AAP 2023 – Make-overs en muurbloempjes: Herwaardering van vergeten architectuur

Architecture Now #29 in Pakhuis de Zwijger

18.04.23

20:00—21:30
Pakhuis de Zwijger

In aanloop naar de uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs op 10 mei vanuit de Rode Hoed organiseert Arcam drie gespreksavonden over de 10 genomineerde gebouwen. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan.

Samen met ontwerpers, opdrachtgevers, juryleden, beleidsmakers en onze Architects in Residence bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

 

De Burman, Frederiksplein 1, Stadswerf Oostenburg

Frederiksplein 1 is een geslaagde transformatie van een moeilijke categorie: kantoren uit de jaren 70, die daarom ook in rap tempo verdwijnen uit de stad. Frederiksplein laat zien dat ook van deze generatie kantoren goede werkomgevingen te maken zijn, met behoud van de architectonische kenmerken en opvattingen van eerdere generaties.

Stadswerf Oostenburg laat zien dat transformatie van voorheen verguisd historisch industrieel gebied een samenspel is, waarin de gezamenlijke inspanningen van stedenbouwkundigen en architecten van verschillende bureaus een uitgebalanceerd eindresultaat mogelijk maken.

De Burman is een voorbeeld van hoe pro-actieve bewoners met een duurzame en slimme financieringsconstructie hun verouderde woongebouw uit de jaren ’80 aan hebben kunnen passen aan de eisen van deze tijd.

Sprekers
  • Harvey Otten – Xoomlab en HArvey Otten Architectuur
  • Raymond van Sabben – Partner/Architect Paul de Ruiter Architects
  • Sylvester Snijder – Algemeen directeur Steenwell
  • Simon Deurloo – Director bij Popdat en opdrachgever de Burman

Jury Amsterdamse Architectuurprijs 2023

  • Frederik Vermeesch – Partner/Creatief Directeur Rijboutt en vakjurylid
  • Jana Crepon – Landschapsarchitect/Partner Inside Outside en vakjurylid
  • Marieke de Feyter – Programmamanager A&O fonds gemeenten
Praktische informatie

Datum: dinsdag 18 april 2023
Tijd: inloop 19.50 | aanvang programma 20.00 uur | einde 21.30
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Reserveren: nu mogelijk via Pakhuis de Zwijger

Toegankelijkheid: Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.

Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.

Uitreiking + feest
10 mei vanuit de Rode Hoed

De feestelijke uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs 2023 vindt dit jaar plaats op woensdagavond 10 mei vanuit de Rode Hoed. De avond wordt afgesloten met een afterparty met dj!

Early Bird tickets zijn te koop t/m 23 april 2023!

De AAP 2023 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, dormakaba, JUNG, QbiQ Wall Systems en Tarkett.

Website by HOAX Amsterdam