In aanloop naar de uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) 2025 op 11 juni gaan we in Pakhuis de Zwijger in gesprek over de tien genomineerde projecten. Dit jaar wegen de gesprekken voor het eerst mee in het eindoordeel van de jury. Samen met architecten, opdrachtgevers, gebruikers, bewoners, juryleden en experts bespreken we de visies, uitdagingen en impact van de projecten op de stad.
We zien steeds meer projecten die buiten de gebaande paden treden en waarin direct opdrachtgeverschap een cruciale rol spelt. In het tweede AAP-gesprek kijken we naar projecten die exemplarisch opdrachtgeverschap laten zien. Deze projecten zijn genomineerd als aanmoediging om gedurfde, gebruikersgerichte ontwerpen te realiseren.
We verkennen woningbouwprojecten binnen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO), zoals Srefi Bow (JoustraReid Architecten, lab03 architecten), en Mede-opdrachtgeverschap (MO), zoals MO*town Track 8 (De Zwarte Hond). Daarnaast bespreken we grassroots-maatschappelijke initiatieven die als katalysator fungeren voor gemeenschapsgerichte opdrachten, zoals De Ark (Open Kaart), en projecten waar Amsterdammers, maatschappelijke organisaties en startende ondernemers samenwerken om de buurt te versterken, zoals Station Wildeman (BETA).
Sprekers
- Peter van Assche – Architect en oprichter van bureau SLA
- Najah Aouaki – Econoom en stedelijk strateeg voor regeneratieve en rechtvaardige steden
- Wouter de Haas – Architect bij lab03 | Maathuis projecten
- Henk Stadens – Partner bij De Zwarte Hond
- Evert Klinkenberg – Architect / partner bij BETA office for architecture and the city
- Auguste van Oppen – Architect / partner bij BETA office for architecture and the city
- Jarrik Ouburg – Architect bij HOH Architecten
- Josephine Jongbloed – Maker en schrijver | Oprichter van Ommetjemettom
- Steve Reid – Eigenaar / partner bij JoustraReid architecten
- Pieter Graaff – Architect en partner bij Open Kaart
Moderatie door Indira van ’t Klooster – Directeur Arcam
Bezoekersinfo
Datum: donderdag 17 april 2025
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger
Adres: Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Entree: gratis toegang met aanmelding
Toegankelijkheid:
Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.
Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.
Over de projecten
De Ark
Open Kaart
Een bijzondere transformatie van een jaren 60-kerk, met een unieke opdracht van de Protestantse Diaconie. De kerk opent haar deuren voor een breder publiek dan alleen haar eigen religieuze gemeenschap en groeit uit tot een bruisend hart van de buurt.
CPO Srefi Bow
JoustraReid Architecten, lab03 architecten
Op Centrumeiland, een gebied in Amsterdam met veel projecten binnen het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, hebben JoustraReid Architecten en lab03 architecten een geslaagd project gerealiseerd. Dit project biedt interessante experimenten met houtbouw, waarbij een nieuwe benadering wordt gevolgd die afwijkt van de gangbare CLT-techniek.
MOtown Track 8
De Zwarte Hond
In Sloterdijk heeft De Zwarte Hond een ambitieus project gerealiseerd dat op meerdere niveaus uitblinkt—van context en duurzaamheid tot vormgeving. Wat dit project echter echt bijzonder maakt, is de actieve betrokkenheid van bewoners als mede-opdrachtgevers. Het speelt een cruciale rol in de transformatie van deze voormalige kantorenwijk naar een levendige stadsbuurt.
Station Wildeman
BETA office
De transformatie van dit voormalige schoolgebouw door BETA office is bijzonder, omdat het zich afspeelt in een stadsdeel waar sloop-nieuwbouw vaak de norm is. In plaats daarvan is hier bewust gekozen voor renovatie—een waardevolle beslissing zowel vanuit cultuurhistorisch als duurzaam perspectief. De oorspronkelijke stedenbouwkundige compositie blijft behouden, terwijl het gebouw een nieuwe impuls krijgt en functie als buurtcentrum krijgt.