De meerwaarde van verticaal groen

Greening the City #8 in Pakhuis de Zwijger

24.01.22

20:00—22:00
Pakhuis de Zwijger
Hoe maak je van veelbelovende renders ook in realiteit een verticaal bos met meerwaarde voor de stad en al haar bewoners?

Hoe vergroenen we onze steden om aangename leefomgevingen te creëren voor mens en dier? Hoe pakken we kansen om steden gelijktijdig te verkoelen? De schaarse ruimte vraagt om slimme oplossingen. Groen de stad in brengen door verticaal groen te realiseren, lijkt een veelbelovende mogelijkheid. In 2014 introduceerde Stefano Boeri het concept ‘verticaal bos’ en ontwierp in Milaan het Bosco Verticale. Ook in Nederland wordt hard getimmerd aan verticale bossen in de steden Utrecht, Eindhoven en Amsterdam. Welke lessen leveren deze pioniersprojecten op? Hoe maak je van veelbelovende renders ook in realiteit een verticaal bos met meerwaarde voor de stad en al haar bewoners?

Programma

Deze avond gaan we in gesprek over het concept ‘verticaal bos’ van de Italiaan Stefano Boeri dat zijn intrede doet in Nederland, namelijk in steden als Eindhoven (Trudo Toren), Utrecht (Wonderwoods) en Amsterdam (The Valley op de Zuidas en VERTICAL in Sloterdijk). Hoe realiseer je een verticaal bos? Waar houd je bij de plannen rekening mee en hoe pleeg je goed onderhoud? De tekeningen laten ons dromen, maar draagt het concept ook daadwerkelijk bij aan biodiversiteitsherstel en klimaatadaptatie? Hoe kan je een gebouw zo inrichten dat het interessant is voor biodiversiteit? Hoe beleven omwonenden, bewoners en gebruikers de hoge groene gebouwen? Hoe zorg je ervoor dat het groen daadwerkelijk bijdraagt aan meer welbevinden, sociale cohesie of productiviteit op de werkvloer?

Vanuit verschillende perspectieven belichten we de vraagstukken en gaan we op zoek naar de meerwaarde van verticale bossen voor de stad en al haar bewoners.

Met in dit programma onder andere Robbert Snep (Onderzoeker Groene Steden bij Wageningen Environmental Research, WUR), Max Visser (Adviseur stedelijke ontwikkeling bij Sweco), Fred Booy (DS landschapsarchitecten) en Timo Cents (Landschapsarchitect bij Arcadis)

Moderatie is in handen van Indira van ’t Klooster (Arcam)

Website by HOAX Amsterdam