De interactieve Architectuurgids

Drie uitgesproken voorbeelden

03.08.21 Arcam

Amsterdam is continue in beweging. Gebouwen worden toegevoegd, gesloopt of herbestemd. Dit verandert het gezicht van de stad.

Alle partijen die betrokken zijn bij het realiseren van een nieuw project hebben ten doel iets moois, goeds, bijzonders of duurzaams neer te zetten. Toch is er vaak dat keiharde oordeel van het publiek: iets is mooi of lelijk. Ondanks zoveel partijen, kennis en ervaring oordeelt het publiek bij de eindstreep toch met twee woorden.

De Arcam Architectuurgids helpt bij het lezen van gebouwen. De teksten brengen je terug bij de totstandkoming van onze leefomgeving. De nieuwe interactieve kaart helpt Arcam om de stad, de gebouwen en structuren voor iedereen inzichtelijk te maken..

 

Met een nieuw uiterlijk en speciaal ontwikkelde mobiele interface helpt de Architectuurgids je op weg. Ben je ergens in Amsterdam en wil je de buurt verkennen? Klik op de locatiepin en je leert meer over de gebouwen om je heen. Ook werken we aan de ontwikkeling van routes die we koppelen aan de actualiteit en aan tentoonstellingen. Zo sluiten de tentoonstellingen en activiteiten van Arcam weer naadloos aan bij de collectie buiten: de Amsterdamse gebouwen.

Om je deze zomer op weg te helpen hebben we drie gebouwen uitgelicht. Alle drie de gebouwen zijn uitgesproken, bediscussieerd en herkenbare bakens in de stad.

Lees en oordeel zelf:

Autopon
Ingwersen & De Geus, 1961

De opdrachtgever van Autopon is Pon Automobielen, de Nederlandse importeur van Volkswagen. Het ontwerp van Ingwersen is geïnspireerd op Le Corbusier’s Unité d’Habitation. Elementen als het zichtbare betonskelet, de centrale ontsluiting, de indeling van de gevel, het gebruik van het dak, de kleuren en de pijlers waarop het gebouw staat, zijn allemaal afgeleid van dit historische voorbeeld.

In 2016 is het gebouw aangewezen als rijksmonument vanwege de belangrijke historische rol die het gebouw inneemt in het straatbeeld van Amsterdam Oud-West.

Peper en Zout
Oyevaar Van Gool De Bruijn Architecten, 1979

Het ‘peper- en zoutstel’ aan de Weteringschans, naar ontwerp van Van Gool, heeft – al voor de oplevering in 1979 – veel stof doen opwaaien door het afwijkende exterieur.

De twee hoekige gebouwen met hun uitkragende delen, grafische bakstenen gevelvlakken met daarin vensters van gekleurd glas gevat in minimale kozijnen, blijken voor veel mensen aanstootgevend. In de vlakke gevels, opgetrokken uit geglazuurde baksteen, zijn maar liefst 312 vierkante ramen geplaatst.

In het voortraject geeft de gemeente aan dat het geen invulling met standaard kantoren wenst. Een villa-achtige bebouwing is hier meer op zijn plaats. De twee kantoorvilla’s komen in schaal, contour en volume overeen met de vroegere villabebouwing op deze locatie aan de Weteringschans. Van Gool werkte om de limiet van het bebouwde grondoppervlak heen door overstekken toe te passen. Deze delen die buiten het ‘voetstuk’ uitsteken zorgen voor extra vierkante meters kantooroppervlak.

Chemiegebouw UvA
AHMM Architects, Norbert Gawronski, 1978

In 1957 ontwerpt architect Norbert Gawronksi in opdracht van de Universiteit van Amsterdam een masterplan voor de ontwikkeling van het Roeterseiland. Maar door de enorme toename van studenten komt er in 1963 een nieuw plan dat onder andere twee zeer grote, aan elkaar geschakelde gebouwen omvat, waaronder het Chemiegebouw. Het chemiegebouw is echter onvoltooid gebleven omdat het oorspronkelijke plan, met daarin een uitbreiding haaks op het gebouw, onder druk van protesten van buurtbewoners niet wordt uitgevoerd.

In 2011 vindt een uitgebreide renovatie plaats van het gebouw dat inmiddels is omgedoopt tot gebouw B/C. Hierbij borduurt architecturenbureau AHMM voort op het oorspronkelijke ontwerp van Gawronski waarbij functionaliteit een belangrijk uitgangspunt is. Belangrijk is ook dat het gebouw in de omgeving past en een open karakter krijgt. Bij deze renovatie wordt ook een nieuwe voetgangersbrug over de Nieuwe Achtergracht gerealiseerd.

 

Heb jij aanvullingen, vragen of opmerkingen? Mail ons!

Website by HOAX Amsterdam