Barcam Architectencafé #1

01.06—
02.06.23

20:00—01:00
Arcam

Goed nieuws voor de Amsterdamse bouwwereld. Arcam start met een maandelijks Architectencafé! Want waar anders spreek je informeel collega’s? Waar hoor je de laatste nieuwtjes? Waar leg je nieuwe contacten? Waar doe je nieuwe inzichten op?

Elke eerste donderdag van de maand per 1 juni 2023. En zet ze vast in je agenda: donderdag 6 juli 2023, donderdag 7 september 2023 en 5 oktober 2023.

 

Programma en thema
Donderdag 1 juni 2023

Voor de eerste editie maken we het thema eenmalig bekend. Daarna houden we het thema geheim tot de avond zelf!

Op 1 juni toveren we Arcam om tot bruine kroeg. Het bruine café in Amsterdam staat onder druk. De bruine kroeg als ziel van de stad. Moeten we bruine kroegen beschermen door ze een monumentale status toe te kennen? Kan je de kwaliteit van de stad afmeten aan de bruine kroeg? Een bruine kroeg valt niet na te maken, dan word het de Efteling. Dus als de oude eigenaren ermee ophouden en niemand wil het overnemen, kun je niet anders dan een nieuwe, eigentijdse draai eraan geven…..

Programma

  • 20.00 – Barcam deuren open
  • 21.00 tot 21.30 uur – kort plenair programma met oud-kroegeigenaar Bas Lubberhuizen (Café Welling) en nieuwe kroegeigenaar Jasper Gottlieb (De Druif). Geen powerpoints, geen portfolio’s, geen folderpraat.
  • 01.00 uur – Einde

Toegang is gratis en de drankjes hebben schappelijke prijzen.

 

Panelleden Barcam #1

Jasper Gottlieb is een van de vier nieuwe eigenaren van de Druif en ons eerste panellid van de avond.

Het pand waar café de Druif aan het Rapenburgerplein in is gevestigd dateert uit 1566 en kan de eerste bruine kroeg genoemd worden. De Druif was een aanmonstercafé, dat wil zeggen dat zeelui zich hier kwamen inschrijven om met een van de schepen van de VOC uit te mogen varen. Aan de druiven die aan de gevel hingen wisten ook zeelui van buiten dat je in dit café kan aanmonster, vandaar dus ook de naam.

Voor de overname kwamen de vier nieuwe eigenaren al jaren bij de Druif, vertellen ze in een interview met de Buik. ‘Een goed glas wijn behoort nu ook tot de mogelijkheden, maar dan wel in een kroeg ‘wijn’ glas. De Druif blijft de Druif.’

Ook oud-kroegeigenaar van Café Welling, Bas Lubberhuizen, haakt aan om te bomen over het bruine café.

Barcam drankje
Echappees Belles door Studio Valkenier

Het gesponsorde drankje van de avond sluit perfect aan bij de eerste editie van Barcam! Studio Valkenier heeft namelijk net een kruidenbitter laten maken van eigen kruiden met plattegronden van passieprojecten zoals De Ceuvel, Hanneke’s Boom, Landgoed Rorik en het Baggerbeest van Amsterdam erop, gebotteld in een echte bruine kroegkruik.

Studio Valkenier heeft Échappées Belles ontwikkeld als geschenk voor hun samenwerkingspartners en is niet te koop. Het kruidenbitter is wel verkrijgbaar bij Café Blokker in Amsterdam Noord, volgens Wouter Valkenier de enige echte bruine kroeg / koffiehuis van Amsterdam.

 

Namens de Barcammissie:

Katja de Winter (Ponec De Winter), Surya Steijlen (LEVS architecten), Sanne Oehlers (Mecanoo), Wilco van Oosten en Robin Beers (INBO), Valentijn Kaal (AM), Judith Tillie (Woonzorg Nederland), Sjaan van der Tol (Arcam)

Meld je aan

Vind jij een architectencafé ook belangrijk? Maak dan een succes van Barcam en zorg dat je er bij bent tijdens de eerste editie! Meld je aan via het online formulier!

De Barcam zelf is op zoek naar een architectuurkomiek. Wie durft? Meld je dan aan bij Sjaan, ook voor programma-ideeën: sjaan@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam