Een extralange kerstvakantie.. Het team van Arcam helpt je op weg om je dagen te vullen met activiteiten die je fysiek en mentaal een boost geven! Van wandelingen tot boeken, en van tweedehands meubels tot podcasts, met deze tips zitten jij en je architectuurminnende vrienden en familie gebeiteld de komende weken.
Rondje bouwmaterialen
Isanne Damen, Programmamaker
Wat staat er op je verlanglijstje als je een klassiek huis aan het verbouwen bent? Meubilair en (tweedehandse of duurzame) bouwmaterialen natuurlijk!
De favoriet hiervoor blijft altijd Marktplaats. Maar voor oude deuren, sanitair, trapspijlen, deurklinken, leien en vloeren staat er deze kerstvakantie ook een ritje gepland langs Schijf Restoric in Uithoorn, Frans Damen in Arnhem en andere winkels op de website van Opalis. Voor een mooie lamp of zeepbakje wil ik nog wel eens afreizen naar de RotorDC in Brussel. Maar ook dichter bij huis kan ik mijn hart ophalen bij klassiekers als Van Dijk en Co en Neef Louis.
Mierzoete romantiek in de Koningslaan
Finn van Tol, Stagiair
Voor de romantische dromer en nostalgist is de Koningslaan in de winter de beste setting voor een wandeling. De laan ligt in Willemspark ten zuiden aan het Vondelpark en bestaat voornamelijk uit enorme villa’s gebouwd in de eerste twee decennia van de 20e eeuw. Het is daarmee geen verrassing dat het tot een van de duurste straten van Nederland behoort. Langs de kronkelende straat zijn de enorme huizen te zien in de stijlen van de Amsterdamse school, Jugendstil, neoclassicisme en het rationalisme a la Berlage.
Met de bomen van het Vondelpark in de achtergrond en de stilte midden in de stad is dit naar mijn mening echt een magisch plekje Amsterdam. Vooral tijdens een stille (hopelijk witte) kerstavond waan je jezelf hier al snel in de openingsscène van Disney’s Lady en de Vagebond.
Ontdek Cruquiuseiland
Jorn Zwart, Projectleider Design-charette Hart van Holendrecht
Cruquiuseiland is waanzinnig in ontwikkeling: het één na het andere woonblok wordt uit de grond gestampt. Zelf woon ik sinds kort op de westelijke kop van Cruquius en ik laat me regelmatig verbazen door de inspirerende projecten die hier worden gebouwd. LEVS architecten (zelf een van de pioniers op het herontwikkelde Cruquiuseiland) maar ook Arons & Gelauff, KCAP en Geurts & Schulze realiseren fraaie woningen op het schiereiland. Toch is de ontwikkeling van Cruquius naar mijn mening nog erg onderbelicht in de media.
Mijn advies: bezoek deze kerstvakantie het vernieuwde Cruquiuseiland! Genoeg van de architectuur? Geniet van een lekker zelf gebrouwen biertje in Krux, gevestigd in een herbouwde oliefabriek, want Cruquius is niet alleen nieuwbouw maar heeft ook veel van haar historische panden behouden.
Apenrotsen en andere nauwe verwanten
Thijs van Roon, Programmamaker
Bij Arcam draaien onze stagiaires volledig mee in de dynamiek van het kantoor en bij al onze activiteiten. Er valt veel te leren, maar andersom leren wij ook veel van onze stagiairs! Zo mag ik het boek ‘Apenrotsen en andere nauwe verwanten‘ lenen van Jorn Zwart, voormalig stagiair en inmiddels freelance ingevlogen voor allerhande klussen. (zie zijn tip hierboven).
In dit boek maakt NRC architectuurcriticus Bernard Hulsman een reis door de wereldarchitectuur aan de hand van korte stukjes over sterk op elkaar gelijkende gebouwen. Hij legt hiermee onverwachte verbanden tussen bouwwerken en opvattingen uit verschillende landen en perioden. Benieuwd of ik de komende weken veel gelijkenissen op straat zie!
Lelijk gebouwd Nederland??
Femke Gerritsma, Communicatie
Op mijn leeslijst staan twee boeken, met exact dertig jaar van uitgave ertussen. Wat we in 1990 nog lelijk vonden, is nu aan een herwaarderingsopmars bezig, en terecht! Veel gebouwen uit de periode na 1965 (post65 in vaktaal) staan onder druk en er wordt gezocht naar manieren om ze goed te kunnen laten aansluiten op de gebruiks- en duurzaamheidseisen van de toekomst. De publicatie ‘Post 65 – Inspirerende bouwkunst’ is echt zo’n bladerboek waarbij je zin krijgt om de betreffende gebouwen te bezoeken, zoals de oude rechtbank aan de Parnassusweg van Ben Loerakker (1931-2021), die hoogstwaarschijnlijk wordt getransformeerd tot museum!
Het nodigt uit tot waarnemen en waarderen. Lees daarna de publicatie ‘Lelijk gebouwd Nederland’ en bekijk dan met nieuwe ogen die ’50 grootste missers’, zoals het Maupoleum aan de Jodenbreestraat. Hadden we dat gebouw echt moeten slopen?
Onderuit in Tuschinski
Anne Vera Veen, Programmamaker
Deze kerst zak ik het liefst onderuit in een bioscoopstoel in Tuschinski. De oude bioscoop staat bekend om de unieke stijl die mede door sterke sturing van bioscoopdirecteur Abram Tuschinski ontstond. Dit was een aftakking van de Amsterdamse Schoolstijl en wordt gezien als een van de belangrijkste toevoegingen aan de Jugendstil stroming.
Koninklijk Theater Tuschinski viert dit jaar zijn honderdjarige bestaan en is voor die gelegenheid volledig gerenoveerd. Naast de schoonmaak van de gekleurde tapijten en het herlakken van het hout zijn er enorme lagen nicotine en as van de muren verwijderd waarbij de muurschilderingen pas echt goed naar voren komen. Ook dankzij de nieuw gerenoveerde cabaretzaal met dikke fauteuils en tafeltjes uitgerust met bureaulampjes, is Tuschinski de perfecte locatie om een koude winterdag door te komen.
Lees meer over het gebouw in de Arcam Architectuurgids!
Ontspannen langs de groene stadsranden
Vincent van Kekerix, Zakelijk Leider
Als bewoner van Centrum-Oost, vind ik het heerlijk om af en toe de stad even uit te vluchten: te voet, of in de warmere seizoenen per (wielren)fiets. Een van mijn favoriete plekken om dat te doen, is de prachtige Diemerscheg aan de oostzijde van de stad.
Het Flevopark is daarbij een perfect startpunt voor een wandeling, eventueel vergezeld van een echte Amsterdamse borrel bij het proeflokaal van distilleerderij ’t Nieuwe Diep, in het hart van het park met uitzicht over het water. Vanuit het Flevopark kan je vervolgens meerdere kanten op voor het vervolg van je wandel- of fietstocht, bijvoorbeeld langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting IJburg, Diemen, Weesp of Muiden. Of juist richting Noord, over de Oranjesluizen.
In het laatste geval kan je gelijk een blik werpen op de vele ontwikkelingen die daar plaatsvinden in de nieuwe Sluisbuurt. Vervolgens loop je over de Schellingwouderbrug weer terug naar je beginpunt in het Flevopark. Of je loopt nog even door naar het mooie landelijk Noord.
Na even flink uitgewaaid te zijn, ben je weer helemaal klaar voor de dynamiek van de stad!
En een dozijn tips van de directeur!
Indira van 't Klooster, Directeur
De dagen voor en na Kerst zijn heerlijk om bij te lezen, luisteren en leren. Op mijn verlanglijstje staat het uitlezen van Empire of Pain, dat ik parallel lees aan de serie Dopesick (Disney+). Het verhaal van de ondergang van de Sackler’s vind ik hoopgevend in donkere dagen – dat meedogenloze multinationals zonder enig ethisch kompas steeds minder goed wegkomen met hun verwerpelijke handelswijze. In Nederland zagen we het tijdens het schandaal rondom Sywert van Lienden, en ik wacht nog op soortgelijke series en boeken over Monsanto, Bayer, Shell.
Ondertussen wacht ik ook op How to Make Yourself a Feminist Design Power Tool van Hélène Frichot, dat 9 weken besteltijd kent, en waarop ik werd geattendeerd via het Instagram-account van Daphne Bakker (Failed Architecture, Vers Beton) – volg haar! – terwijl ze in gesprek was met Catherine Koekoek en Veerle Alkemade. Wachten is overigens geen straf met hun podcast Respons erbij.
Ik ga de Kerstdagen ook zeker gebruiken om heerlijk te bladeren door Dig it!, het levenswerk van Bjarne Mastenbroek met prachtige beelden van Iwan Baan over de relatie tussen gebouw en ondergrond door de eeuwen heen. Voor wie die nog niet gezien heeft: de tentoonstelling Sub terra – new roots for underground urbanism vormt daar de perfecte activiteit bij!
Als afsluiter van mijn vakantie ga ik op 9 januari dan hopelijk naar De Rode Hoed, waar het John Adams Institute praat met Ricky Jackson, die 39 jaar lang onschuldig in de gevangenis zat onder muzikale begeleiding van het Concertgebouworkest. Dat moet heel indrukwekkend zijn!