Houtbouw

Kijk, lees, luister en verdiep je met deze top 10!

04.04.21 Arcam

Kan je door de bomen het bos nog een beetje zien? Is houtbouw hét materiaal van de toekomst? Is het dé oplossing voor duurzame bouw? We hebben nog veel te leren over dit eeuwenoude bouwmateriaal waarvan het gebruik een vlucht neemt in binnen- en buitenland. Dat het hot is, staat buiten kijf, de programma’s, artikelen, podcasts en columns over houtbouw schieten als paddenstoelen uit de grond.

Van rookie tot professional, met deze top 10 verdiep je je kennis over bouwen met hout! 

1. KIJK
Pakhuis de Zwijger – Houtbouw – Hoe geven we de transitie van houtbouw vorm?

We beginnen gelijk met de voor- én nadelen van houtbouw, die worden onderzocht in een nieuwe reeks van Pakhuis de Zwijger. Twee van de vier afleveringen staan al online, met onder andere Norbert Schotte van VORM en Do Janne Vermeulen, projectarchitect van HAUT, het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, ontworpen door Team V Architectuur. In februari 2021 bereikte de woontoren in het Amstelkwartier zijn hoogste punt.

2. LUISTER
Podcast Landmassa, Aflevering 13 – Over suppende honden en de apenrots

De makers van de ruimtelijke podcasts Landmassa duiken ook in de wereld van hout. Ze gaan op zoek naar antwoorden, want ze snappen er geen hout van. Waar komt de hype van bouwen met hout vandaan? En is bouwen met hout nieuw? Begrippen als modulair en prefab worden vaak gebruikt als het gaat over houtbouw. Is dit vernieuwend? Is hout als grondstof echt duurzaam of is er sprake van greenwashing? En wat voor lobby voert de betonsector?

3. LEES
NRC – Duurzaam bouwen? Dat wordt lastig met zulke grondprijzen

Aan de hand van woongebouw Top-up in Buiksloterham, ontworpen door Frantzen et al én genomineerd voor de Gouden AAP 2021, duikt architectuurjournalist Bernard Hulsman in de complexe wereld van bouwen met hout. Wanneer je bijvoorbeeld zoals Tom Frantzen een casco van hout in plaats van beton wil, maar je al snel oploopt tegen de grondprijzen. Waarom dat een factor is in houtbouw ontdek je in het artikel.

Bouw Woon Leef video 'Heeft bouwen met hout de toekomst?'
4. KIJK
AT5 Bouw Woon Leef - Heeft bouwen met hout de toekomst?

Alle stukken over houtbouw hebben met elkaar gemeen dat we zo graag in de toekomst willen kijken, want dat het met de materialen van de 20ste eeuw (beton en staal) niet kan doorgaan, begrijpt iedereen. Bijna 40% van de CO2 uitstoot wereldwijd wordt veroorzaakt door de bouw, blijkt uit een recent verschenen rapport van de VN. Daarom staat de maand maart ook bij Bouw Woon Leef van AT5 in het teken van bouwen met hout.

5. LEES
Parool -Huizen van hout zijn ook in Amsterdam de oplossing voor vervuilend beton

En hoe zit het met de ambities van onze hoofdstad? De Metropoolregio Amsterdam heeft als doel gesteld dat vanaf 2025 één op de vijf nieuwe huizen gemaakt moeten zijn van hout. Welke houten gebouwen zijn er al te vinden in Amsterdam? Neem een reis met Het Parool langs bijzondere voorbeelden.

6. KIJK
Nieuwsuur – Hout moet oplossing bieden voor verduurzaming woningbouw

Ook Nieuwsuur grijpt het onderwerp aan naar aanleiding van het VN rapport. Ze gaan langs bij Jac van Geneijgen, woonachtig in een houten woning in Weert. Bekijk de reportage om te ontdekken hoe het is om alleen maar hout om je heen te hebben.

7. KIJK & LEES
VPRO's Tegenlicht – Houtbouwers

Verder verdiepen doe je met Tegenlicht, die naast de aflevering ‘Houtbouwers’ nog meer artikelen verzameld over hoe bouwend Nederland langzaam overstapt op hout. Zo vind je antwoorden op de 10 meestgestelde vragen rond houtbouw.

8. KOOP
Pablo van der Lugt – Tomorrow’s Timber

Een must voor iedereen die werkzaam is in de ontwerp- en bouwwereld: het recent verschenen ‘Tomorrow’s Timber’ van bouwkundig ingenieur Pablo van der Lugt (TU Delft). In de publicatie worden nieuwe houtinnovaties verkend, waaronder de materialen, producten, elementen en complete bouwsystemen, die een context bieden voor deze opkomende verschuiving in ontwerp en bouw.

9. LEES
De Architect – Over de opkomst van massieve houtbouw

Je komt het nu overal tegen: CLT, ofwel Cross-Laminated Timber, ofwel massieve houtbouw. Architect Dennis Hauer (Urban Climate Architects) betoogt dat je ontwerpvrijheid behoudt en het project financieel haalbaar blijft door vroeg in het proces aandacht te houden met de materiaaleigenschappen. Leer in het artikel op De Architect alles over verschillende soorten massief hout en het productieproces.

10. DOWNLOAD
Handleiding CLT (Cross-Laminated Timber) voor architecten en bouwkundigen

En dan nu echt voor de professional verplichte kost! De ‘Handleiding CLT’ van het Amsterdamse Inbo stimuleert architecten om te kiezen voor houtbouw. De handleiding (gepubliceerd in januari 2021) is het resultaat van een eigen onderzoek naar de mogelijkheden van hout binnen de gestapelde woningbouw. Gratis te downloaden!

11. BONUSARTIKEL
Trouw -Bonje in de bouw tussen hout, beton en staal. ‘Achterhaalde normen zitten verduurzaming in de weg’

En welk effect heeft deze duurzame ontwikkeling nu eigenlijk op de verstandhoudingen in de bouwwereld? In februari 2021 overhandigde een groep, waaronder grote bedrijven als Ballast Nedam, Dura Vermeer, VORM, Bam en Dijkstra Draisma, een manifest aan het ministerie van binnenlandse zaken met een oproep de rekensommen aan te passen. Want dat hout CO2 opslaat, wordt nu niet meegewogen, terwijl de uitstoot van beton, cement en staal er te positief uitkomt.

Website by HOAX Amsterdam