Derde Van der Vlislezing 2022 door wethouder Rutger Groot Wassink

Thema: lokale democratie

21.09.22

20:00—22:00
Van Eesteren Museum

Op woensdagavond 21 september 2022 spreekt wethouder Rutger Groot Wassink (Groenlinks) de derde Van der Vlislezing uit, deze keer vanuit het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas.

Onder moderatie van Arcam-directeur Indira van ’t Klooster wordt er samen met de wethouder, stadsbiografen Petra Brouwer en Tim Verlaan, architectuurhistoricus Aimée Albers, actievoerder Melissa Koutouzis, buurtbewoners en studenten over verleden en toekomst van de lokale democratie in Amsterdam gereflecteerd.

Lokale democratie

Het thema is dit jaar lokale democratie, een belangrijk onderwerp in zowel de portefeuille van Groot Wassink als zijn voorganger. Michael van der Vlis was grondlegger van de stadsdelen, waarmee hij het stadsbestuur in de jaren tachtig en negentig dichterbij de Amsterdammers bracht en een belangrijke impuls gaf aan de democratische vernieuwing. Hoewel de stadsdelen alweer zijn afgeschaft, is het huidige stadsbestuur naarstig op zoek naar nieuwe manieren om bewoners te laten meepraten en – beslissen over hun buurt en de toekomst van hun stad.

Hoe kunnen bestuurders en ambtenaren een stem geven aan lokale onvrede, welke rol moeten bewoners en actievoerders spelen in het democratisch proces, en wat kunnen we leren van de recente architectuur- en stadsgeschiedenis?

Casus Nieuw-West

Casus is de vernieuwing van Nieuw-West, maar we gaan het ook hebben over bewonersparticipatie in de stadsvernieuwing van de jaren zeventig en tachtig en het voortdurende woonprotest. Hiermee verleggen we de aandacht van de Omgevingsvisie 2050 en het Amsterdamse vervoersbeleid – thema’s van voorgaande Van der Vlislezingen door Marieke van Doorninck en Egbert de Vries – naar de vraag hoe Amsterdammers invloed kunnen hebben op de inrichting van hun dagelijkse leefomgeving.

Sprekers

Petra Brouwer en Tim Verlaan over hun onderzoek naar Amsterdam als compacte stad
Noor Vet over de rol van bewoners in de stedelijke vernieuwing van Nieuw-West
Aimée Albers over lokale democratie en stadsvernieuwing in de jaren ’70 en ’80
– Van der Vlislezing door wethouder Rutger Groot Wassink
Melissa Koutouzis van het Woonprotest over actievoeren in de 21e eeuw

Het gesprek vindt plaats onder leiding van Arcam-directeur Indira van ’t Klooster.

Locatie en tickets

Datum: woensdagavond 21 september
Tijd: inloop 19.30 / Aanvang 20.00 / Einde 22.00
Locatie: Van Eesteren Museum aan de Sloterplal
Adres: Noordzijde 31, 1064 GV
Tickets: Regulier € 9,50*  / Studenten € 5,00.

Verkrijgbaar via de ticketlink bovenaan deze pagina

*De opbrengsten gaan naar de organisatie van de avond en het Stadsarchief, dat het fonds beheert waarmee het onderzoek naar de erfenis van Michael van der Vlis wordt gefinancierd. Je krijgt toegang met het nummer van je betaling of de naam op je betaalrekening.

Meer over Michael van der Vlis

Waarom een onderzoek naar de compacte stad en de erfenis van Michael van der Vlis? Je leest het op de website over het leven en werk van Michael van der Vlis: ‘De Redder van de Stad.

Website by HOAX Amsterdam