Of je nu als bezoeker Amsterdam aandoet of zelf in de hoofdstad woont: met deze lijst met DIY audio- en wandeltours ontdek je de architectuur van de stad met nieuwe ogen en op eigen tempo!
De zeven Do-It-Yourself tours zijn ideaal voor de meivakantie, maar je kan ze ook op elk gewenst tijdstip en tijdens jouw ideale weersomstandigheden doen.
1. Treurtrips van Mark van Wonderen
Verloederde winkelcentra waar nog geen grootscheepse renovatieplannen voor zijn opgesteld en badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald, maar waar nu alleen de snackbar nog goede zaken doet. Journalist Mark van Wonderen is een groot liefhebber van dergelijke aandoenlijke treurnis en reisde het hele land af om deze plekken vast te leggen.
In de reisgids Treurtrips staan de beelden van de mooiste lelijke plekken van Nederland verzameld. Gecombineerd met handige routekaartjes (met inspirerende fiets-, wandel- en scootmobiel routes) en tips die jouw bezoek aan een plaats die doorgaans maar weinig toeristen trekt tot een groot succes zullen maken.
De wandeling in Amsterdam voert je langs het Buikslotermeerplein en andere treurplekken in Noord.
2. Toekomstwandelingen van Waag Society
Denk mee over de toekomst van data, het landschap, de Noordzee en de slimme stad. Met de wandelingen van Waag wandel je naar de toekomst met gespreksmateriaal voor tijdens de wandeling.
Verwacht futuristische thema’s die nu van groot belang zijn voor de inrichting van de stad zoals de impact van big data, AI, smart cities en digitale identiteit, maar ook ecologische thema’s zoals de rechten van alle levende wezens en de waarde van de wildernis worden besproken. Naast Amsterdam, zijn er ook wandelingen in Scheveningen, Goeree, Lettele, Groningen, Maastricht en Utrecht.
3. M3H architectuurwandeling West en Oost
Wandel of fiets langs maar liefst 12 gebouwen van M3H, het Amsterdamse Architectenbureau dat heeft meegewerkt aan de transformatie van de Indische Buurt in Oost. In dit stadsdeel kom je bijvoorbeeld langs een aantal projecten op Zeeburgereiland, waaronder Terrazza en Langs de Lijn. Duik je liever West is, dan bezoek je ook kleinschalige projecten zoals de bijzondere woningen in de Wenslauerstraat.
4. Fictionele audiowalks over flitsbezorging
Het afgelopen jaar heeft Affect Lab onderzoek gedaan naar de impact van flitsbezorgdiensten op buurten in Amsterdam onder de titel ‘A City Eating Itself.’ En nu willen ze graag dat ook jij deel uitmaakt van dit project, door deel te nemen aan de nieuwste creatieve interventie: een fictionele audiowalk.
Door een combinatie van speculatieve fictie en maandenlang diepgaand onderzoek met buurtbewoners, medewerkers van dark stores en beleidsmakers, nodigt de audiowandeling je uit om de toekomst van bezorging on demand in Amsterdam kritisch te verkennen.
De tour is t/m juli beschikbaar.
5. De 50 mooiste wandelingen in Amsterdam
Van de mooiste route langs de haven van Ruigoord, tot een avondwandeling langs het Stenen Hoofd. Of wat denk je van een wandeling langs de sloopgrens van de Nieuwmarktbuurt?
Met maar liefst 50 wandelingen nemen goede vrienden Floor van Spaendonck en Gijs Stork je mee langs onderwerpen in Amsterdam die je zelf niet had kunnen bedenken.
6. Audiotours langs wijken, straten en stations
Architour vertelt je de verhalen achter de gebouwen met hun enorme collectie aan audiotours. Van wijken en straten in Amsterdam, zoals de Oostelijke Eilanden of de Beethovenstraat, tot een Rondje Weerwater in Almere.
En ga je nog met de trein op pad, stap dan uit bij Station Amsterdam Amstel of Utrecht Centraal voor een audioverhaal over de getransformeerde stations.
7. Ommetje Zuidas – Architectuur, Groen en Kunst
Als je aan de Zuidas denkt, denk je aan hoge torens. Natuurlijk biedt de Zuidas een audiotour langs de architectuur, waarin stedenbouwkundige en Zuidas-supervisor Ton Schaap je meeneemt door verleden, heden en toekomst van Zuidas.
Maar er is ook een Groene wandeling, waarin stadsecoloog Bas Reussien je kennis laat maken met een geheel andere Zuidas: die van de kleine harde werkers. In alle jaargetijden dragen ze bij aan een leefbare Zuidas. In parken en perken, in straten en bermen. Luister al wandelend of fietsend naar de audiotour en ontdek de groene Zuidas. Of ontdek de vele kunstwerken in de openbare ruimte met programmanager Kunst en Cultuur Onno van den Muysenberg.