Dag van de Architectuur Amsterdam 2022 – Zaterdag

Het programma van zaterdag 18 juni

18.06.22

Amsterdam

In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur “T-Huis”. De landelijke viering van de architectuur vindt plaats op 16, 17, 18 en 19 juni 2022. Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

Programma Dag van de Architectuur Amsterdam

In Amsterdam kan je in het weekend van 18 en 19 juni kriskras door Amsterdam de nieuwste gebouwen bezoeken, lezingen en artist talks bijwonen en bus-, fiets- en wandeltours volgen!
Reserveren is verplicht en er zijn enkele betaalde activiteiten.

Koop of reserveer tickets voor zaterdag 18 juni via de ticketlink op deze pagina.

Lezingensessie De Bruggenbouwers
Randprogramma Sprong over het IJ

In twee sessies bespreken we met planologen, architecten, stedenbouwkundigen, historici, beleidsmakers en andere experts actuele bruggenthema’s en lessen uit het verleden.

In de eerste sessie gaan we in gesprek met onder andere stedenbouwkundige Riek Bakker (het ‘brein’ achter de Erasmusbrug) over de impact van een brug op stad en sociale context. Tijdens de tweede sessie vertelt onder meer Michel Schreinemachers (oprichter / architect NEXT Architects) over onder andere de – veel ingestuurde – Zaligebrug Nijmegen.

Stel je ideale zaterdag samen met het bijwonen van een of twee de sessies, pak een lunch tussendoor op het NDSM-terrein, bezoek de tentoonstelling Sprong over het IJ en volg één van de rondleidingen door Kindercampus Mokum of Stories in Noord (zie programma Open Gebouwen).

Locatie: Pllek
Adres:
T.T. Neveritaweg 59, 1033 WB Amsterdam
Tijd Sessie 1:
10.30 – 11.45 uur
Tijd Sessie 2:
12.30 – 13.45 uur
Combi-ticket sessie 1 & 2: € 10,- inclusief 1 consumptie
Ticket per losse sessie: € 7,50 inclusief 1 consumptie bij Pllek

Tickets verkrijgbaar via de ticketlink bovenaan de pagina

Foto-expositie Sprong over het IJ

Amsterdam krijgt er twee bruggen bij! Om het voorkeursbesluit te markeren, organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met Arcam een openlucht foto-expositie op de NDSM-werf.

De expositie Sprong over het IJ – mét audioverhalen – is te zien van 26 mei t/m 17 juli 2022.

Locatie: NDSM-West
Adres: Tussen de NDSM-straat en de ms. Oslofjordweg.
Tijd: 24/7 (niet te bezoeken in het donker)
Reserveren: Vrij te bezoeken!

Open Gebouwen
Rondleidingen

Dit jaar staan de architecten weer voor je klaar om je rond te leiden door de nieuwste gebouwen van Amsterdam, sommige projecten zijn zelfs nog niet af!

Krijg uit eerste hand de verhalen achter de façade, op de bouwplaats en ‘onder de motorkap’. Op deze zaterdag openen AMST van VenhoevenCS in het Amstelkwartier; Stories van Olaf Gipser Architects en SMARTLAND landscape architects in Buiksloterham; Kindercampus Mokum van Berger Barnett Architecten in het nieuwe Elzenhagen- Zuid, New West, ook van Olaf Gipser Architects, VURB Architects en SMARTLAND landscape architects aan de Postjesweg in West, De Bocht van LEVS architecten op Cruquiuseiland en Jonas op IJburg van Orange Architects en Felixx Landscape Architects.

Klik op de button hieronder voor exacte starttijden, verzamellocaties en tijdsduur.

ALLE RONDLEIDINGEN ZIJN VOLGEBOEKT!

Urban Camera Spotting Tour
Over het Marineterrein

In Amsterdam zijn er gemiddeld 99 camera’s per vierkante kilometer die onze straten, trottoirs en gemeenschappelijke ruimtes in de gaten houden. Hoe voorkomen we een ‘Big Brother-achtig scenario’ in de toekomst?

Arcam’s Architect in Residence & Future City Maker Tom van Arman neemt je mee op een slimme cameratour om veel van deze sensoren in hun natuurlijke habitat te ontdekken. Hij legt uit wat voor data deze camera’s verzamelen en laat zien hoe de inzichten de stad veiliger, inclusiever en leefbaarder maken.

Je telefoon moet goed opgeladen zijn!

Locatie: Start: Arcam – Einde: Marineterrein
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: Van 14-15.00 uur
Taal: Engels
Gratis reserveren:
via de ticketlink bovenaan de pagina

 

Tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy

In het weekend van de Dag van de Architectuur is de tentoonstelling in Arcam gratis te bezoeken! Private_Eye_Butler_Spy onderzoekt de impact van het toenemende gebruik van technologie in en om het huis. De tentoonstelling loopt t/m 26 juni, dus grijp deze kans in de laatste week dat het nog te bezoeken is.

Ervaar ook de unieke installatie Pee Privacy van Woven Studio in het toilet van Arcam!

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Artist Talk bij tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy

Voor de tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy nodigden we architecten en ruimtelijk denkers via een Open Call uit om een speculatief ontwerp in te zenden voor het huis van de getechnologiseerde en gedigitaliseerde toekomst.

De deelnemers kregen de vrijheid om een realistisch dan wel speculatief, utopisch of dystopisch ontwerp te maken. Met een focus op het ruimtelijke ontwerp van het huis en/of directe omgeving, waar complexe sociale, economische, ecologische, post-anthropocene of buitenaardse toekomstscenario’s tot uiting in kunnen komen.

Tijdens de Dag van de Architectuur nemen de zes geselecteerde makers je mee in een rondleiding langs hun werk in de tentoonstelling. Na afloop is er een borrel – bij mooi weer op de kade – waarbij we verder kunnen praten over de getechnologiseerde en gedigitaliseerde toekomst.

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: Start Artist Talk: 15.00 uur  –  Start borrel: 16.30 uur
Taal: Engels
Gratis reserveren: via de ticketlink bovenaan de pagina

15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs!
Stem op je favoriet!

In het voorjaar van 2022 heeft Arcam alle 21 gebouwen bezocht die sinds 2008 de vak- en of publieksprijs hebben gewonnen van de Amsterdamse Architectuurprijs. Centraal in ons bezoek aan deze projecten dit voorjaar stonden de gebruikers: de zwemmer, de scholier, de conciërge, de hotelmedewerker… Het resultaat is een prachtige fotoserie, én een publicatie over 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs.

En nu horen we graag van alle gebruikers van Amsterdam, woonachtig of werkend in onze hoofdstad, wat hun favoriet is!

Stemmen kan vanaf 1 juni. Op zondag 19 juni maken we bij Arcam, onder het genot van een feestelijke borrel, de winnaar bekend.

Teken Atelier: Wat is jouw (T)huis?

In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur “T-Huis”. De betekenis van de vertrouwde begrippen Huis en Thuis zijn sinds de pandemie en de toenemende schaarste in huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent T-Huis voor jou? En hoe zien gemarginaliseerde groepen in Amsterdam, zoals statushouders of krakers, hun thuisstad Amsterdam?

Kom naar het Open Atelier in Arcam en breng je eigen perspectief op het begrip T-Huis of Amsterdam in kaart met potlood en papier. Het Open Atelier is onderdeel van de Subjectieve Atlas van Amsterdam. Dit langlopende onderzoek brengt een verzameling plaatsgebonden perspectieven van verschillende Amsterdammers in kaart, met speciale aandacht voor ondervertegenwoordigde stemmen in de steeds diverser wordende stad.

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Tijdlijn Amsterdam 2000-2030

Bezoek ook de Tijdlijn Amsterdam 2000-2030. De periode 2000 – 2020 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad weer aan het opkrabbelen is. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd. Die veranderingen brengen we in kaart met onze nieuwe tijdlijn: Amsterdam 2000 – 2030. Tot 2030? Ja, want we kijken ook vooruit!

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Website by HOAX Amsterdam