Dag van de Architectuur Amsterdam zaterdag 17 juni 2023

Open Gebouwen en Rondleidingen

17.06.23

Amsterdam

In 2023 is het thema van de landelijke Dag van de Architectuur ‘Toegang | Toegankelijkheid’. Het weekend van 17 en 18 juni is de uitgelezen kans om de nieuwste architectuur te ontdekken en in gesprek te gaan met architecten.

Op zaterdag ontdek je veelal de nieuwste projecten van Amsterdam die speciaal voor de Dag van de Architectuur hun deuren openen voor rondleidingen. Er volgt nog een speciaal inclusief rondleidingenprogramma in het kader van Architectuur voor Iedereen. Op zondag vinden er vooral wandelingen plaats.

LET OP: ER KOMEN SOMS NOG PLEKKEN BIJ IVM ANNULEREN! (dit wordt t/m zaterdag 17 juni 8.00 uur bijgewerkt)

En kijk ook eens naar het programma van de Dag van de Bouw, ook op zaterdag 17 juni.

Zaterdag 17 juni

Dit zijn de gebouwen die je tijdens de Dag van de Architectuur gratis kan bezoeken. Daarnaast is er nog een mooie wandeling op de Zuidas plus een leuke activiteit voor het hele gezin op Zeeburgereiland!

 

Jonas
IJburg

Het BNA Beste Gebouw van het Jaar opent tijdens de Dag van de Architectuur haar deuren! Jonas is een case study voor een bijzondere nieuwe ontwikkeling in Nederland; duurzaam en collectief wonen in hoogstedelijke dichtheid. Het gebouw is ontworpen om de verbinding in de wijk te versterken, door een duurzaam en uitnodigend hart te creëren voor niet alleen de bewoners, maar voor de hele buurt IJburg.

Architect: Orange Architects, Felixx Landscape Architecture
Opdrachtgever: Amvest
Opgeleverd: 2022
Typologie: Mixed-Use (wonen, horeca, vrije tijd, kantoren)

Jonas
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 10.00 uur en 12.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 1 uur, met aansluitend een gesprek van 30 minuten tussen de architect en een ervaringsdeskundige over de toegankelijkheid van Jonas
Verzamellocatie: Woonkamer Jonas, Krijn Taconiskade 1
Toegankelijkheid: Jonas is voor iedereen goed toegankelijk. Daarnaast is er tijdens De Dag van de Architectuur goede begeleiding door het gebouw door Orange Architects.
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park
Oost

Het voormalige Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam is getransformeerd tot luxueus 5-sterren hotel. Het pand is gelegen aan het Oosterpark. Architectenbureau Office Winhov heeft het historische karakter van het pand met aandacht verwerkt in hun nieuwe ontwerp. Het resultaat is een harmonieuze samenkomst tussen het nieuwe en het oude.

Waan je even als hotelgast tijdens de Dag van de Architectuur en krijg een rondleiding door de verschillende vertrekken van het monumentale gebouw. Een rondje Oosterpark, ontworpen door Leonard Springer en gerevitaliseerd door Buro Sant & Co, is zeer de moeite waard na afloop.

Architect: Office Winhov
Opdrachtgever: Pillows en Amerborgh International
Opgeleverd: 2022
Typologie: commercieel, horeca

Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 12.30 uur / 13.15 uur / 14.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 30 minuten
Verzamellocatie: Mauritskade 61 aan de achterzijde nabij sportveld
Toegankelijkheid: Het gebouw is toegankelijk voor mensen in een rolstoel en ook voor kinderen.
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Rondleiding Circulaire vrijhaven Kokomo Zeeburgereiland
+ Bouw een vogelhuisje!

Voor Zeeburgereiland ontwikkelt Apto Architects de circulaire buurt-hotspot Kokomo. Gezinnen, studenten en statushouders mengen zich in een ongedwongen vrijhaven midden in het dagelijkse leven, een plek om te ontspannen, waar je je eigen avontuur kunt kiezen. Kom langs en bouw een vogelhuisje. Zo draag je zelf bij aan de collaboratieve aanpak van circulariteit en sociale- & natuur inclusiviteit.

Apto Architecs ontwikkelt, financiert en realiseert een volledig operationele, circulair gebouwde voorziening op Baaibuurt Oost op het Zeeburgereiland, voor een periode van 10 jaar. Een levendige en verbonden omgeving, met ruimtes voor diverse en interessante food en hospitality ervaringen waar de buurt kan samenkomen om te koken, te eten en te genieten van deze gedeelde ruimte voor iedereen.

Rond het restaurant is ook ruimte voor start-up samenwerking en werkruimtes, studie en culturele activiteiten. Door een gevarieerde programmering en samenwerking met verschillende partners, is er niet alleen in de zomer iets te doen maar het hele jaar door; een echt geactiveerde omgeving. Om duurzame en blijvende relaties op te bouwen is het volgens Apto Architects essentieel om mensen blijvend te betrekken.

Materialen zijn geoogst uit gesloopte projecten uit de regio. Planten zijn zorgvuldig geselecteerd, net als de insectenschuilplaatsen, vleermuishangplekken en de vogelhuisjes dus.

Architect: Apto Architects

Kokomo Rondleiding en vogelhuisjes
Datum: zaterdag  17 juni 2023
Starttijd rondleidingen: 13.00 uur / 14.00 uur / 15. 00 uur
Vogelhuisjes bouwen: vrije inloop van 13.00 tot 16.30 uur
Tijdsduur rondleiding: 45 minuten
Adres: Kokomo staat naast Eiburgh snacks op de route naar P+R Zeeburg 2
Download afbeelding voor Google Maps locatieoverzicht
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Our Domain Southeast
Zuidoost

Hoe creëer je een fijne plek om te wonen in een gebied gedomineerd door kantoren? Dat was de hamvraag bij het ontwerp van student- en starterscomplex OurDomain in Amsterdam-Zuidoost. OZ architect besloot het terrein om te vormen tot park, met daarin drie woongebouwen en een groot aanbod aan collectieve voorzieningen.

Sinds de opening in 2020 is het een stedelijk ecosysteem waar studenten, starters en expats samenleven, en waar ze regelmatig met elkaar in contact komen. In de gedeelde wasruimtes en het centrale park, maar ook in de bioscoopzaal, de sportschool en de andere faciliteiten op het terrein. Dankzij de focus op collectiviteit ontstaat een community-gevoel en het geeft een impuls aan de deeleconomie.

Ben jij benieuwd hoe het is om in een collectief woonconcept te leven, of wat de ideeën zijn achter het gekleurde ontwerp van OurDomain? Bezoek dan de rondleiding op de Dag van de Architectuur. Tijdens een wandeling met de architect krijg je een kijkje in de gemeenschappelijke ruimtes en ervaar je hoe het is om als internationale student je thuis te vinden in Amsterdam.

Architect: OZ architect
Opdrachtgever: Greystar
Opgeleverd: 2020
Typologie: Woningen, collectieve (groen)voorzieningen en commercie

Our Domain
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 14.30 uur
Tijdsduur rondleiding: 1 uur, met aansluitend een gesprek van 30 minuten tussen de architect en een ervaringsdeskundige over de toegankelijkheid van Our Domain
Verzamellocatie: Markelerbergpad 5, 1105 AW Amsterdam
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

KBF Warehouse (Kauwgomballenfabriek)
Oost

De voormalige productiehal van het Kauwgomballenkwartier in Amsterdam wordt getransformeerd tot KBF Warehouse, een moderne hotspot en werkplek voor creatieve ondernemers. NEXT architects heeft een ruimtelijk concept ontwikkeld waarbij de structuur van de voormalige productiehallen behouden blijft en de basis vormt voor een nieuwe, transparante uitbreiding. Het resultaat is een spannende verbinding tussen oud en nieuw. KBF Warehouse brengt meer levendigheid en interactie naar het gebied en levert zo een verdere bijdrage aan het Kauwgomballenkwartier als creatieve stedelijke woon-werkomgeving met een postindustriële identiteit. De oplevering is in het derde kwartaal van 2024 gepland.

Sinds het begin van de transformatie van de Kauwgomballenfabriek in 2008 is het omliggende bedrijventerrein in transitie naar een bruisende wijk met een grote variatie aan creatieve ondernemingen. Marijn Schenk, partner en architect bij NEXT: ‘’Vanaf de start van deze ontwikkeling is NEXT architects als master architect intensief betrokken bij dit project en tevens de eerste én huidige huurder van de oorspronkelijke Maple Leaf fabriek. Met de transformatie van de voormalige productiehal werken we verder aan de ontwikkeling van het Kauwgomballenkwartier als bruisend, creatief gebied.‘’

NEXT Architects zit zelf al 15 jaar lang met hun bureau op het terrein. Tijdens de rondleiding ontvangt NEXT Architects je in hun kantoor – een echt kijkje in de keuken dus – vanuit waar je meer hoort en ontdekt over de transformatie van het Kauwgomballenkwartier.

KBF Warehouse
Architect: NEXT architects
Opdrachtgever: Timeless
Jaar van oplevering: 2023

KBF Warehouse
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 11.00 uur en 13.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 45 minuten
Verzamellocatie: Paul van Vlissingenstraat 2a, 1096 BK Amsterdam
Contact tijdens 17 juni: 31(0)20 4630463
Toegankelijkheid: toegankelijk voor alle leeftijden en rolstoeltoegankelijk
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Groenmarkt
Centrum-West

Met een bezoek aan Groenmarkt krijg je een uniek inkijkje op een van de prachtige daktuinen die Amsterdam rijk is. De nieuwbouwblokken van het project Groenmarkt creëren een omsloten, autovrij buurtplein tussen de Singelgracht en de Marnixstraat. Stedenbouwkundig is het heel bijzonder dat in het centrum twee vrijstaande gebouwen zijn gemaakt. De gevels zijn begroeid met planten en er is ruimte voor vogels, vlinders en vleermuizen. Het dak van het Singelgrachtblok is als waterbufferende daktuin ingericht, met zwembad. Neem een kijkje tijdens de Dag van de Architectuur onder leiding van Ronald Janssen of Bastiaan Jongerius en mogelijk een van de bewoners!

Architect: Ronald Janssen Architecten, Bastiaan Jongerius Architecten
Opdrachtgever: HBB Groep, Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling
Samenwerking: HBB Groep (aannemer), Buro Harro
Opgeleverd: 2022
Typologie: 39 woningen, bedrijfsruimte, parkeergarage

Groenmarkt
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 10 uur en 11 uur
Tijdsduur rondleiding: 30 minuten
Verzamellocatie: Groenmarktkade 45
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Wavewood en High End
Buiksloterham&Co

Wavewood valt niet te missen in de nieuwe circulaire wijk Buiksloterham&Co in Noord. Voor de buitengevel van het appartementengebouwtje hebben de architecten van XOOMlab streetart kunstenaar Hugo Mulder gevraagd om een bijzonder patroon te maken. En ook de buitentrap valt op. Bewoners gaan vanuit het pleintje via deze trap naar de appartementen op de verdiepingen. De gemeente en het supervisieteam van Buiksloterham hadden wat tijd nodig om aan het idee te wennen, maar na anderhalf jaar procederen kregen ze een omgevingsvergunning.

Wavewood combineer je met High End, het tegenovergelegen appartementencomplex, ook ontworpen door architecten van XOOMlab.

Het is niet al goud wat er blinkt! Ook al zijn de gevels, de balkons, de belettering en de fietsenstalling van High End in goud uitgevoerd, de kwaliteit van het woonproject met 16 appartementen reikt verder dan de gouden toplaag. Door diverse ingrepen is het project rainproof waardoor het bijdraagt aan de opvang van water bij overvloedige buien en hittestress tegengaat in warme perioden.

Wat de Dag van de Architectuur echt bijzonder maakt is de mogelijkheid om binnen te stappen in de privéwoningen waar kopers volop de kans kregen om de woningen naar hun hand te zetten, zoals in het geval van High End.

Architect Wavewood: XOOMlab, Harvey Otten en Dirk Jan van Wieringhen Borski

Architect High End:
XOOMlab, Dirk Jan van Wieringhen Borski (BNB architecten), Harvey Otten, Joost Vorstenbosch en René de Prie
High End  is ontwikkeld door: BNB Architecten/ Harvey Otten/ Joost Vorstenbosch/ René de Prie
Opgeleverd: 2022
Groen advies: De Dakdokters
Typologie: Woningbouw

Wavewood en High End
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 14.00 uur en 15.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 45 minuten
Verzamellocatie: voor High End, Distelweg 279, 1031 HD Amsterdam
Toegankelijkheid: Wavewood is enkel toegankelijk via de buitentrap, dus niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel of mensen die slecht ter been zijn
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Wandeling Zuidas/ Zuidasdok
EXTRA RONDLEIDINGEN!

Kom mee op ontdekkingstocht door de wijk Zuidas! Een geweldige kans om alles te weten te komen over Zuidas en Zuidasdok. Al wandelend krijg je een uniek kijkje in de ontwikkeling van het gebied Zuidas en het infrastructurele project Zuidasdok. Wat zien we nu en wat zijn de plannen voor de toekomst? We eindigen bij Valley, vorig jaar verkozen tot beste wolkenkrabber ter wereld. Hier krijg je de kans om het adembenemende uitzicht te bewonderen en de toekomstige woonbuurt Ravel te bekijken.

Wandeling Zuidas / Zuidasdok
Datum: zaterdag 17 juni 2023
Starttijd rondleiding: 9.30 uur / 11.30 uur / 12.00 uur
Tijdsduur rondleiding: 1,5 uur
Verzamellocatie: Informatiecentrum Zuidas/Zuidasdok We verzamelen voor de ingang van WTC gebouw aan het Zuidplein. World Trade Center, Toren A Strawinskylaan 11, 1077 XW Amsterdam
Toegankelijkheid: Het laatste deel van de rondleiding, het bezoek aan het gebouw Valley, is voor mensen die slecht ter been zijn niet mogelijk. We gaan namelijk een trap oplopen. Zij kunnen beneden wachten op een bankje.
Aanmelden: gratis via de Ticketlink bovenaan de pagina
(Ruilen is niet mogelijk, let goed op de tijden bij je reservering!)

Website by HOAX Amsterdam