Ontdek de verhalen van Bajeskwartier

Podcast Preview

18.06.21 Bajeskwartier

Bajeskwartier wordt een nieuwe, groene en gezonde hoogstedelijke wijk op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes. Het is een plek met een mooie toekomst en een rijk en spannend verleden. De Bijlmerbajes was een icoon in Amsterdam, die de nieuwe multifunctionele wijk ook in de toekomst karakter geeft.

De verhalen van vroeger, nu en straks zijn gebundeld in een audio-verhalenroute, gemaakt door Bajeskwartier. Door de verhalen over het roemrijke verleden te delen leeft de unieke historie van deze plek voort. Tegelijkertijd willen de makers vertellen hoe Bajeskwartier ontwikkeld wordt én hoe het straks fungeert als groene en bruisende stadswijk waar nieuwe verhalen ontstaan.

Highlights

Arcam mag vier verhalen uitlichten. Je kunt hieronder kiezen uit vier locaties met een verhaal.

Vanwege de bouwwerkzaamheden kun je bij veel punten nog niet dichtbij komen, daarom zijn de verhalen ook erg geschikt om op afstand, en ook thuis te beluisteren.

Hoofdgebouw

Bajeskwartier wordt een heel duurzame wijk. Maar liefst 98% van de materialen van de oude gevangenis wordt hergebruikt voor de bouw van de nieuwe wijk. Hergebruik begint bij houden wat je hebt. Het vroegere hoofdgebouw, of voorgebouw, blijft dan ook in zijn geheel bestaan. In dit carré startte het bajesleven voor elke nieuwe gedetineerde.

In het nieuwe Bajeskwartier maakt het hoofdgebouw onderdeel uit van het ‘Design District’. Dit is het bruisende hart van de wijk. Hier komt onder andere ruimte voor kantoren, galeries, woon- en werkplekken voor kunstenaars, een restaurant, café en een biomarkt.

Groene Toren

De voormalige Vrouwentoren, ook wel De Singel genoemd, is de enige toren die bewaard blijft. De overige torens waren niet geschikt voor renovatie, met asbest, lage verdiepingshoogten en zwakke draagkracht. Wel zijn ze een inspiratie geweest voor het ontwerp van de nieuwe gebouwen. De Vrouwentoren wordt gestript, versterkt en ingericht als plek voor de hele stad. Zo wordt het een blijvend icoon in het gebied.

In Bajeskwartier verandert de Vrouwentoren in De Groene Toren. Dit wordt het duurzame hart van de wijk. De gevel van de toren wordt deels verwijderd en op de open verdiepingen komt een verticaal groen stadspark.

Central District

Bajeskwartier bestaat uit vier districten met elk een eigen karakter. Het Central District is een plek waar vooral gewoond wordt. Hier komen woningen in alle maten en vormen in gedurfde en moderne gebouwen. Ook komen op deze plek de wegen van de wijk samen.

Bijzonder aan het ontwerp voor Bajeskwartier is dat de stedenbouwkundige opzet van de oude bajes behouden blijft, als zogenaamde ‘telephone pole’. Dit is een bekende bouwstijl voor gevangenissen, met een lange verbindingsstraat met zijtakken naar torens of paviljoens.

De Zevende Toren

De zes witte torens van de Bijlmerbajes vormden een iconisch beeld in Amsterdam. Maar er waren oorspronkelijk zeven torens gepland. Van de zevende toren, die bestemd was voor jongeren, is wel de fundering gelegd, maar de toren zelf is nooit gebouwd

Voor het ontwerp van de nieuwbouw van Bajeskwartier hebben verschillende toonaangevende en internationaal bekende architecten de handen ineen geslagen. Het resultaat is een stadswijk van de toekomst, met duurzame woongebouwen die elk hun eigen karakter en uitstraling hebben.

Smaakt naar meer?

Binnenkort verschijnt de hele audiotour op hun website. Schrijf je in voor hun nieuwsbrief op bajeskwartier.com of blijf op de hoogte via de Arcam nieuwsbrief.