Nu de fusie van Weesp met Amsterdam sinds 24 maart 2022 een feit is, krijgt Amsterdam er plotsklaps ook 9.386 woningen bij en 12.236 adressen. Dat betekent dat er in potentie heel veel gebouwen aan onze Architectuurgids toegevoegd kunnen worden!
Modernistische klassiekers, postmodernistische pareltjes of prettige woonblokken uit de jaren ’10. Wat is er eigenlijk te ontdekken in Weesp? Welke projecten maken kans om toegevoegd te worden aan de ruim 700 items in de Amsterdamse Architectuurgids?
We hebben alvast vijf kanshebbers voor je uitgezocht, in willekeurige volgorde:
1. Sint Laurentiuskerk
Het bijzondere verhaal van de transformatie van de neogotische Sint Laurentiuskerk is voer voor de Architectuurgids! Toen een lokale ondernemer het initiatief had genomen om de kerk uit 1876, ontworpen door Theo Asseler, te transformeren naar een multifunctioneel gebouw, zag het in 2016 een flinke tegenslag: er brak brand uit in de kerktoren en deze werd volledig verwoest. Maar de toren werd herbouwd, zelfs naast de kerk, en twee jaar later op de kerk gehesen. Inmiddels is de kerk volledig in bedrijf, met op de begane grond stadsbrouwerij Wispe en erboven kantoren, een woning met uitzicht op de stad en een yogastudio. Opvallend zijn de heldere glas-in-loodramen die zoveel mogelijk behouden zijn. In 2020 won het de Arie Keppler publieksprijs.
2. Weespergilde
Het Haagse architectenbureau Braaksma & Roos tekende voor het woningbouwproject Weespergilde op het terrein van een voormalige houthandel, vlakbij de rivier de Vecht en het stadscentrum van Weesp. Het plan, opgeleverd in 2013, bestaat uit zeven woonblokken van 42 woningen, variërend van eengezinswoningen, appartementen, maisonnettes en herenhuizen, waarbij de historische bebouwing in het stadscentrum als leidraad voor het gevelontwerp gold. Het binnengebied is autovrij omdat het parkeren grotendeels ondergronds is opgelost.
3. City of Wesopa
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden door heel Nederland bioscopen gebouwd om aan de behoefte van vertier te voldoen. Zo opende in 1948 de bioscoop City of Wesopa, die nog steeds de originele naam draagt, aan de Herengracht. Het jaartal doet je laten twijfelen aan de stijl, maar het is inderdaad een – zeer laat en naoorlogs – voorbeeld van de Amsterdamse School! Vermoedelijk is het ontwerp dan ook uit 1936. Tussen 1980 werd het gebouw gebruikt als kunstopslag en in 1991 opende het weer zijn deuren als theater.
4. Transformatie Postkantoor naar drie stadsvilla’s
Rijksbouwmeester Cornelis Peters (1847-1932) staat bekend om zijn vele ontwerpen voor postkantoren, waaronder het extravagante hoofdpostkantoor (het huidige Magna Plaza) in Amsterdam en zo ook dit exemplaar in Weesp uit 1910. Ontwikkelaar VBJ Vastgoed transformeerde het voormalige kantoor tot drie stadsvilla’s. De gevel werd door Weesper architect Martin Lette in oude luister gebracht, te zien aan de oorspronkelijke poort, de raampartijen en de metselbogen. Bijvoet architectuur tekende voor het interieur van één van de woningen met spectaculair ligbad op de hoge zolderverdieping.
5. Leeuwenveld
We sluiten af met het stedenbouwkundig plan en het architectonisch ontwerp van 184 woningen en appartementen, plus bedrijfsruimte, op de grens van het oude centrum en het omliggende poldergebied. Leeuwenveld van LEVS architecten, opgeleverd in 2013, toont maar liefst 80 verschillende 80 woningtypes: van appartementen tot woonwerkwoningen, van grachtenpanden met grote vides tot twee-onder-een-kappers en splitlevelwoningen. De werkwoningen en bedrijfsruimtes verspreid over de vijf stadse blokken geeft de wijk ook overdag een levendigheid. Net als Weespergilde is het ontwerp een eigentijdse interpretatie van het historische centrum van Weesp met aandacht voor detaillering.
Meer kanshebbers?
Dit was slechts een kleine greep uit de Weesper architectuurvoorraad. We horen ook graag van jou welke woningen, kantoren, scholen, parken, pleinen of gebieden niet mogen ontbreken in de Architectuurgids. mail naar femke@arcam.nl met je suggesties!