Post-65 Architectuur

16.08.22 Erfgoedvereniging Heemschut

De architectuur uit de periode 1965-1990 is uniek. Uniek vanwege de aandacht vanuit architecten voor de leefbaarheid van gebouwen, voor de gebruikers en hoe men binnen een gebouw met elkaar omging.

Hoewel de interesse en waardering voor de architectuur uit deze periode de laatste jaren toeneemt, blijkt er nog te vaak een gebrek aan animo voor het behoud van deze jonge architectuur. Daarom zet Arcam in samenwerking met Erfgoedvereniging Heemschut de Post-65 architectuur in de spotlights.

Heemschut vult de komende periode de Arcam Architectuurgids aan met bijzondere Amsterdamse gebouwen, plannen en wijken uit deze periode.

Paviljoen Binnengasthuisterrein
13 september 2022

De vormgeving en de detaillering van het paviljoen aan het Binnengasthuisterrein uit 1993-1995  zijn typerend voor de architectuur van Theo Bosch; vergelijk bijvoorbeeld het woongebouw Pentagon in de Nieuwmarktbuurt, het kantoorgebouw Stadhouderskade 55 en het P.C. Hoofthuis aan het Singel.

Gemaal Halfweg, Amsterdam-Westpoort
16 augustus 2022

Het karakteristieke gemaal in Halfweg (1975-1977), waarvan de bovenbouw door Dick Slebos ontworpen is, is in 2021 op verzoek van Heemschut aangewezen als gemeentelijke monument.

Meer over het complexe watersysteem van Amsterdam en omgeving weten? Bezoek dan ook de huidige Arcam tentoonstelling ‘Vloeibare bouwsteen – Ontwerpen met water in Amsterdam‘ (9 juli t/m 27 november 2022).

Molenwijk, Amsterdam Noord
4 juli 2022

De Molenwijk in Amsterdam Noord is gebouwd op de plek van een voormalige baggerbergingsplaats. 100% van alle geplande en gerealiseerde woningen in de Molenwijk bestaat uit hoogbouw. Wat er zo uniek is aan deze nieuwbouwwijk uit 1968 en waarom er geen grootschalige ingrepen nodig waren – in tegenstelling tot de Bijlmermeer – lees je in dit artikel.