Dag van de Architectuur Amsterdam 2022 – Zondag

Het programma van zondag 19 juni

19.06.22

Amsterdam

In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur “T-Huis”. De landelijke viering van de architectuur vindt plaats op 16, 17, 18 en 19 juni 2022. Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

In Amsterdam kan je in het weekend van 18 en 19 juni kriskras door Amsterdam de nieuwste gebouwen bezoeken, lezingen en artist talks bijwonen en bus-, fiets- en wandeltours volgen!
Reserveren is verplicht en er zijn enkele betaalde activiteiten.

Koop of reserveer tickets voor zondag 19 juni via de ticketlink op deze pagina.

Bustours 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs

In 2008 riep Arcam de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) in het leven. De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met deze prijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Samen met jou vieren we tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 19 juni vijftien jaar AAP.

Met diverse bustours langs verschillende stadsdelen nemen we je mee langs de beste gebouwen en gebiedsontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar in Amsterdam! In de bus hoor je de verhalen uit de eerste hand van de toparchitecten en -stedenbouwkundigen van de gemeente Amsterdam die zelf aan deze gebieden of gebouwen getekend en gewerkt hebben.

Verzamellocatie: Arcam
Adres:
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Tijd Bustour 1:
10.00 – 11.45 uur – IJburg en Zuidas met stedenbouwkundige Ton Schaap, voormalig gemeente Amsterdam.
Tijd Bustour 2 : 12.30 – 14.45 uur – Nieuw West en West met stedenbouwkundige Maurits de Hoog, gemeente Amsterdam
Tijd Bustour 3: 15.00 – 16.45 uur – Noord, met stedenbouwkundige Ron van Heusden, gemeente Amsterdam. (sluit na de tour aan voor de uitreiking + borrel van 15 jaar AAP na aankomst!)
Eindlocatie: Arcam

Tickets: € 17,50

Tickets verkrijgbaar via de ticketlink op deze pagina

 

Fietstours 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs
Extra fietstour toegevoegd!

In 2008 riep Arcam de Amsterdamse Architectuurprijs in het leven. De prijs vestigt ieder jaar opnieuw de aandacht op het beste deel van de bouwproductie binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen. Met deze prijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Samen met jou vieren we tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 19 juni vijftien jaar AAP.

Met twee fietstours door het centrum van Amsterdam neemt Wendeline Dijkman van De Gebouwengids je mee langs de beste gebouwen en gebiedsontwikkelingen van de afgelopen 15 jaar in Amsterdam!

Verzamellocatie: Arcam
Adres:
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Tijd:
10-11.45 uur en 15.00 – 16.45 uur
Eindlocatie: Arcam
Borrel: sluit aan voor de uitreiking + borrel van 15 jaar AAP na aankomst!
Vervoer: neem je eigen fiets mee of kom met een OV-fiets via Amsterdam Centraal (10 minuten fietsen naar Arcam)

Tickets: € 12,50

Tickets verkrijgbaar via de ticketlink op deze pagina

Lezing Bijlmer Bajes + filmvertoning Re-use
Over de sloop van de Bijlmerbajes en het nieuwe Bajeskwartier

Elke keer als fotograaf Robbert-Jan de Witte langs de Bijlmerbajes kwam werd zijn nieuwsgierigheid gewekt. Er zat een gekke contradictie in het iconisch pand – open en bloot aan het treinspoor richting Amsterdam Centraal en tegelijkertijd mysterieus gesloten. Twee jaar geleden werd hem in de aanloop van de sloop van de Bijlmerbajes gevraagd een fotoserie te maken.

Fotograaf Robbert-Jan de Witte én oud-cipier Dick van Teunenbroek vertellen over de totstandkoming van de fotoserie. Robbert-Jan neemt je mee op zijn creatieve reis door het leegstaande pand, en Dick vertelt je aan de hand van tot de verbeelding sprekende anekdotes over hoe het daadwerkelijk was op de plekken die Robbert-Jan gefotografeerd heeft.

Inmiddels is de Bijmerbajes gesloopt – op één toren na – en transformeert het van gevangenisterrein naar levendige groene stadswijk. Mariano Sagasta, architect bij OMA, vertelt in een over het ontwerp van de nieuwe stadswijk. Dit gedeelte vindt plaats in het Engels.

Ook vertonen we de korte documentaire ‘98% Re-Use – Bajeskwartier Amsterdam‘. In Bajeskwartier wordt maar liefst 98% van het materiaal van de voormalige gevangenis hergebruikt. Deze korte documentaire gaat in op de lessons learned van deze ambitieuze aanpak van hergebruik.

Locatie: Arcam
Adres:
Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Tijd:
12.15 – 13.30 uur
Reserveren: via de ticketlink bovenaan de pagina

Workshop Designing in Virtual Reality
Door Kuba Jekiel

Kom op zondagmiddag naar Arcam voor een VR (Virtual Reality) Workshop door architect Kuba Jekiel.

In deze workshop voor architecten en ontwerpers geeft Kuba inzicht in het gebruik van VR als tool voor de architectuur- en designwereld. Na afloop weet je meer over het gebruik van VR in de ontwerpwereld, en heb je op een interactieve manier samen met Kuba en de andere deelnemers meer geleerd over VR technologie. Deze workshop duurt twee uur.

Locatie: Arcam, Architectuurcentrum Amsterdam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: van 14.30 tot 16.30 uur
Na afloop is er een borrel met mocktails en bites
Taal: Engels
Tickets: €7,50 (regulier) €5,- (op vertoon van je studentenpas)

Tickets verkrijgbaar via de ticketlink bovenaan deze pagina

15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs! Stem op je favoriet!

In het voorjaar van 2022 heeft Arcam alle 21 gebouwen bezocht die sinds 2008 de vak- en of publieksprijs hebben gewonnen van de Amsterdamse Architectuurprijs. Centraal in ons bezoek aan deze projecten dit voorjaar stonden de gebruikers: de zwemmer, de scholier, de conciërge, de hotelmedewerker… Het resultaat is een prachtige fotoserie, én een publicatie over 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs.

En nu horen we graag van alle gebruikers van Amsterdam, woonachtig of werkend in onze hoofdstad, wat hun favoriet is!

Stemmen kan vanaf 1 juni. Op zondag 19 juni maken we bij Arcam, onder het genot van een feestelijke borrel, de winnaar bekend.

Uitreiking + borrel 15 jaar Amsterdamse Architectuurprijs

Wat is de publiekslieveling van alle 22 winnende projecten en gebouwen van de afgelopen 15 jaar? Aan het eind van de dag tellen we alle online stemmen bij elkaar op. Iedere stem van deelnemers aan de bus- of fietstours tellen dubbel! De winnaar maken we bekend onder het genot van een feestelijke borrel bij Arcam, bij mooi weer op de kade aan het Oosterdok.

Voor deze speciale gelegenheid hebben we de foodtruck Morjoy gevraagd om de beste mocktails en (vegan/vegetarische) hapjes van de stad te serveren!

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 16.30 – 18.30 uur
Gratis drankjes en hapjes!
Reserveren: Vrije inloop, reserveren niet nodig!

Tentoonstelling Sprong over het IJ

Amsterdam krijgt er twee bruggen bij! Om het voorkeursbesluit te markeren, organiseert de gemeente Amsterdam in samenwerking met Arcam een openlucht foto-expositie op de NDSM-werf.

De expositie Sprong over het IJ – mét audioverhalen – is te zien van 26 mei t/m 17 juli 2022.

Locatie: NDSM-West
Adres: Tussen de NDSM-straat en de ms. Oslofjordweg.
Tijd: 24/7 (niet te bezoeken in het donker)
Reserveren: Vrij te bezoeken!

Tentoonstelling Private_Eye_Butler_Spy

In het weekend van de Dag van de Architectuur is de tentoonstelling in Arcam gratis te bezoeken! Private_Eye_Butler_Spy onderzoekt de impact van het toenemende gebruik van technologie in en om het huis. De tentoonstelling loopt t/m 26 juni, dus grijp deze kans in de laatste week dat het nog te bezoeken is.

Ervaar ook de unieke installatie Pee Privacy van Woven Studio in het toilet van Arcam!

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Teken Atelier: Wat is jouw (T)huis?

In 2022 is het thema van de Dag van de Architectuur “T-Huis”. De betekenis van de vertrouwde begrippen Huis en Thuis zijn sinds de pandemie en de toenemende schaarste in huisvestingsmogelijkheden aan een grondige update toe. Wat betekent T-Huis voor jou? En hoe zien gemarginaliseerde groepen in Amsterdam, zoals statushouders of krakers, hun thuisstad Amsterdam?

Kom naar het Open Atelier in Arcam en breng je eigen perspectief op het begrip T-Huis of Amsterdam in kaart met potlood en papier. Het Open Atelier is onderdeel van de Subjectieve Atlas van Amsterdam. Dit langlopende onderzoek brengt een verzameling plaatsgebonden perspectieven van verschillende Amsterdammers in kaart, met speciale aandacht voor ondervertegenwoordigde stemmen in de steeds diverser wordende stad.

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Tijdlijn Amsterdam 2000-2030

Bezoek ook de Tijdlijn Amsterdam 2000-2030. De periode 2000 – 2020 is een fascinerend tijdperk, waarin we van hausse naar crisis gingen, en van waaruit de stad weer aan het opkrabbelen is. In de afgelopen decennia is de context rondom woningbouw, opdrachtgeverschap, ruimtelijke ambities en grootstedelijke projecten meermaals radicaal veranderd. Die veranderingen brengen we in kaart met onze nieuwe tijdlijn: Amsterdam 2000 – 2030. Tot 2030? Ja, want we kijken ook vooruit!

Locatie: Arcam
Adres: Prins Hendrikkade 600
Tijd: 13.00-17.00 uur
Taal: Nederland en Engels
Reserveren: Vrije inloop tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur!

Website by HOAX Amsterdam