘zorg ervoor dat je ervaringsdeskundigen betrekt, alleen dan kun je leren hoe het werkt’. En dat geldt natuurlijk ook voor de architectuur.