Oranje Trots: 10 opvallende gebouwen ter ere van het EK Voetbal 2024

11.06.24 Femke Gerritsma

We zetten de schijnwerpers op opvallende oranje architectuur in Nederland, ter ere van het Europese Kampioenschap Voetbal. Terwijl het land zich opmaakt voor een golf van voetbalgekte, kijkt Arcam naar de gebouwen die de kleur van trots en passie belichamen. Verken de levendige en inspirerende gebouwen die niet alleen een eerbetoon zijn aan het EK, maar ook aan de creatieve geest van ontwerpend Nederland.

IKC Zeven Zeeën, Moke architecten
Amsterdam

IKC Zeven Zeeën in Amsterdam, ontworpen door Moke Architecten, is een integraal kindcentrum dat zich onderscheidt door zijn moderne en duurzame architectuur. Geopend in 2021, combineert dit gebouw basisonderwijs, kinderopvang, en buitenschoolse opvang in een inspirerende en veilige leeromgeving.

Het ontwerp kenmerkt zich door een dynamische, golvende gevel die verwijst naar het maritieme thema van de ‘zeven zeeën’. De gevel is voorzien van duurzame materialen, waaronder hout en gerecyclede elementen, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van het gebouw.

Het modern onderwijsgebouw biedt flexibele leer- en speelruimtes, overvloedig natuurlijk licht en aandacht voor akoestiek en ventilatie voor een gezonde leeromgeving. De buitenruimte stimuleert de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen.

Villa Overgooi, Next Architects
Almere

Villa Overgooi, ook bekend als de ‘Villa van Vijven’, is een uniek project uit 2008 in de Flevopolder, ontworpen door Next Architects. Vijf particuliere woningen vormen samen één compacte villa, met elk hun eigen karakteristieke woonkwaliteiten. Door de slimme vervlechting van de woningen genieten alle bewoners van privacy en uitzicht in alle richtingen.

De opvallende oranje kleur contrasteert mooi met de natuurlijke omgeving en geeft de villa een eigen identiteit. Door de draaiing van de verdiepingen ontstaat een ruimtelijke indeling met veel licht en zicht. De verhoogde ligging zorgt voor prachtig uitzicht op het Gooimeer, terwijl de tuin direct toegankelijk is vanaf het terras, waardoor bewoners elkaar regelmatig ontmoeten op het gezamenlijke plein.

Theater Agora, UNStudio
Lelystad

Theater Agora, ontworpen door UNStudio en voltooid in 2007, is een opvallend cultureel icoon in Lelystad. Dit moderne theater kenmerkt zich door zijn kleurrijke, sculpturale gevel, die bekleed is met oranje en roze aluminium panelen.

De architectuur van het theater is niet alleen visueel indrukwekkend, maar ook functioneel en flexibel. Het gebouw biedt ruimte aan een grote theaterzaal met 753 zitplaatsen, die dankzij een ingenieus systeem eenvoudig kan worden aangepast voor verschillende soorten voorstellingen en evenementen. Daarnaast beschikt het over een kleinere multifunctionele zaal, repetitieruimtes, en een sfeervol theatercafé.

UNStudio heeft bijzondere aandacht besteed aan de interactie tussen binnen- en buitenruimte. Grote glazen puien zorgen voor een vloeiende overgang en laten veel natuurlijk licht binnen. Dit zorgt voor een open, uitnodigende sfeer.

Southdok, Moke Architecten
Amsterdam

Moke loves orange! Dit is het tweede gebouw van het ontwerpbureau uit Amsterdam dat in deze lijst voorkomt.

Het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord ondergaat een transformatie tot een moderne woon- en werkplek. Het recent opgeleverde woningbouwproject South Dock, ontworpen door Moke Architecten, omvat zeven aaneengekoppelde gebouwen met in totaal 230 woningen en 1.400 vierkante meter commerciële ruimte. Dit markeert de voltooiing van de herontwikkeling van de Pontkade. South Dock, gescheiden van het eerder opgeleverde blok, heeft een eigen binnentuin en winkels op de plint.

De architectuur benadrukt het industriële erfgoed van het terrein, met leesbare constructies, baksteen, staal en keramiek. De diversiteit aan woningen met balkons, loggia’s en dakterrassen biedt een eigentijdse woonervaring.

BK City, Braaksma & Roos
Delft

Braaksma & Roos leidde in 2008 het masterplan voor de herontwikkeling van het universitaire hoofdgebouw naar de nieuwe locatie van de faculteit Bouwkunde.

Met een team van gerenommeerde architecten en ontwerpers (MVRVD, Fokkema & Partners, Kossman de Jong, Octatube) werd het complex in recordtijd omgevormd tot een bruisende onderwijsomgeving. Wat tijdelijk bedoeld was, werd een blijvend succes en wordt beschouwd als een van de meest innovatieve herontwikkelingen in Europa.

Na een brand in het oude gebouw vonden studenten tijdelijk onderdak in het monumentale Rode Scheikunde, het voormalige hoofdgebouw en scheikundelaboratorium van de TU Delft. Het team had voor dit gebouw al een vergevorderd herbestemmingsplan ontwikkeld voor 170 appartementen. In slechts vier maanden tijd is dit ontwerp omgezet naar het masterplan voor de faculteit Bouwkunde.

Het complex, opgezet als stedelijk weefsel met hoge verdiepingen en centrale binnenhoven, werd omgevormd tot een licht en open faculteitsgebouw. Een lange hoofdgang verbindt alle functies, terwijl kleurrijk interieur en behouden constructie een informele en uitnodigende sfeer creëren.

 

Studio Thonik, MVRDV
Amsterdam

In het oosten van Amsterdam wilden de eigenaars van grafisch ontwerpbureau Thonik een huis en werkruimte creëren, maar de gemeente stond alleen een kantoor toe.

Het ontwerp van MVRDV, een eenvoudige schoenendoos met een trapsgewijs oplopende eerste verdieping, werd in 2001 uitgevoerd in lichtgewicht steenblok met een felle polyurethaan coating. Ondanks goedkeuring door de gemeente, vonden sommige buren de oranje kleur te fel. Dit leidde tot een openbaar debat. Uiteindelijk stemde de stad in met een wijziging naar een woning-werkfunctie en een nieuwe kleur. De oranje coating werd vervangen door appelgroen, een klassiek maar helder compromis.

Inmiddels is Thonik verhuisd naar de Wibautstraat. Het gebouw met zebrapatroon in de vorm van verticale en horizontale zwart witte strepen is sinds april 2020 in gebruik als kantoor.

PI Rotterdam, locatie De Schie, Carel Weeber
Rotterdam

Penitentiaire Inrichting Rotterdam, locatie De Schie, is ontworpen door Carel Weeber en een opvallend voorbeeld van zijn modernistische benadering. Gebouwd in 1981, kenmerkt het zich door strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp. Het exterieur wordt gedomineerd door betonnen panelen en smalle, langwerpige ramen, wat een gevoel van robuustheid en functionaliteit oproept.

Weeber’s ontwerp richtte zich op efficiëntie en veiligheid, met een focus op het beheersen van de bewegingen van gevangenen. Het interieur is even sober, met minimale decoratie en maximale functionaliteit. Dit architecturale werk weerspiegelt Weeber’s streven naar utilitarisme en zijn geloof in architectuur als een instrument voor sociale controle en orde.

 

Voorzieningengebouw en SET-gebouw, MOPET Architecten
Amsterdam

In 2003 startte Amsterdam met de bouw van de Noord/Zuidlijn, die sinds juli 2018 daadwerkelijk operationeel is. Het Voorzieningengebouw en het SET-gebouw, ontworpen door MOPET Architecten, markeren respectievelijk het begin- en eindpunt van de lijn.

Het Voorzieningengebouw in Amsterdam Noord, geïnspireerd op een seinhuisje, biedt ruimte aan personeel en onderhoudsactiviteiten. Het SET-gebouw op de Zuidas levert de elektriciteitsvoorziening en is ontworpen om op te gaan in de groene omgeving. Ondanks hun verschillen tonen beide gebouwen de kenmerkende roestbruine kleur van cortenstaal, wat de MOPET-signatuur benadrukt.

Hete Kolen, Team 4 Architecten
Groningen

Europapark, een 43 hectare groot gebied in Groningen, biedt wonen, werken, sport en ontspanning. Elk van de vier kwadranten heeft een uniek karakter, maar allemaal combineren ze wonen en werken voor levendigheid gedurende de dag.

Een opvallend project in het gebied is Hete Kolen, een multifunctioneel gebouw met een dynamisch rood-oranje gevel waar jongerenhuisvesting en werkruimtes gecombineerd worden, ontworpen door Team 4 architecten. Het bevindt zich centraal in Europapark, met de karakteristieke Kolenmuur van de oude energiecentrale als integraal onderdeel. Het bouwblok omvat commerciële kantoren op de begane grond en 132 studio’s voor jongeren erboven, verhuurd door Wooncorporatie Lefier. Toekomstige aanpassingen voor wonen, werken en recreatie zijn flexibel mogelijk.

Alliander Westpoort, De Zwarte Hond
Amsterdam

In Amsterdam’s westelijk havengebied staat het nieuwe regiokantoor Westpoort van Alliander, ontworpen door De Zwarte Hond. Het complex omvat kantoren, werkplaatsen, magazijnen en een parkeergebouw, allemaal met gevels van cortenstaal, dat het gehele complex een oranje gloed geeft. Het gebouw is flexibel in gebruik, met een constructie van houten kolommen en balken voor gemakkelijke aanpassingen aan kantoorindelingen.

Het complex stimuleert ontmoetingen en interactie met centrale trappen in het grote atrium. Energieneutraal en aardgasvrij, dankzij zonnepanelen en warmte-koudeopslag, bevordert het duurzaamheid met hergebruik van materialen en minimale schadelijke stoffen.

Website by HOAX Amsterdam