Arna Mačkić en Herman Hertzberger, prominente architecten uit verschillende generaties, constateren een naderende ramp: de architect met een maatschappelijk doel sterft uit. Hoe kan het dat we in een tijd zijn beland waarin er geen kansen zijn voor architecten die juist iets bij willen dragen aan het publieke domein?
Beginnende architecten willen wel sociale projecten opzetten, maar zodra ze het werkveld betreden treedt het spel van vraag en aanbod in werking. Ook stimulering op de opleidingen ontbreekt: jonge architecten leren niet meer over idealen en verantwoordelijkheden. Wat kan de huidige generatie architecten, architectenopleidingen en beleidsmakers leren van de vorige generatie, die wél ruimte om te bouwen kreeg en werd gestimuleerd maatschappelijke visie te hebben?
Arna Mačkić schetst in dit programma het probleem, en laat het publiek aan de hand van haar eigen werk zien wat de rol van de architect en architectuur in de samenleving volgens haar zou moeten zijn. Herman Hertzberger, een van Nederlands grootste architecten, gaat met haar in gesprek: wat zijn de lessen die dit zwaargewicht heeft voor de huidige generatie? Kunnen we voorkomen dat de architect met maatschappelijke visie voorgoed verdwijnt?
Aan de hand van voorbeelden wordt het probleem geschetst, maar wordt er ook naar een toekomstperspectief gezocht. Wat denken voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade, architect Riek Bakker en directeur van Arcam Indira van ‘t Klooster van de ideeën?
Constant101 x De Balie
Dit jaar wordt de 101e verjaardag van visionair kunstenaar Constant Nieuwenhuys, geboren in Amsterdam, gevierd. De Cobra-kunstenaar weidde zijn leven aan het vormgeven van de samenleving van de toekomst. In De Balie reflecteren drie hedendaagse, vernieuwende makers op Constants ideeën vanuit hun eigen werk: wat betekenen ideeën over de spelende mens, technologie en de kracht van het experiment voor deze jonge architecten en kunstenaars? Zij gaan – live op het podium – op zoek naar een antwoord op de vraag die Constant bezighield: hoe moet de samenleving van de toekomst eruit zien?