In aanloop naar de uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) 2025 op 11 juni gaan we in Pakhuis de Zwijger in gesprek over de tien genomineerde projecten. Dit jaar wegen de gesprekken voor het eerst mee in het eindoordeel van de jury. Samen met architecten, opdrachtgevers, gebruikers, bewoners, juryleden en experts bespreken we de visies, uitdagingen en impact van de projecten op de stad.
Bij steeds meer institutionele gebouwen zien we een toenemende behoefte om deel uit te maken van de stad en meer interactie met bewoners te creëren. Voor zulke grootschalige en belangrijke projecten rijst de vraag: wat geven ze terug aan de stad? Hoe dragen ze bij aan het creëren van een stad in de stad, met de stad?
In ons laatste AAP-gesprek van 2025 richten we ons op twee grote institutionele gebouwen die genomineerd zijn en onderzoeken we hun impact op de stad en specifieke gemeenschappen. De renovatie van De Nederlandsche Bank (DNB) door Mecanoo en het Nationaal Holocaustmuseum door Office Winhov zijn beide projecten die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de bredere nationale en internationale architectuurcultuur.
Programma en sprekers
Tot zover bekend
Francine Houben – Oprichter, Partners, Architect Mecanoo
Inez Tan – Partner/Architect Office Winhov
Bezoekersinfo
Datum: donderdag 17 april 2025
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Pakhuis de Zwijger
Adres: Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Entree: gratis toegang met aanmelding
Toegankelijkheid:
Pakhuis de Zwijger is rolstoeltoegankelijk. In het hele gebouw zijn faciliteiten aanwezig ter behoeve van toegankelijkheid, zo zijn alle zalen bereikbaar via onze lift en is er een aangepast toilet op de tweede verdieping. Indien gewenst bieden we ook assistentie, neem gerust contact met ons op via zalen@dezwijger.nl.
Ook zijn dichtbij Pakhuis De Zwijger parkeerplaatsen waar je met een gehandicaptenparkeerkaart kan parkeren. Deze parkeerplaatsen zijn te vinden bij Vriesseveem 4 en Withoedenveem 16.
Over de projecten
De Nederlandsche Bank
Mecanoo
De Nederlandsche Bank, ooit een van de meest beveiligde gebouwen van Nederland, ondergaat een opmerkelijke transformatie tot een plek met een maatschappelijke functie waar iedereen welkom is. Dit sixties-icoon, dat bij de bouw veel weerstand opriep, krijgt een nieuw leven waarin toegankelijkheid en ontmoeting centraal staan. Wat ooit een gesloten en ontoegankelijke instelling was, opent nu letterlijk en figuurlijk zijn deuren voor het publiek.
Nationaal Holocaustmuseum
Office Winhov
Architectonisch en cultuurhistorisch scoort het project op meerdere niveaus hoog. De renovatie van de gevel van de voormalige kweekschool samen met de precieze restauratie van de Hollandse Schouwburg voegt een subtiele, maar krachtige laag toe aan het straatbeeld van de Plantage Middenlaan. Het museum vertelt op indringende wijze het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland en Amsterdam. Gezien de beladen geschiedenis en locatie was deze opgave buitengewoon complex en gevoelig.