Dag van de Architectuur Amsterdam 2021

Architectuur/Klimaat

Dag van de Jonge Ontwerper

18.06.21

In 2021 is het thema van de Dag van de Architectuur “Architectuur/Klimaat”. Deze landelijke manifestatie vindt plaats op 18, 19 en 20 juni 2021. “Architectuur/Klimaat” gaat over de dubbele lading van klimaatverandering en architectuurklimaat – over het fysieke klimaat als ontwerpopgave en over de vraag of/hoe ontwerpers een rol spelen in ruimtelijk-maatschappelijke opgaven.

Arcam en het Professional Experience Program (PEP) organiseren op vrijdag 18 juni een landelijke ontwerpmanifestatie in nauwe samenwerking met het College van Rijksadviseurs en De Architect. In het weekend staat ons programma in het teken van Een Andere Atlas van Amsterdam.

Dag van de Jonge Ontwerper
vrijdag 18 juni

Op vrijdag 18 juni wordt het landelijke thema geïntroduceerd door Floris Alkemade (Rijksbouwmeester en ambassadeur van de stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven*). Na zijn lezing en een plenair panelgesprek met Wouter Veldhuis (CRA/Must), Merel Pit (De Architect) en Bas van der Pol (AiR) onder leiding van Indira van ’t Klooster (Arcam) buigen tientallen jonge ontwerpers verspreid over architectuurcentra in het hele land zich over concrete casussen aangedragen door woningcorporaties en ontwikkelaars.

Dag van de Jonge Ontwerper 2019
Een Andere Atlas voor Amsterdam
zaterdag 19 en zondag 20 juni

Op zaterdag 19 en zondag 20 juni richt Arcam zich op Een Andere Atlas van Amsterdam. Met dit project (een serie bijeenkomsten, een Atlas en een Architectuurgids) willen we de beoordeling van kwaliteit in architectuur uit het exclusieve domein van professionals halen.

Door persoonlijke verhalen te verzamelen waarin gebouwen het decor vormen breiden we de bestaande beoordelingscriteria uit met andere waarden. Daarvoor werken we samen met lokale organisaties die bijdragen aan de diversiteit van ervaringen, perspectieven, achtergronden en belevingen van de stad.

* De stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA) is opgericht door Indira van ’t Klooster (Arcam), Gabriël Verheggen (ABC Haarlem) en Bas van der Pol (AiR). Doel is om het lokale netwerk van architectuurinitiatieven te versterken en beter zichtbaar te maken. Architectuurcentra zijn immers niet alleen belangrijk als lokale partner voor ontwerpers, bestuurders, opdrachtgevers, bewoners en bedrijven, maar ook onderdeel van een landelijk netwerk dat meedenkt over architectuurbeleid. De Dag van de Architectuur is een belangrijk middel daartoe. Het Instituut Rijksbouwmeester is ambassadeur van deze stichting. De stichting vergadert regelmatig, liefst in aanwezigheid van zoveel mogelijk architectuurinitiatieven. Aanmelden kan via tom.prins@arch-lokaal.nl, u ontvangt dan tzt een uitnodiging voor de eerstvolgende vergadering (datum nog niet vastgesteld).

Agenda

Dag van de Jonge Ontwerper

18.06.21

Een Andere Atlas van Amsterdam

19.06—
20.06.21

Partners Dag van de Architectuur Amsterdam 2021