Jury Amsterdamse Architectuurprijs 2022

Maak kennis met de vakjury en de publieksjury van de AAP 2022!

02.03.22 Arcam

2022 is een bijzonder jaar voor de Amsterdamse Architectuurprijs. Dit jaar reikt Arcam de AAP voor de vijftiende keer uit! De AAP 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

De tien projecten die meedingen naar de AAP 2022 worden binnenkort bekend gemaakt via Het Parool. Eerst stellen we je voor aan de juryleden die zich zullen buigen over de tien kanshebbers.

De vakjury én de publieksjury bepalen apart van elkaar welke criteria zij van belang achten bij het beoordelen van de tien nominaties van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022.

Vakjury

De vakjury bestaat dit jaar uit Caroline Bos (Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, directeur AM Concepts en Bouwmeester AM), Saskia Bosnie (directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects).

Caroline Bos
'Boeiend en eervol om mee te doen met de zoektocht naar het beste nieuwe gebouw van Amsterdam dit jaar. Innovatiekracht, duurzaamheid en sociale meerwaarde zijn voor mij belangrijke criteria. De vraag die ik in gedachte zal houden is: wat geeft dit gebouw mee aan de omgeving - èn aan de toekomst?'

Sinds 1 januari 2020 is Caroline Bos, Co-founder & Principal Urban Planner van UNStudio, de directeur AM Concepts en Bouwmeester AM. Bos brengt internationale ervaring, nieuwe inzichten en innovaties met zich mee waarmee ze de conceptuele kracht van AM verder versterkt. Ook richt Bos zich op het verder brengen van de maatschappelijk thematische agenda van AM.

Saskia Bosnie
'Ik kijk ernaar uit om samen diverse deskundigen gebouwen te beoordelen en met name te bekijken hoe er aandacht voor het 'sociale cement' is geweest.'

Saskia Bosnie is in Amsterdam opgegroeid. Ze is met een bouwkundige achtergrond afgestudeerd als stadsocioloog aan de Universiteit van Amsterdam. Voor haar was de verbinding tussen de stenen en het sociale erg belangrijk, zoals aandacht hebben voor de rol van de bewoners tijdens vernieuwingsprocessen. Dat noemt zij het ‘sociale cement’. Jaren geleden is Bosnie de founder van Sabo Advies geworden, een projectmanagementbureau voor ondersteuning bij renovatie, onderhoud, sloop/nieuwbouw met als speerpunt aandacht voor de rol van bewoners.

Saskia Bosnie is daarnaast directeur van de gebiedsorganisatie Zuidoost City, om onder andere de citymarketing van Amsterdam Zuidoost te doen en samenwerking aan te sturen, iets waar zij erg naar uitkijkt. Zuidoost is voor haar een wereldstad, ze woont er dan ook met veel plezier.

Marc Reniers
‘Ik ben zelf als architect actief in Amsterdam en fiets en loop veel door de stad. Maar toch zie ik ook niet alles en heb je ook niet altijd de gelegenheid om binnen te kijken. Ik ben benieuwd wat er zich achter de gevels van de gebouwen afspeelt. We zien natuurlijk altijd fantastische beelden in de publiciteit, renders en meer of minder geënsceneerde foto’s, maar hoe een gebouw ‘in elkaar zit’, de ruimtelijke ervaring, de plattegronden, daarvoor moet je toch echt het gebouw in.'

Marc Reniers is architect en eigenaar van M3H architecten in Amsterdam. In 2020 onderzocht hij als Architects in Residence bij Arcam de woningplattegrond. Het samenspel van het verstandelijke en het intuïtieve heeft Marc Reniers bewust tot zijn ontwerpstrategie gemaakt, als een subjectief systeem. Je maakt gebruik van de kracht van een ander. Zo veranderen beperkingen in kansen. Dat geldt niet alleen oog in oog met de zakelijke gegevens maar in het samenspel met anderen betrokkenen, kunstenaars en vaklieden. In plaats van de eigen richting te willen doordrijven is het beter elkaar af te tasten. Dat geeft samen een nieuwe richting. Naast zijn werk in de architectenpraktijk is Reniers actief in het onderwijs en als adviseur Ruimtelijke Kwaliteit.

Publieksjury

Uit meer dan 100 aanmeldingen voor deelname aan de publieksjury hebben we gekozen voor Bassima el Haik (adviseur/projectleider eHealth bij Pharos), Eric Groot Kormelink (Interaction Designer) en Fayaaz Doekhie (aannemer).

Bassima el Haik
Adviseur/projectleider eHealth

‘Oke, long story short… Ooit begon vanuit mijn passie voor architectuur mijn studiecarrière op de faculteit bouwkunde in Delft (helaas brandde de faculteit in dat jaar af) en eindigde via een korte detour in België toch op de Wis- en Natuurkunde faculteit aan de VU waar ik Health Science heb gestudeerd (een gebouw dat ik overigens vreselijk lelijk vond van zowel binnen als buiten).

Zo ben ik als geboren en getogen Rotterdamse ruim 10 jaar geleden in Amsterdam beland, in de stad die mijn hart veroverde en die ik nooit meer wil verlaten. De passie voor architectuur is ondanks mijn vroege carrièreswitch nog aanwezig want overal waar ik kom kijk ik graag om mij heen naar gebouwen en ik maak met projecten binnen mijn huidige baan ook mee hoe de gebouwde omgeving impact heeft op bijvoorbeeld de gezondheid van mensen, iets dat ik enorm interessant vind. Maar ik heb mij vooral als jurylid opgegeven omdat het me enorm gaaf en leuk lijkt om daar onderdeel van te mogen zijn.

 

Eric Groot Kormelink
Interaction Designer

‘Als gebruiker van een elektrische rolstoel word ik regelmatig geconfronteerd met moeilijk tot niet toegankelijke gebouwen. Als reden wordt vaak gegeven dat toegankelijkheid niet goed in een ontwerp past, maar ik ben van mening dat je dit juist heel mooi zou kunnen integreren in een ontwerp waardoor vorm en functie elkaar juist versterken. Graag zou ik willen dat hier meer aandacht voor komt en jureren op mooi vormgegeven toegankelijkheidsaspecten is dan ook mijn focus!’

Fayaaz Doekhie
Aannemer

‘Het bewonderen van de Nederlands architectuur is voor mij een droom. Vroeger wou ik graag architect worden, tot zover ben ik aannemer geworden en kijk er graag naar. Verder heb ik geen minuut getwijfeld om me hiervoor aan te melden!’

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door:'

Website by HOAX Amsterdam