AAP 2022: Nieuwe blikvangers in de stad

Architecture Now #26 bij Pakhuis de Zwijger

02.05.22

20:00—21:30
Pakhuis de Zwijger

2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden.

In deze eerste aflevering staan de ‘blikvangers’ centraal. We bespreken de genomineerde gebouwen The Harbour Club, HAUT Amsterdam en Valley. Spraakmakende gebouwen die de entree van drie verschillende buurten markeren. Waarom zijn deze projecten juist nu relevant en vernieuwend? En hoe blinken ze uit in kwaliteit en toegankelijkheid? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

RSVP via Pakhuis de Zwijger!

 

Sprekers

Do Janne Vermeulen, architect en mede-oprichter Team V architectuur
Bob Jansen, Partner bij Lingotto
Jurriaan van Stigt, architect en Partner bij LEVS architecten
Gijs Rikken, Associate Design Director | Architect MVRDV
Eric Groot Kormelink, Beleidsmedewerker Toegankelijkheid bij Cliëntenbelang Amsterdam en Publieksjurylid AAP 2022
Caroline Bos, Bouwmeester AM en Vakjurylid AAP 2022
Tom Redecker, Dirctor Projects bij EDGE Technologies

Harbour Club

De Harbour Club is een voorbeeld van de traditie van de afgelopen 10 jaar waarbij op het Cruquiuseiland voormalige industrieterreinen naar woon- en werkgebieden worden getransformeerd. Het gebouw, ontworpen door LEVS Architecten, biedt 81 starterswoningen, drie luxe stadswoningen, vijf woon-werk woningen, een restaurant en en een eventlocatie. Het meest in het oog springend zijn de drie gerenoveerde wijnsilo’s die zijn omgetoverd tot luxe stadswoningen en bovenop het gebouw zijn gezet.

HAUT Amsterdam

HAUT Amsterdam is een luxe woontoren vlakbij metrostation Spaklerweg en is ontworpen door Team V architectuur in opdracht van Lingotto. Het gebouw met 21 verdiepingen, 55 appartementen en een hoogte van 73 meter is een houtbouwproject en behoort tot één van de hoogste houtbouwprojecten ter wereld. Er is 2800 m3 hout gebruikt voor de realisatie van dit gebouw.

Valley

Al sinds 2017 werd er aan dit monumentale gebouw aan de Zuidas gewerkt, ontworpen door Winy Maas van MVRDV met het groenontwerp door Piet Oudolf. De drie torens tot 103 meter hoog en het geïntegreerde groen en natuurstenen maken dit gebouw tot een ware blikvanger. Valley past binnen de plannen om van de Zuidas een levendige stadswijk met meerdere functies te maken. In de 27 verdiepingen van het gebouw vinden we woningen, kantoorruimtes, openbare ruimtes, een museum en horeca. Specifiek biedt het 200 huurappartementen aan.

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, QbiQ Wall Systems en Tarkett

Website by HOAX Amsterdam