Onze stedelijke omgeving wordt steeds meer ingenomen door bewakingssystemen in verschillende vormen en gedaanten (camera’s, verkeersregelsensoren, wifi-sniffing, … ) en beheerd door zowel private als publieke partijen. Als burgers moeten we ons bewust worden van onze rechten en risico’s. Als ontwerpers en architecten moeten we onze ontwerppraktijk binnen deze technologische toekomsten positioneren.
Tijdens deze middag bespreken we de toekomst van de surveillancestad door zowel de risico’s als de voordelen van surveillance en slimme sensornetwerken in de stedelijke omgeving te belichten.
We beginnen de middag met de lancering van de Camera pocket guide getiteld ‘ON Camera! Pocket guide to surveillance in the urban habitat’. Na de lancering nodigen we je uit voor een rondleiding door de Arcam tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy, of je kan mee met de Urban Camera Spotting Tour over Het Marineterrein.
Dit programma vindt plaats in het Engels.
Programma en sprekers
Arcam is vanaf 13.00 uur open voor bezoekers
15.30 Inloop
16.00 Welkom door Indira van ’t Klooster, Arcam directeur
16.05 Lancering ON Camera! Pocket guide to surveillance in the urban habitat’ met Q&A’s met de co-auteurs van de gids
17.00 Rondleidingen
Optie 1: Rondleiding door de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy door Anne Vera Veen, Programmamaker Arcam (max 20 mensen)
Optie 2: Urban Camera Spotting Tour door Tom van Arman, Architect in Residence Arcam en Future City Maker (max 20 mensen)
18.00 Borrel op het Marineterrein bij Pension Homeland
19.00 Einde
ON Camera! Pocket guide to surveillance in the urban habitat
In de stedelijke omgeving kan een nieuwe soort worden waargenomen: bewakingscamera’s. Deze zakgids classificeert en geeft achtergrondinformatie over de soorten camera’s in de openbare ruimte. Het stelt gebruikers in staat snel op te zoeken met welke camera ze te maken hebben. Vergelijkbaar met een vogelgids geeft deze gids aan de hand van pictogrammen informatie over het gedrag van camera’s (zoals welk soort gegevens wordt verzameld, of de camera kan bewegen) en de habitats van de verschillende soorten (waar ze het vaakst voorkomen).
Rondleiding tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy
De tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy verkent de impact van technologische uitvindingen op onze gebouwde omgeving. Tijdens deze rondleiding kijken we specifiek naar de bewakingsnetwerken die in Amsterdam aanwezig zijn. Wat voor soort detectiemethoden worden gebruikt en welk beleid reguleert dat? Kunnen we manieren bedenken om op een verantwoorde manier de stad te ‘senseen’? We zullen onder andere kijken naar case studies van het Responsible Sensing Lab, MX3D en UNSense.
Urban Camera Spotting Tour
In Amsterdam zijn er gemiddeld 99 camera’s per vierkante kilometer die onze straten, trottoirs en gemeenschappelijke ruimtes in de gaten houden. Hoe voorkomen we een ‘Big Brother-achtig scenario’ in de toekomst?
Om de lancering van de camera pocket guide te vieren, neemt Arcam’s Architect in Residence & Future City maker Tom van Arman je mee op een slimme cameratour om veel van deze sensoren in hun natuurlijke habitat te ontdekken. Hij legt uit wat voor data deze camera’s verzamelen en laat zien hoe de inzichten de stad veiliger, inclusiever en leefbaarder maken.
Tijdens de 1 uur durende tour wordt onderzocht hoe zogenaamde ‘slimme technologie’ in de stad op een verantwoorde manier kan worden ontworpen, rekening houdend met maatschappelijke waarden als autonomie, privacy, transparantie en inclusie. De tour begint bij Arcam en eindigt bij het binnenstedelijk leeflaboratorium van Amsterdam: het Marineterrein.
Je telefoon moet goed opgeladen zijn!