Lentekriebels! Date-tips voor architectuurliefhebbers

27.03.23 Daphne Bouman

Het voorjaar is aangebroken, de krokussen komen weer uit de grond en lentekriebels hangen in de lucht. Maak indruk op je architectuurliefhebbende-crush door gebruik te maken van deze tips in Amsterdam.

1. Ontmoet elkaar op de vernieuwde IJboulevard

De IJboulevard aan de noordzijde van het station is begin 2023 vernieuwd. Het is de ideale ontmoetingsplek voor je date. Flaneer langs het water en geniet van het uitzicht. Neem gelijk een kijkje bij de nieuwe fietsenstalling van  VenhoevenCS.

2. Geniet van het romantische uitzicht over de stad vanaf Valley

Ga naar de bovenste verdieping van Valley (architect MVRDV). Vanaf de Green Gastrobar op de Zuidas kijk je over Amsterdam heen. Valley op zich is al een bezoekje waard vanwege de bijzondere architectuur van het gebouw en door een bezoek aan de Green Gastrobar kan je daar nog een schepje bovenop doen. Ga op vrijdag- of zaterdagavond met zonsondergang voor de ultieme romantische ervaring tijdens een hapje of een drankje.

3. Picknicken onder de kersenbloesem

In het Amsterdamse Bos kan je picknicken onder honderden bloesembomen. Deze bomen zijn geschonken door Japan. De helft van de bomen zijn vernoemd naar Japanse vrouwennamen en de andere helft hebben een Nederlandse vrouwennaam. Houd de facebook en Instagram van het Amsterdamse Bos goed in de gaten want de bloemen bloeien maar kort, enkel twee tot drie weken per jaar, meestal vanaf half maart.

 

4. Bezoek Vuurtoreneiland

Ga op avontuur naar Vuurtoreneiland. Reserveer je romantische diner en ga per boot naar het Vuurtoreneiland. De tocht begint en eindigt bij het Lloyd Hotel. Het eiland zelf is een uniek stukje natuur met een groen landschap met zeldzame flora, een vervallen fort en Amsterdams enige vuurtoren.

(Reserveer twee maanden van te voren!)

5. Slaap een nachtje in een bijzonder hotel

Amsterdam is vele bijzondere en architectonische hotels rijk. Denk bijvoorbeeld aan de unieke brugwachtershuisjes van het SWEETS hotel. Hotel Jakarta op de kop van Java-eiland is ook een romantische (en duurzame) plek voor een overnachting. Dit hotel won in 2019 de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs.  Of bezoek het Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the park. Dit prachtige gerenoveerde pand is in 2022 opgeleverd en genomineerd voor de AAP 2023.

Houd je meer van historische architectuur? Bezoek dan het Grand Hotel Amrâth Amsterdam aan de Prins Hendrikkade. Dit gebouw is in de bouwstijl van de Amsterdamse School uit baksteen opgetrokken.

6. Geniet van de haven van Amsterdam bij Helling 7

Op een oude scheepshelling in Amsterdam Noord is een nieuw restaurant met een heerlijk groot terras geopend, met zicht op de hele stad. Helling7 is de oude werfkantine op de hoek van Damen Shiprepair op het NDSM terrein. Hier waan je je midden in de haven van Amsterdam. Het gebouw is circulaire gebouwd met oude materialen van de originele materialen van de werf.

7. Kijk een film in The Movies

Het filmtheater The Movies is na een flinke renovatie heropend op de Haarlemmerdijk. De zaal in de Art-deco bouwstijl heeft een prachtig interieur. De bioscoop stamt uit 1912 en draait voornamelijk arthouse films.

8. Audiotour Station Amstel Amsterdam

Is de gespreksstof met je date op maar wil je toch iets samen doen? Doe dan een audiotour in het vernieuwde Amstelstation. Deze audiotour licht tien interessante onderdelen van het station toe, van de muurschilderingen tot de architectuur. Je kan de tour gratis downloaden op je telefoon via de website van architour.

 

 

9. Huur een sup en bekijk architectuur vanaf het water

Verken de stad vanaf het water en huur een SUP-board (Stand up Paddling). Vanaf het water kan je de gebouwde omgeving toch weer vanuit een ander perspectief bekijken.

Per 1 april zijn op verschillende plekken in de stad weer SUPs te huur. Huur bijvoorbeeld je SUP bij Sup Sup Club bij Hannekes Boom en paddle naar Arcam.

 

10. Neem samen een duik in het diepe in het Noorderparkbad

Ga een middagje zwemmen in het prijswinnende zwembad in Noord. Het Noorderparkbad opende in april 2015 en is ontworpen door de Architekten Cie.. Het Noorderparkbad won de publieks- en vakjuryprijs van de Amsterdamse Architectuurprijs, de Pool Vision prijs voor mooiste publieke zwembad ter wereld, en was genomineerd voor de verkiezing BNA Gebouw van het Jaar.

11. Ontdek het nieuwste eiland: Strandeiland

Ga op ontdekkingstocht naar het nieuwste eiland van IJburg: Strandeiland. Hier kan je een rondje lopen en goed uitwaaien. Op de route ernaar toe bekijk je de prachtige nieuwbouw van IJburg. Ben je uitgewaaid? Ga dan lekker wat eten bij De Japanner op Strandeiland, een echte pionier in het gebied!

12. Bezoek de Playing Architecture tentoonstelling bij Arcam

De ware architectuurliefhebber neem je natuurlijk mee naar Arcam. Op dit moment is de tentoonstelling Playing Architecture te zien, over de rol van architectuur in games en spellen. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 28 mei 2023.

Website by HOAX Amsterdam