Ecognosis

Een stop-motion animatie-installatie

20.11.20—
06.02.22

Arcam
Ecognosis, Work in Process

Hoe zou de wereld eruit zien als de mens er niet (meer) was? Een van de meest onderbouwde antwoorden op deze vraag is te vinden in het boek ‘The World Without Us’ van Alan Weisman. Hij beschrijft in detail op welke manier de natuur alles (weer) over zou nemen na het verdwijnen van de mensheid.

Kunstenaarsduo BetweenTwoHands visualiseert dit proces in de installatie Ecognosis.

Ecognosis is een begrip van Timothy Morton (auteur van Dark Ecology). Het betekent zoiets als ‘wennen aan iets vreemds’, ‘langzaam leren weten’. In een kunstwerk dat geleidelijk groeit, brengt BetweenTwoHands in beeld hoe microbes, insecten en planten de wereld zonder ons zouden kunnen gaan overnemen.

Tijdens de finissage van de tentoonstelling Sub terra eindresultaat getoond worden, maar alle tussenstadia zijn vanaf 20 november 2020 doorlopend te bezoeken in een speciale ruimte bij Arcam omgedoopt tot de Panic Room.

Sinds het najaar van 2021 heeft BetweenTwoHands een interactieve laag aan Ecognosis toegevoegd. De installatie verandert door de bewegingen en geluiden die je als bezoeker maakt. Wat gebeurt er als je muisstil bent?

BetweenTwoHands bestaat uit de kunstenaars Erin Tjin A Ton (NL, 1985) en Gosia Kaczmarek (PL, 1981). Erin en Gosia delen een studio in Amsterdam sinds hun afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Website by HOAX Amsterdam