AAP 2022: De gamechangers van de architectuur

Architecture Now #28 bij Pakhuis de Zwijger

16.05.22

20:00—21:30
Pakhuis de Zwijger

2022 is een bijzonder jaar, de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) bestaat 15 jaar! De AAP wordt door Arcam uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar.

In aanloop naar de uitreiking spreken we met de tien genomineerden. In deze laatste aflevering staan de ‘gamechangers’ centraal; gebouwen die laten zien dat het anders kan. We bespreken de genomineerde gebouwen Basisschool De Wereldburger, Stories, De Finish en De Voortuinen, die op het vlak van duurzaamheid, circulariteit, woonkwaliteit en modulair bouwen een bijzondere prestatie hebben geleverd. Hoe is het deze projecten gelukt om buiten de gebaande paden te treden? Samen met de architecten, opdrachtgevers en de vak- en publieksjury bespreken we de totstandkoming van de projecten en de keuzes die daarin zijn gemaakt.

RSVP via Pakhuis de Zwijger!

Sprekers
Eerste namen

Menno Kooistra, Oprichter architectenbureau Elephant
Olaf Gipser, Olaf Gipser Architects
Milena Jovanovic, Design Manager bij Proof of the sum
Gianni Cito, Eigenaar en architect bij Moke Architecten
Erik de Vries, Architect, Partner WE Architecten
Bassima el Haik, Adviseur/Projectleider bij Pharos en Publieksjurylid AAP 2022
Fons Baas, Projectleider Stadsdeel Centrum gemeente Amsterdam
Marc Reniers, Architect en eigenaar M3H
Oliver Rasche, Senior Projectmanager voor de Alliantie Ontwikkeling

Basisschool de Wereldburger
Moke Architecten, LANDLAB, Gemeente Amsterdam

Aan de Koos Vorrinkweg in Amsterdam Nieuw-West heeft Moke Architecten een jaren zestig gebouw getransformeerd tot moderne basisschool. De Wereldburger heeft zijn oorspronkelijke betonstructuur behouden, maar geeft nu een warme uitstraling door al het houtwerk.

De grote aula is het kloppend hart van het gebouw en bestaat voornamelijk uit hergebruikt hout. In de klaslokalen en gangen is ook veel houtwerk terug te vinden, wat samen met het beton zorgt voor een stoere maar natuurlijke uitstraling. Een nieuw, breed trottoir verbindt het gebouw met de openbare ruimte, dat aansluit aan het schoolplein van het gebouw. Het schoolplein zelf is ontworpen door LANDLAB uit Arnhem.

De Finish
WE Architecten, de Alliantie

De Finish is het laatste woningbouwproject van de Sportheldenbuurt op Zeeburgereiland waarmee de buurt, op de transformatie van de silo’s na, voltooid is. Het project van woningcorporatie De Alliantie telt 56 luxe sociale huurwoningen, ontworpen door WE architecten. Het merendeel van de woningen in het complex zijn gerealiseerd voor reguliere woningenzoekenden in de sociale sector. Daarnaast is een aantal woningen gereserveerd voor gezinnen uit de noodopvang en voor jongeren met een licht verstandelijke beperking

De Voortuinen
Elephant, Pinnacle

Het voormalige kantoor van de Rijkspostspaarbank aan het Westerpark is omgetoverd tot nieuwe woontoren. Architectenbureau Elephant heeft dit voormalige kantoor getransformeerd tot woontoren in opdracht van Pinnacle. De focus van De Voortuinen ligt op gezonde, duurzame en aanpasbare hoogbouw.

Het gebouw bestaat uit 94 koopwoningen met ieder hun eigen groene terras, ook wel hun voortuin. In de ‘voortuinen’ van de appartementen staan ongeveer 120 bomen geplant naar ontwerp van landschapsontwerper MOSS (Makers of Sustainable Spaces). De bomen zijn geplant in speciale boombakken, die zijn uitgerust met een centraal irrigatiesysteem.

Stories
Olaf Gipser Architects, SMARTLAND landscape architects, Bouwgroep BSH20A, Heutink Groep

Het door Olaf Gipser Architects ontworpen houten woongebouw Stories op de Johan van Hasseltkade is een van de zelfbouwprojecten die uit de tender van de gemeente Amsterdam is ontstaan. Het project is een uitgesproken ontwerp met een zogenaamd Cross Laminated Timber-houtconstructie (CLT) als ruggengraat. Het gebouw bestaat uit 26 appartementen, variërend tussen de 43 en 185 m2, een gemeenschappelijke ruimte met keuken, gym, sauna, een collectief terras en een parkeergarage. Stories is ontwikkeld via het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Alle partijen en toekomstige bewoners waren continue bij het proces betrokken, zodat alle wensen maximaal verwezenlijkt konden worden.

De Amsterdamse Architectuurprijs 2022 wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Aberson, QbiQ Wall Systems en Tarkett

Website by HOAX Amsterdam