Dag van de Architectuur Amsterdam 2024 zaterdag 15 juni

Open Gebouwen

15.06.24

We updaten regelmatig deze pagina met reserveringsinfo per rondleiding, aangezien de ticketpagina de aantallen niet toont. 

Vanwege de enorme populariteit spannen we ons in om meer rondleidingen per gebouw in te plannen! 

In 2024 is het thema van de Dag van de Architectuur “Ruimte Maken”. De landelijke manifestatie vindt plaats op 13, 14, 15 en 16 juni 2024. Op en rondom deze dagen organiseren diverse architectuurinitiatieven wandelingen, rondleidingen, fietstochten en andere activiteiten.

In Amsterdam kan je op vrijdagavond 14 juni deelnemen aan de eerste Amsterdamse Architectuurnacht. Op zaterdag 15 juni ontdek je de nieuwste projecten die speciaal voor de Dag van de Architectuur hun deuren openen en op zondag 16 juni organiseren we een fietstocht en een lezing rondom het werk van de befaamde architect Herman Hertzberger.

Open Gebouwen

Zaterdag 15 juni
Alliander Westpoort - winnaar AAP 2024!
Amsterdam Westpoort

Architect: De Zwarte Hond i.s.m. De Urbanisten
Opdrachtgever: Alliander
Jaartal van oplevering: 2023
Typologie: Kantoor en educatie

Bezoek tijdens de Dag van de Architectuur de winnaar van de Amsterdamse Architectuurprijs 2024! Midden in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is het nieuwe regiokantoor Alliander Westpoort van Alliander gerealiseerd. Dit complex langs de A5 is ontworpen door De Zwarte Hond. Door de verhuizing van Alliander naar deze nieuwe locatie kan de stad Amsterdam de oude locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel herontwikkelen tot een woongebied.

Starttijd rondleiding: 11.00 uur | 12.00 uur | 13.00 uur (13.00 uur is VOL!)
Tijdsduur rondleiding: 45 minuten
Onder leiding van: Erik Roerdink (De Zwarte Hond), Ernst-Willem van Drumpt (Alliander)
Verzamellocatie: volgt
Toegankelijkheid: De locatie is niet volledig toegankelijk
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Zandkasteel
Amsterdam Zuidoost

Architect: Alberts & Van Huut i.sm. a/d Amstel architecten 2023
Opdrachtgever: Wonam, Zadelhoff
Jaartal van oplevering transformatie: 2023
Typologie: Horeca, Kantoren, Kunst & Cultuur, Woningbouw

Zandkasteel, het voormalige hoofdkantoor van ING aan het Bijlmerplein, werd in 1987 ontworpen door architectenbureau Alberts & van Huut. Ruim 30 jaar later transformeert Max van Huut, in samenwerking met a/d Amstel architecten, het kantoorgebouw tot een plek om te wonen, te werken, te vergaderen en te ontmoeten.

Starttijd rondleiding: 10.00 uur | 11.30 uur (10 uur is VOL!)
Tijdsduur rondleiding: 60 minuten
Onder leiding van: Max van Huut (architect), Robert Kohsiek (Wonam)
Verzamellocatie: Hoofdentree, Bijlmerplein 888, 1102 CP Amsterdam
Toegankelijkheid:
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Apollolaan 171
Amsterdam Zuid

Architect: OMA
Opdrachtgever: Kroonenberg Groep
Jaartal van oplevering: 2023
Typologie: Kantoor

De Apollolaan is een prominente groene laan in het zuidelijke district van Amsterdam, binnen een unieke buurt die wordt gekenmerkt door de architectuur van Berlage uit het begin van de twintigste eeuw, en het iconische Hilton Hotel van de Nederlandse modernist H.A. Maaskant. In de late jaren 1980 organiseerde de JP Morgan bank een ontwerpwedstrijd voor haar nieuwe kantoor op een hoekperceel aan de Apollolaan. Het monolithische ontwerp van Wim Quist met een grotendeels ondoorzichtige gevel – passend bij de beveiligingsbehoeften van de bank – werd verkozen boven andere inzendingen van de wedstrijd, waaronder die van OMA. Naarmate het gebouw veranderde van de ruimte voor een enkele financiële instelling in verhuurbare kantoren, voldeed het oorspronkelijke ontwerp niet langer aan de nieuwe functionele behoeften, of aan de verwachting van de huurders om te werken in een meer open werkomgeving die verbonden is met de buurt.

Het voornaamste doel was om de nieuwe architectuur te verbinden met de levendige buurt door middel van vorm en materiaalgebruik. In het ontwerp geven de in elkaar grijpende glazen volumes – gedimensioneerd om overeen te komen met de schaal van de nabijgelegen gebouwen – aan de zijde van de Apollolaan, het gebouw een uitnodigend karakter, terwijl de in elkaar verweven bakstenen gevel aan de residentiële Titiaanstraat de historische architectuur van Berlage oproept.

Starttijd rondleiding: 11.00 uur (VOL!)
Tijdsduur rondleiding: 60 minuten
Onder leiding van: Hoofdarchitect David Gianotten
Verzamellocatie: Apollolaan 171, 1077 AS, Amsterdam
Toegankelijkheid: Volledig rolstoeltoegankelijk en kindvriendelijk. Er zijn geen hulpmiddelen aanwezig voor deelnemers met visuele en/of gehoorbeperkingen.
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Lezing en rondleidingen door Studio Valkenier (De Ceuvel en Baggerbeest)
Sluisbuurt en Amsterdam Noord

“De Kracht van Broedplaatsen in Amsterdam: Kleine Projecten, Grote Impact”

Programma met lezing en rondleidingen door Wouter Valkenier bij Baggerbeest (Sluisbuurt) en De Ceuvel (Noord).

Wouter Valkenier (Studio Valkenier) laat zien hoe broedplaatsen een grote impact hebben op de sociale en ruimtelijke dynamiek van de stad. Hij zal specifieke voorbeelden uit Amsterdam bespreken en vertellen hoe deze creatieve hubs bijdragen aan het versterken van gemeenschappen, biodiversiteit en het stimuleren van lokale economieën.

Het eerste deel van het programma is een lezing en rondleiding bij Broedplaats Baggerbeest: dit is een nieuwe en opkomende broedplaats. Het is een dynamische plek waar nieuwe ideeën en projecten beginnen te bloeien. We verplaatsen ons gezamenlijk naar Broedplaats De Ceuvel voor het tweede deel van het programma.

De Ceuvel is een volgroeide broedplaats die bekend staat om de duurzame en innovatieve projecten. De Ceuvel dient als een inspiratiebron en voorbeeld van wat nieuwe broedplaatsen zoals Baggerbeest kunnen bereiken. De Ceuvel bestaat op deze bijzondere dag 10 jaar! Tijdens de rondleiding krijg je een exclusief kijkje achter de schermen van duurzame initiatieven en creatieve werkruimtes, en ontmoet je enkele van de ondernemers en artiesten die hier werken.

Grondlegger Wouter Valkenier van Studio Valkenier is betrokken bij mooie circulaire projecten met prachtige namen, zoals Hannekes BoomDe Ceuvel, de Tuin van BRET en Schoonschip. Het zijn projecten waarbij nieuwe vormen van eigenaarschap, hergebruik en biodiversiteit tot stand zijn gekomen, vaak op verweesde plekken.

Starttijd lezing en rondleiding Baggerbeest: 11.00 uur
Start rondleiding De Ceuvel: 12.30 uur

Onder leiding van: Wouter Valkenier
Toegankelijkheid: volgt
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina

NB: Programma-onderdelen zijn ook los te reserveren. (Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Republica
Buiksloterham, Amsterdam Noord

Architect: Marc Koehler Architects
Opdrachtgever: Banlieu, Vink Bouw
Jaartal van oplevering: 2023
Typologie: Mixed-use Commercieel, Horeca, winkels, woningbouw

Republica, ontworpen door Marc Koehler Architects, speelt een cruciale rol in de herontwikkeling van een voormalig industrieterrein in Noord, Buiksloterham. Dit duurzame woon-werkgebied bestaat uit zes gebouwen, waaronder een woongebouw, een Superlofts-toren, huurappartementen, hotel, café met kantoorruimte en bedrijfsruimte. Alle gebouwen delen een parkeerkelder en zijn verbonden door buitenpleinen. Republica wekt zelf energie op, gebruikt recyclebare materialen en bevordert biodiversiteit met groene daken en geveltuinen.

Starttijd rondleiding: 10.30 uur
Onder leiding van: Eric Thijssen (Marc Koehler Architects)
Tijdsduur rondleiding: 60 minuten
Verzamellocatie: Papaverhof 71, 1032 KJ Amsterdam
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

X Helling NDSM
Amsterdam Noord

De X helling stelt zich tijdens de Dag van de Architectuur opnieuw voor aan het publiek. Het 100 jaar oude Rijksmomunent is na een intensieve renovatie weer klaar voor de komende eeuw(en). De oorsprong van het gebouw is nog steeds goed afleesbaar als een ruw werkgebouw, ondersteunend aan het proces van scheepsbouw. Het is nog steeds een werkgebouw, maar nu voor ‘vuile handen’ van kunstenaars.

Sinds 1993, toen kunstenaars het bouwwerk spontaan bezetten, zijn – zonder subsidie – zeven fantastische werkplaatsen ontstaan, inmiddels uitgebreid naar zeventien. De X helling is nu een belangrijke vrijplaats in een dynamische nieuwe stadswijk. Bezoek de X Helling en ontdek zowel de rijke geschiedenis als de toekomstplannen van dit unieke gebouw.

Starttijd rondleiding: 11.00 uur | 14:00 uur
Tijdsduur rondleiding: volgt
Onder leiding van: Bart Stuart
Verzamellocatie: X Helling, Ndsmplein 76A
Aanmelden: Gratis via de RSVP-link bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

 

Praktische informatie en aanmelden

Het bezoeken van de open gebouwen op zaterdag 15 juni is gratis. Aanmelden is verplicht.

Let op de startlocatie per gebouw.

Vragen? Mail naar Sjaan van der Tol: sjaan@arcam.nl

Website by HOAX Amsterdam