Zuidas met The George

Eindejaarslijstje

20 in 2020, een terugblik

02.03.21 Femke Gerritsma

In december vorig jaar keken we met 20 gebouwen uit naar het jaar 2020, niet wetende dat de wereld zo op zijn kop zou staan dit jaar door het coronavirus. Wat is een jaar later de stand van zaken? Welke gebouwen zijn opgeleverd en hoeveel projecten laten nog even op zich wachten?

De lijst bestond uit 20 projecten in diverse categorieën. Onderwijs (2x), kantoren (4x), wonen (5x), Mixed Use (5x), cultuur/leisure/horeca (3x) en hotel (1x). Van deze 20 projecten zijn er, zover wij hebben kunnen achterhalen, 11 opgeleverd in 2020. De andere 9 projecten zijn in de afbouwende fase of lopen veelal een of twee jaar vertraging op.

1 – Nieuwe Universiteitsgebouw
Team V Architectuur

Overdag college volgen en ’s avonds in dezelfde zaal film kijken. Dat kan in het multifunctionele Nieuwe Universiteitsgebouw. Al in februari van dit jaar werden de eerste studenten onderricht in de verschillende bètavakken die worden aangeboden in het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU, ontworpen door Team V Architectuur. Het gebouw aan de Boelelaan is licht en zeer ruim opgezet. Er staat echter nog veel op de agenda voordat het gebouw helemaal is afgerond. Een aantal collegezalen zijn pas vanaf februari 2021 te gebruiken. Vanaf januari 2021 wil Rialto beginnen met de filmprogrammering en in september 2021 wordt Griffioen verwacht met haar theaterprogrammering, dus dan zal de uitstraling van de vernieuwde campus levendiger worden.

Interessant weetje: het nieuwe universiteitsgebouw zou het podium vormen van de uitreiking van de Gouden A.A.P. 2020, maar dat kon helaas niet meer op die locatie i.v.m. de coronamaatregelen.

2 – Hourglass
Dam & Partners

Het werk aan Hourglass ging gewoon door, ondanks de coronacrisis. Wel met minder bouwers en met aangescherpte veiligheidsmaatregelen. In maart leverde Hurks het gebouw op voor hoofdhuurder Loyens en Loeff en Premier Suites Amsterdam opende in de zomer zijn deuren voor longstay verblijf. De Zandlopervorm maakt het gebouw herkenbaar. Dam & Partners heeft zich in het ontwerp laten inspireren door geometrische vormen in de kunst van Constantin Brâncuși. Het gebruik van natuursteen geeft het gebouw warmte.

3 – Pontkade
De Architekten Cie.

In november 2020 is in het hart van het NDSM terrein Pontkade opgeleverd. Het nieuwe woongebouw verwelkomd je wanneer je van de pont afstapt en het rap veranderende NDSM terrein betreed. Pontkade is een compositie van verschillende gebouwen, rondom een binnenterrein. Ze hebben allemaal een eigen stijl en materiaalkeuze. De twee torens hebben vooral een woonfunctie. Ook de lagere bouw aan het water bevat woningen, met in de plint ruimte voor horeca, winkels, kantoren en cultuur. Pontkade is ontworpen door De Architekten Cie. De ontwerpers wilden met het ontwerp van de verschillende blokken het rauwe karakter van de oude scheepswerf eer aandoen.

Westbeat Dancethrough

Op de hoek van de Delflandlaan en de Lelylaan is in november 2020 Westbeat opgeleverd. Ontworpen door Studioninedots, geeft dit herkenbare gebouw met zowel woningen als culturele functies de buurt een fris gezicht. Westbeat staat in het teken van ontmoeting. Activiteiten die in het gebouw plaatsvinden concentreren zich in de ‘Super Space’, een groot open netwerk van doorlopende ruimten, die flexibel kunnen worden gebruikt. De vorm van de Super Space wordt bepaald door grote monumentale bogen, net als aan de buitenkant van het gebouw. Omdat een grand opening helaas niet mogelijk was, is er gekozen voor een dansuitvoering die architectuur en dans samenbrengt om de oplevering van een gebouw te vieren in tijden van social distance. 

5 – The George en The Gustav
Dok Architecten en KCAP

The George en The Gustav brengen Zuidas weer een stap dichterbij om van het business district een gemengd woon-werkgebied te maken. Samen zijn ze goed voor 191 woningen. Naast wonen bieden de gebouwen ook ruimte om te werken. The George is ontworpen door Liesbeth van der Pol, mede-oprichter van Dok Architecten, die veel groen in het gebouw heeft geïntegreerd en invloeden van de Amsterdamse School in het ontwerp heeft verwerkt. The Gustav, ontworpen door Han van den Born van KCAP, biedt met 29 appartementen en 115 studio’s ruimte voor jonge entrepreneurs. De daktuin fungeert als plek voor ontspanning en ontmoeting.

Leuk weetje: volgens NRC architectuurjournalist Bernard Hulsman is The George het eerste goede gebouw op de Zuidas.

6 – Hotel van der Valk
Wiel Arets Architects

De vorm van de kavel schreef de vorm van het nieuwe Hotel van der Valk aan de Zuidas voor. De driehoekige kavel zorgde ervoor dat Wiel Arets Architects een driehoekig gebouw heeft ontworpen, met als klap op de vuurpijl een driehoekig zwembad met uitzicht op de stad! Het hotel heeft ruim 230 kamers. Een semi-lobby op de begane grond leidt je naar de vijfde verdieping waar de hoofdlobby zich bevindt. De eerste vijf lagen zijn bestemd voor parkeren. De gevel is vrijwel geheel van glas, wat het gebouw een lichte indruk geeft. In het ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol. Zo werkt het hele gebouw op elektriciteit, wordt er waar mogelijk gebruik gemaakt van warmteterugwinsystemen en staan er zonnepanelen op het dak. Van der Valk wil met deze ingrepen gericht zijn op de toekomst, waarin bouw duurzamer en milieubewuster is.

7 – De Nieuwe Rechtbank
KAAN Architecten

We blijven nog even op de Zuidas, waar De Nieuwe Rechtbank is opgeleverd. Het gebouw moet als rechtbank indruk maken en gezag uitstralen, maar tegelijkertijd transparant zijn, en toegankelijk voor iedereen. Dat was de opgave voor KAAN Architecten. Door veel glas in te zetten, zeker op de benedenverdieping, wordt de voorbijganger bij het gebouw betrokken. De architecten hebben geprobeerd om het voorplein, de centrale hal en de wachtgebieden een voortzetting te laten zijn van de stad. Hoewel de bouw van De Nieuwe Rechtbank zo goed als afgerond is, wordt het gebouw eerst uitvoerig getest voordat het volledig in gebruik genomen wordt. Vanaf maart 2021 vinden alle zittingen plaats in De Nieuwe Rechtbank.

8 – Our Domain South East
OZ Architects

In Amsterdam Zuidoost is naar ontwerp van OZ Architects een nieuw studentencomplex gebouwd. Hoewel een deel in maart 2021 wordt opgeleverd, wonen er nu al studenten in het deel dat al wel is afgerond. Het gebouw telt 1559 woningen, waarin 2000 tot 2500 mensen kunnen wonen. Hoewel de samenstelling verschilt is het complex voornamelijk op jongeren gericht. Bijna 1000 woningen zijn bedoeld voor studenten. Ook wonen er starters en statushouders. Het Parool noemde OurDomain een studentenflat 2.0, en niet ten onrechte. Het gebouw heeft naast de woningen veel andere faciliteiten, zoals een bibliotheek, werkruimtes en zelfs een bioscoop. De driehoekvorm met de felle kleuren maakt het gebouw herkenbaar en vrolijk. Een mooie aanwinst voor de buurt!

9 – SUD
Office Winhov

Woongebouw SUD is een nieuw wooncomplex in Kop Zuidas, het meest oostelijke deel van Zuidas dat grenst aan de Rivierenbuurt. De gevel bestaat uit baksteen en natuursteen. Door de materialen op traditionele, ambachtelijke wijze in het ontwerp te verwerken weet Office Winhov een verbinding te slaan tussen de jaren ’20- en ‘30 architectuur van de Rivierenbuurt en de moderne kantoorgebouwen van de Zuidas. Het gebouw telt in totaal 45 woningen en biedt in de plint plek voor winkels en commerciële ruimtes.

 

10 - Urban Sportzone Zeeburgereiland
Glifberg + Lykke

Zeeburgereiland is vooral bekend geworden als discussiepunt rondom de hoogbouw van de Sluisbuurt. Maar wat minder mensen weten is dat er sinds dit jaar ook het grootste skatepark van Nederland te vinden is. Daarnaast zijn ook sportvelden en sporttoestellen en geldt de Urban Sport Zone nu ook als groene openbare ruimte voor de wijk, waar buurtbewoners kunnen wandelen. De kommen, randen en bollingen waarmee de skaters zich kunnen uitleven, zijn versierd met delfts-blauw-achtige afwerkingen.

11 – Thonik kantoor
Thonik en MMX Architecten

Het gebouw van grafisch ontwerpbureau Thonik aan de Wibautstraat is in april 2020 in gebruik genomen. Het gebouw, ontworpen door Thonik-mede-oprichter en grafisch ontwerper Thomas Widdershoven in samenwerking met MMX Architecten heeft een uitgesproken karakter, zoals dat een grafisch ontwerpbureau past. Thomas Widdershoven zegt als grafisch ontwerper gek te zijn op strepen. Daarbij kan Amsterdam volgens hem ‘wel wat meer kantoorgebouwen gebruiken die een weerspiegeling vormen van de creatieve bedrijven die erin zitten, in plaats van al die doorsnee hedendaagse bedrijfsarchitectuur.’

Website by HOAX Amsterdam