De Olympische Zomerspelen zijn van start, en met VenhoevenCS als ontwerpers van het Aquatics Center heeft het ook een Nederlands tintje. Een mooie gelegenheid om in de architectuur van zwembaden te duiken, natuurzwembaden wel te verstaan!
Van de vulkanische rotsen van de Natural Pools in Madeira tot de spiraalglijbaan van Carpa Olivera in Mexico, elk zwembad weerspiegelt een meesterlijke integratie met zijn omgeving. Ontdek hoe iconische ontwerpen zoals die van Álvaro Siza in Portugal en Scott Whitby in Engeland, evenals innovatieve projecten in IJsland en Nederland, een grensverleggende benadering van architectuur en ecologie belichamen.
1. Natuurzwembaden Porto Moniz
Portugal
De architectuur van de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz is een samenspel van natuur en menselijke aanpassing. Deze door vulkanische rotsen gevormde zwembaden zijn aangepast om veilig te kunnen zwemmen. Hun ruige, natuurlijke vormen zijn behouden gebleven, wat zorgt voor een mooie integratie met het omliggende landschap van Madeira.
2. Kastrup Søbad
Denemarken
Kastrup Søbad ligt in Øresund, Denemarken en biedt een prachtig uitzicht op Saltholm Island en Zweden. Dit architectonische juweel, vormgegeven als een schelp, is gratis en het hele jaar door geopend. De zwemfaciliteit heeft een diepte van 100 meter vanaf het strand, met springplatforms van 3 en 5 meter.
3. Guðlaug Baths
IJsland
De Guðlaug Baths, ontworpen door Basalt Architects, bevinden zich op Langisandur Beach in IJsland en zijn gebouwd met maritiem beton. Het complex heeft drie niveaus: een uitkijkplatform, een warme geothermische pool en een koelere pool. De ovalen vormen zijn onregelmatig geplaatst tussen de zeewalrotsen. De baden zijn gratis toegankelijk en populair bij zowel locals als toeristen.
4. Jubilee Pool
Engeland
Het art-deco zwembad Jubilee Pool in Penzance, Cornwall, is vernieuwd met geothermische verwarming en gemeenschapsfaciliteiten, ontworpen door Scott Whitby Studio. Dit grootste zeewater-lido van het VK is nu het eerste met een geothermische boorput, waardoor het zwembad het hele jaar door open kan zijn. Het project, ondersteund door lokale fondsenwerving, behoudt de oorspronkelijke jaren ’30 architectuur.
5. Pool on the River
Nederland
Pool on the River is een openluchtzwembad langs de Rijn, ontworpen door Studio Nauta. Het zwembad is een taps toelopend waterblok dat contrasteert met de glooiende rivierbedding en biedt uitzicht op de uiterwaarden en Arnhem. Het badhuis, van stampleem, heeft een open haard en een houtgestookt buitenbad. Het zwembad wordt beheerd door de gemeenschap van Klingelbeek.
6. Getijdebad Granville
Frankrijk
Het zeewaterbad is al sinds de 19e eeuw populair in Granville, Normandië, maar de stad, ook wel het Monaco van het Noorden genoemd, heeft pas vanaf 1960 getijdezwembaden. Het eerste van de drie zwembaden, getijdebad Granville, ligt op het strand onder het huis van Christian Dior en heeft betonnen duikplanken. De twee andere zwembaden, Saint-Pair-sur-Mer en Donville-les-Bains, werden in 1967 geopend.
7. Carpa Olivera
Mexico
Carpa Olivera, oorspronkelijk gebouwd in 1915 en geïnspireerd door zeewaterbaden in Lissabon, diende als sociaal centrum op Olas Altas Beach in Mazatlán. Na de verwoesting door een orkaan in 1954 en het daaropvolgende verval, werd het gebied door Colectivo Urbano gerestaureerd. Hierbij werden een speelse spiraalglijbaan en een commerciële ruimte voor onderhoud toegevoegd.
8. Piscina das Marés
Portugal
Het Leça zwembadcomplex in Matosinhos, ontworpen door Álvaro Siza en voltooid in 1966, is internationaal erkend om zijn architectonische integriteit. Het complex, bestaande uit kleedkamers, een café en twee zwembaden, harmonieert met het ruige kustlandschap. Siza’s ontwerp respecteert de natuurlijke rotsformaties en vervaagt de grens tussen zwembad en Atlantische Oceaan.