BiodiverCITY Rondetafelgesprek + Rondleiding Sub terra

Ontdek de wondere wereld van het verborgen bodemleven en biodiversiteit in de stad

19.10.21

19:30
Arcam

In het kader van de tentoonstelling Sub terra organiseert Arcam in samenwerking met haar tentoonstellingspartners een uitgebreid randprogramma.

Op dinsdagavond 19 oktober 2021 gaan we bij Arcam in gesprek over de recente publicatie ‘BiodiverCITY. A Matter of Vital Soil!’. Voor aanvang van het rondetafelgesprek leidt de curator van Sub terra je rond door de tentoonstelling.

Programma en Sprekers

BiodiverCITY bespreekt waarom bodembiodiversiteit een cruciaal onderdeel is van de ontwerpopgave van de openbare ruimte in de stad. Voor deze publicatie werkte de gemeente Amsterdam nauw samen met onderzoekers en medewerkers van Naturalis, NIOO-KNAW en ARTIS.

Tijdens deze avond gaan Marco Roos (Researcher Stedelijke Biodiversiteit Naturalis en co-auteur BiodiverCITY),  Thijs de Zeeuw (landschapsarchitect – van oa een aantal dierenverblijven in ARTIS – en Architect in Residence bij Arcam), en Charlotte van der Woude (landschapsarchitect en winnaar Archiprix NL 2020), met elkaar in gesprek .

Hoe helpt meer kennis van de ecologie en geologie ontwerpers bij het ontwerpen aan bovengrondse landschappen? Integraal ontwerpen komt de efficiëntie ten goede (integraal onderhoudsplan voor kabels en leidingen bijvoorbeeld), maar welke kansen biedt dat voor nieuwe vormen van recreatie, educatie en natuurontwikkeling? Ontwerpen met en voor niet-mensen vraagt om meer ruimte voor organische en onvoorspelbare processen. Hoe ziet dat eruit? En wat betekent dat voor de menselijke behoefte aan vaste eindbeelden en controle op bouwproces en esthetisch eindresultaat? Ondergronds zijn gevels en plinten niet belangrijk. Interieurbeleving, daglichttoetreding en subterraan groen des te meer. (Hoe) zal een grotere aandacht voor ondergronds bouwen de rol van architecten veranderen?

Marco Roos plaatst met de publicatie de mens als onderdeel van de natuur en probeert op die manier kanttekeningen te plaatsen bij gewenste natuur.  Thijs de Zeeuw, zelfverklaard NatuurOptimist, belicht de stad en de bodem (waaronder water) vanuit het perspectief van het niet-menselijke en geeft het dier een stem. Charlotte van der Woude heeft zich verdiept in ondergrondse landschappen die kansen bieden voor onbekende en kwetsbare biotopen.

 

Rondleiding voor aanvang

Kom om 19.30 uur naar Arcam en krijg eerst een rondleiding van Thijs van Roon, programmamaker bij Arcam en curator van de tentoonstelling Sub terra. Hij vertelt je de bijzondere verhalen van alle objecten, foto’s en ontwerpstudies die de tentoonstelling rijk is.

Reservering en Coronatoegangspas

Wil je bij de rondleiding en het rondetafelgesprek aanwezig zijn? Geef je dan op via de RSVP button!

Alle bezoekers worden gescand bij entree op het bezit van een geldige QR-code van het coronatoegangsbewijs dat kan worden verkregen door een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs, of een bewijs van herstel van corona. Download thuis alvast de CoronaCheck-app op je telefoon, upload thuis ook je QR-code op je telefoon of print je QR-code op papier. Vergeet je identificatiebewijs niet!

 

Boeklancering BiodiverCITY
Pakhuis de Zwijger

De boeklancering van BiodiverCITY vond plaats op 28 september in Pakhuis de Zwijger en is onderdeel van de Biënnale van Venetië en de Biënnale van Seoul 2021.

Met Joyce van den Berg van de Gemeente Amsterdam, Vincent Merx van Naturalis, Nadina Galle van Internet of Nature en Indira van ’t Klooster  van Arcam.

 

 

 

Bestel BiodiverCITY

Bestel de publicatie BiodiverCITY nu voor € 24,95 via de website van Nai010.

Website by HOAX Amsterdam