Dag van de Architectuur Amsterdam zondag 18 juni 2023

18.06.23

Amsterdam

In 2023 is het thema van de landelijke Dag van de Architectuur ‘Toegang | Toegankelijkheid’. Het weekend van 17 en 18 juni is de uitgelezen kans om de nieuwste architectuur te ontdekken en in gesprek te gaan met architecten.

Op zaterdag ontdek je veelal de nieuwste projecten van Amsterdam die speciaal voor de Dag van de Architectuur hun deuren openen voor rondleidingen. Er volgt nog een speciaal inclusief rondleidingenprogramma in het kader van Architectuur voor Iedereen.

Op zondag vinden er vooral wandelingen plaats en zijn er interessante programma’s bij onze collega-instellingen Amsterdamse School Museum Het Schip, Van Eesteren Museum en Borneo Architectuur Centrum.

Zondag 18 juni

Wandelingen naar de nieuwe wijken

Ieder jaar organiseert Arcam zomerwandelingen naar de nieuwe stadswijken waar sinds kort of in de nabije toekomst wordt gewerkt, gerecreëerd én gewoond. En dit jaar vindt de kick-off van het vijfde seizoen plaats tijdens de Dag van de Architectuur op zondag 18 juni! Voor deze zondag hebben we vier buurten geselecteerd waarin je onder leiding van ervaren gidsen over de nieuwste architectuur en stedenbouw leert:

  • Houthaven – verleden, heden en Haven-stad toekomst
  • Elzenhagen – stad en landelijk Noord
  • Centrumeiland – rondom AAP publieksprijswinnaar De Warren
Praktische info

1. Houthaven, verleden, heden en Haven-stad-toekomst

Ontdek de rijke geschiedenis van het de voormalige Houthaven waar sinds 2010 volop gebouwd en ontwikkeld wordt aan een klimaatneutrale wijk. Je zult zien dat het gebied een grote variëteit aan woningen kent, maar ook bedrijvigheid en recreatie, zoals het nieuwe Houthaven Park dat deels op de Spaarndammertunnel gelegen is.

Datum: zondag 18 juni 2023
Starttijden: 13.00 uur en 15.00 uur
Verzamelplek: naast terras van Bar Hout
Adres: Revaleiland 1, 1014 ZG Amsterdam
Tickets: € 15,-

Dit kan je verwachten:
Uitleg over het Plan Houthaven, Houthaven Park, Domus, Lariks, Mahonie en Baken van Narva

2. Elzenhagen – stad en landelijk Noord
Het beste van twee werelden: dichtbij de levendige stad én de natuur van landelijk Noord, dat is de nieuwe buurt Elzenhagen Zuid. Met ruimte voor 1800 woningen en verschillende sport- en onderwijsvoorzieningen vallen hier genoeg grootstedelijke projecten te ontdekken!

Datum: zondag 18 juni 2023
Starttijden: alleen om 15.00 uur
Verzamelplek: naast metro uitgang Noord
Adres: Gare du Nord 17, 1022 LD Amsterdam
Tickets: € 15,-

Dit kan je verwachten:
Het plan van de nieuwe buurt, Singelblok, KC Mokum, Pulse,  Noord/Zuidlijn, Noorderkwartier en Gare du Nord

3. Centrumeiland – rondom AAP publieksprijswinnaar De Warren
Dit nieuwe eiland op IJburg moet een stedelijk karakter krijgen met nadruk op groen, duurzaam en bewegen. Wie vorig jaar deze wandeling heeft gevolgd, zal een hele nieuwe ervaring krijgen, want de (zelfbouw)projecten worden in rap tempo opgeleverd! Deze type woningen zorgt ervoor dat er een divers aanbod is van woningtypologieën, van wooncoöperaties met gemeenschappelijke ruimtes tot meergeneratiewoningen en woningen expliciet voor docenten.

Datum: zondag 18 juni 2023
Starttijden: 13.00 uur
Verzamelplek: Op Brug 2030 naast Kruising Strandeilandlaan en Muiderlaan
Tickets: € 15,-

Dit kan je verwachten:
De Warren, De Vrijheid, Juf Nienke, Wij_Land, PUUUR IJCE en talloze kleinschalige zelfbouwprojecten, zoals Huize Potteneters

 

Activiteiten in Amsterdam

Samen met Amsterdamse School Museum Het Schip, Van Eesteren Museum en Borneo Architectuur Centrum zet Arcam elke dag de Amsterdamse Architectuur in de spotlights. Ook tijdens het weekend van de Dag van de Architectuur kan je bij onze collega-instellingen terecht voor interessante activiteiten.

Amsterdamse School Museum Het Schip
Fietstocht | De Brug op met Kramer en Krop
Zondag 18 juni van 13-15.30 uur
Tijdens deze fietstocht doorkruis je de stad op zoek naar de bruggen van twee grote Amsterdamse School-kunstenaars: architect Piet Kramer en beeldhouwer Hildo Krop, onder begeleiding van een deskundige gids.

Zondagsarrangement Scheepvaarthuis
Zondag 18 juni van 11.30-14.00 uur
Een boeiende rondleiding door het prachtige Scheepvaarthuis/ Grand hotel Amrâth onder het genot van een luxe arrangement.

Van Eesteren Museum
Tentoonstelling Skateboard City
T/m 9 juli 2023
Skateboard City is een grootschalige tentoonstelling over skateboardcultuur in relatie tot de stad: origineel, creatief en do-it-yourself.

Fietstocht Heilige Huisjes
Let op: deze fietstocht is op zaterdag 17 juni van 13.30-15.00 uur!
Gids Jasmin Šporer (MA, Erfgoedstudies) laat je tijdens deze fietstocht langs vier kerken in Slotermeer kijken naar stedenbouw, architectuur, religie en beeldende kunst. 

Borneo Architectuur Centrum
Architectuurwandeling Cruquius
Zondag 18 juni van 11.00-13.00 uur
In 2011 is op Cruquiuseiland de transformatie van voormalige industrieterrein naar gemengd woon-werkgebied begonnen. Naast nieuwbouw komt ook het industriële karakter komt.

Borneo Architectuur Centrum en Van Eesteren Museum
DIY route Tramlijn 7
Zaterdag 17 en zondag 18 juni
Borneo: tussen 11-17.00 uur
Van Eesteren: tussen 12-17 uur
Ontdek langs de route van tramlijn 7 de verschillende buurten die in de tentoonstelling Operatie Wonen in het Amsterdam Museum worden uitgelicht: De Baarsjes, Slotermeer en Borneo-Sporenburg.

Je kan starten vanaf Borneo Architectuur Centrum of vanuit Van Eesteren Museum. In beide musea is een kaart met de route en informatie te verkrijgen.

 

Website by HOAX Amsterdam